הקרב על אריאל: שר החינוך תומך באוניברסיטה
מאבק על תקציבים, השקפות פוליטיות וסטודנטים עתידיים: בקיץ אמורה המועצה להשכלה גבוהה להחליט אם מכללת אריאל תהפוך לאוניברסיטה. סער תומך, באקדמיה חוששים מהטיה פוליטית. ומה האינטרס של האוניברסיטאות האחרות?
15 ביולי 2012 הוא תאריך היעד שבו תפוג ההכרה הזמנית במכללת אריאל כמרכז אוניברסיטאי, אך הקרב על אופיו של המוסד האקדמי בבירת השומרון רחוק מלהיות מוכרע. מיקומה של המכללה מחוץ לגבולות הקו הירוק, והעובדה כי היא עלולה לנגוס בתקציבים של שש האוניברסיטאות הקיימות כבר גורמים לחיזוק הגזרה, ועוד לא הזכרנו את המאבק בזירה הפוליטית.
לפני חמש שנים קיבלה המכללה את ההכרה הזמנית כמרכז אוניברסיטאי, וזו אמורה לפוג בקיץ. אז גם יוכרע אם תקבל מעמד קבע ותהפוך לאוניברסיטה השביעית בישראל, כפי שהבטיח שר הביטחון, אהוד ברק, לפני שנתיים בדיוק. גורמים במועצה להשכלה הגבוהה (המל"ג) מביעים חשש כבר עתה כי גורלה של המכללה יוכרע בצורה פוליטית, ולאו דווקא בשל מסוגלות ומוכנות אקדמית - גם בגלל שהפיכת המכללה לאוניברסיטה מעוגנת בהסכם הקואליציוני בין ישראל ביתנו לליכוד.
עוד בחדשות ynet:
גורמים באקדמיה מצביעים גם לכיוון שר החינוך ויו"ר המל"ג, גדעון סער, שצפוי למנות בקרוב הרכב מועצה חדש, שעלול לדבריהם להיות מושפע מזיקתם של המועמדים לסוגיית אריאל. "אין ספק שהממשלה הנוכחית בראשות ליברמן ונתניהו היא אידיאלית עבור המכללה באריאל", אומר גורם הבקיא בנושא. "ברור שזה נושא רגיש מאוד וכל זעזוע במערכת הפוליטית עלול לדחות את הכרתה כאוניברסיטה, ואף לבטלה. אני מאמין שכל המועמדים למל"ג הם אנשים ראויים, אבל בהחלט קיים חשש שנטייתם הפוליטית תהיה כזו שתתאים גם לעמדות הפוליטיות של הממשלה".
יו"ר ועדת החינוך של הכנסת, ח"כ אלכס מילר מישראל ביתנו, הודיע השבוע כי בכוונתו לקיים בקרוב דיון בעניין. "אי הוודאות שהייתה בשנים האחרונות יצרה בלבול רב בקרב הסטודנטים", אמר ח"כ מילר. "אני בטוח כי המעבר לאוניברסיטה יתרום באופן משמעותי להגדלת מכסת הסטודנטים, הרחבת תקציבי המחקר ופיתוח יהודה ושומרון".
השחקנית החדשה מול הוותיקות
על פי החוק, הגוף היחיד שאמור לקבל את ההחלטה בנושא מכללת אריאל הוא מל"ג יו"ש (הגוף האחראי מבחינה חוקית על המוסדות האקדמיים בשטחי יהודה ושומרון). מדובר בגוף קטן וחלש יחסית, כך שיש חשש שהוא יתקשה להכשיר את הפיכתה של המכללה לאוניברסיטה. לפיכך, הנהלת המכללה תצטרך את התמיכה של המל"ג הכללי והוועדה לתכנון ותקצוב (הות"ת) הפועלת מטעמו - שני גופים שבעבר התנגדו לנושא בחריפות.
השיקולים הפוליטיים, כך מתברר, הם לא היחידים שעשויים להכריע בסוגיית אריאל. יש הטוענים כי גם הביקורת במל"ג נובעת מאינטרסים צרים, ובראשם הנגיסה האפשרית של האוניברסיטה החדשה בתקציבי המחקר והפיתוח של הוותיקות. "כחברת מל"ג לשעבר אני יודעת שהמל"ג מתנגד להקמת אוניברסיטה באריאל, אבל זה נובע מכך שמרבית חבריו הם אנשי אוניברסיטאות ששומרים על ההגמוניה הקיימת", אומרת נשיאת מכללת סמינר הקיבוצים, פרופ' ציפי ליבמן. "לדעתי, יש לבטל את הקיבעון בהשכלה הגבוהה ואם צריך אף לשנות את הרכב המועצה כדי שגם מוסדות אקדמיים אחרים יוכלו להשתדרג, ללא קשר למיקומם הגיאוגרפי".
מהמרכז האוניברסיטאי אריאל נמסר בתגובה: "במהלך כל חמש שנות ההכרה הזמנית בנו כ'מרכז אוניברסיטאי', אנו עסוקים באינטנסיביות בקידום ובהעמקת הפעילות המחקרית-אוניברסיטאית. אנו משוכנעים כי לקראת ה-15 ביולי 2012 יינקטו כל הצעדים הסטטוטוריים המתחייבים מההישגים האקדמיים שלנו".
מלשכת שר החינוך ויו"ר המל"ג גדעון סער נמסר בתגובה: "השר תומך בהשלמת מהלך הפיכת המרכז האוניברסיטאי באריאל לאוניברסיטה, על פי החלטת הממשלה ובכפוף לקיום הדרישות האקדמיות שייבחנו על ידי מל"ג יו"ש ולמניעת פגיעה בתקצוב אוניברסיטאות המחקר הקיימות".
מהמל"ג נמסר בתגובה: "סוגית המרכז האוניברסיטאי אריאל צפויה לידון בות"ת לקראת חודש יולי, בהתאם להחלטות קודמות. נושא זה אינו קשור להרכב המל"ג החדש, שכן ההחלטה על הפיכת המכללה לאוניברסיטה מתקבלת במל"ג יו"ש, ולא במועצה להשכלה הגבוהה, שתהליך מינוי חבריה יושלם בקרוב".