ההסכם: המדינה ויתרה לעד בהולילנד על מסים
הפרקליטות חושפת חלק מהסכם עד המדינה בפרשת הולילנד. מתברר כי הסכימו לוותר לו על חובות מסים, עד כה שולמו לו 80 אלף שקלים בגין שכר טרחה לעורכי דין. כמו כן נחתם עמו הסכם "הסדרים כלכליים להבטחת רמת חיים סבירה של העד"
במשרד המשפטים חושפים טפח מהסכם עד המדינה בפרשת הולילנד : בהודעת הפרקליטות, שנמסרה היום (ד') בתום דיון בעניין התרת שמו של עד המדינה ש.ד לפרסום, צוין כי הוחלט לא לנקוט נגד העד פעולות אכיפה בגין חובות מסים שלו. אנשי הפרקליטות הסבירו כי ההסכם נחתם עמו משום שחשף פרשות "חסרות תקדים בחומרתן הלכאורית, בעלות השלכות רחבות והיבטים ציבוריים כבדי משקל".
עוד כותרות בערוץ החדשות של ynet:
"לאחר שהתברר כי אין לעד רכוש או מקורות כספיים, ובהתאם לכך גם אין אפשרות לגבות ממנו או מתאגידים
שבשליטתו חובות מס, הוסכם כי לא יינקטו פעולות אכיפה בגין חובות במס, אלא אם יימצאו ברשותו מאוחר יותר מקורות לכך", נמסר ממסר המשפטים. "העד התחייב לשלמם ככל שיהיה בידו מקור הון או רכוש".
ההסדר כולל גם נספח שכותרתו "פרטי תוכנית ההגנה לעד מדינה". הנספח כולל פרטי הגנה של העד וכן "הסדרים כלכליים להבטחת רמת חיים סבירה של העד".
במסגרת ההסכם, הסכימה המדינה לממן את האגרה לתביעות אותן יגיש עד המדינה. לאחר שנחתם ההסכם הוא תבע 30 מיליון שקלים מהלל צ'רני, היזם של פרויקט הולילנד, בטענה שמדובר בכספים שלא שילם לו. האגרה עומדת על 750 אלף שקלים, ובית המשפט טרם החליט אם לתת לעד פטור.
ש.ד, שחשף את פרשת הולילנד, פנה אל רשויות האכיפה במחצית השנייה של 2009 וביקש לחשוף את הידוע לו בעניין הקמת פרויקט הנדל"ן היוקרתי ובעניין "אירועים פליליים שנוגעים לחוות הזרע, במטרה לנהל הליכים אזרחיים מטעמו נגד מעורבים אחרים בפרשה". הפרקליטות פתחה במשא ומתן ממושך עם באי-כוחו של העד, והוא נמשך כמה שבועות. המשא ומתן נוהל בראשות פרקליט המדינה, המשנה לפרקליט המדינה (עניינים פליליים), ראש אח"מ במשטרת ישראל וסמנכ"ל בכיר לחקירות ומודיעין ברשות המסים.
80 אלף שקל לשכר הטרחה
עד המדינה חשף פרטים על הפרשות, ולאחר שאלו נבדקו, נערך עמו הסכם עד המדינה בשני שלבים: תחילה חתם עד המדינה על ההסכם, ורק לאחר שנבדקו במשך כמה שבועות הדברים שמסר ונמצאו להם תימוכין חיצוניים, חתמה גם המדינה מצדה על ההסכם. במסגרת ההסכם התחייב עד המדינה למסור את כל הידוע לו בפרשות הנידונות, לשתף פעולה עם חוקרי המשטרה ורשויות התביעה, ולמסור את כל המסמכים שנמצאים ברשותו.
בפרקליטות אומרים כי במהלך החקירה מסר העד ש.ד יותר מ-70 הודעות במשטרה, העביר מסמכים רבים או שהפנה אליהם, ושיתף פעולה עם חוקריו כדי לחשוף את פרטי הפרשות. הוא חשף פרשה נוספת הקשורה לתעשיות מלח.
כנגד כל התחייבויותיו קיבל עד המדינה חסינות מפני העמדה לדין בקשר לחלקו בביצוע העבירות בפרשות הנדונות. המדינה הסכימה לדחיית תשלום אגרה אם יגיש העד תביעה אזרחית בעניין הפרשה, שאינה כוללת תביעה להשבת שלמוני שוחד (שכבר הוגשה בינתיים). אף שהפרקליטות ביקשה לוותר לעד המדינה על האגרה, רק בית המשפט מסמך לקבוע בנושא, ולכן לא ברור אם כך יהיה.
בחודש יולי האחרון, ולאחר שהתברר כי כנגד עד המדינה נפתחו הליכים אזרחיים, בין היתר על-ידי חשודים בתיק או מקורביהם, "שאולי כוונו לפגיעה בו ובחוסנו למלא התחייבותו כעד מדינה בפרשות הללו", החליטה המדינה לתת לעד מימון ביניים לכיסוי חלק משכר הטרחה לעורכי הדין בהיקף של 80 אלף שקלים (8,000 בחודש).
היום הגישה המדינה לבית המשפט בקשה לעיון חוזר בהחלטה מאתמול של השופטת דבורה ברלינר, לפיה תיק הולילנד יידון בהרכב יחיד ולא בהרכב מורחב. לטענת הפרקליטות מדובר בתיק לא פשוט, שאינו מתאים להישמע רק מול שופט אחד.
אמיר דן, יועץ התקשורת של אולמרט, מסר בתגובה כי "בהסכם רב הנסתר על הגלוי, וזאת בכוונה לטשטש את ההיקף העצום וחסר התקדים של כספים שניתנו לעד המדינה על מנת שיציג תמונה מעוותת ומופרכת מיסודה. מדובר בהסכם עם נוכל שמודה שעסק משך שנים בהונאות ומעשי מרמה כלפי מדינת ישראל וכלפי גופים ואנשים פרטיים, בהיקפים כספיים עצומים, העלים כספים הכנסות ורכוש, ומסובך עד צוואר בעסקאות מפוקפקות בשוק האפור. על כל אלה, שאינם קשורים כלל לפרשה, באה הפרקליטות לכסות".