אירופה תגביר לחץ: מיולי - חרם על הנפט מאיראן
שגרירי האיחוד האירופי יתכנסו היום בבריסל, אחרי שהושגה הסכמה עקרונית על איסור קניית נפט מטהרן. הצעד אמור לצאת לפועל ב-1 ביולי, אך יוון מבקשת לדחות את הקץ - וייתכן שתוביל לעיכוב. ברוסיה מחו, נתניהו קרא להחריף את הסנקציות מיד. אובמה: אנקוט כל צעד כדי למנוע מאיראן לפתח נשק גרעיני
איראן והמערב - הקרב על הגרעין:
ארצות הברית: "הלחץ הבינלאומי נושך את איראן"
-
נקודת רתיחה באיראן: אובמה ונתניהו ראש בראש / רון בן-ישי
נגד איראן: מכ"ם של נאט"ו החל לפעול בטורקיה
דיווחים בארה"ב: ישראל יזמה את דחיית התרגיל
אמש, שעות לפני הכינוס בבירת בלגיה, אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו המבקר בהולנד כי "הסנקציות החריפות נגד הבנק המרכזי וייצוא הנפט צריכות להיעשות עכשיו". נתניהו, שביקר בבית הכנסת הפורטוגזי באמסטרדם, הוסיף כי "איראן גרעינית מסוכנת לישראל, לאזור ולעולם. אסור לאפשר לאיראן לפתח נשק גרעיני".
המגזין "טיים" פרסם אתמול ראיון עם הנשיא האמריקני ברק אובמה, שהבהיר כי לא יאפשר לאיראנים לפתח פצצת גרעין: "אנקוט בכל צעד העומד לרשותי כדי למנוע מאיראן השגת נשק גרעיני". לדבריו, הממשל לא מוריד שום אפשרות מהשולחן בסוגייה זאת.
העיתון הבריטי "הגרדיאן" דיווח כי למרות ההסכמה העקרונית באיחוד האירופי בנושא הסנקציות, ייתכן שההחלטה לא תתקבל היום. הסיבה היא מועד החלתו של האמברגו, כשהמדינות שנפגעו קשות במשבר הכלכלי, ובראשן יוון, מבקשות לדחות את הקץ. במילים אחרות, הן רוצות עוד זמן כדי למצוא ספקים חלופיים ולארגן מחדש את מערך זיקוק הנפט שלהן.
כרגע, רוב המדינות האירופיות מסכימות על ההצעה שהגיעה מדנמרק, הנשיאה התורנית של האיחוד, שלפיה מועד איסור הרכישה של נפט מאיראן יתחיל ב-1 ביולי. כמו כן, ההחלטה על האמברגו תיבחן מחדש בתקופה שלפני תחילתו, לאור המצב בשווקים והתפתחויות אפשריות במגעים עם טהרן. בתקופת הביניים הזו לא ייחתמו חוזים חדשים עם האיראנים.
עוד נדבך במערך העיצומים החדש שצפויה אירופה להטיל על משטר האייתולות הוא הקפאת הנכסים שמחזיק הבנק המרכזי של איראן באירופה. פטורים יינתנו לנכסים המשמשים למימון עסקאות סחר קיימות ובמקרים פרטניים. התנגדות של אחת המדינות בפגישת השגרירים עלולה לגרור את ההחלטה ליום שני הקרוב, אז תתכנס מועצת שרי החוץ האירופיים.
בתוך כך, ארה"ב - שכבר אישרה סנקציות נגד הנפט האיראני והבנק המרכזי - ממשיכה לנסות ולהפעיל את כובד משקלה כדי לשכנע מדינות נוספות בעולם להחרים את הנפט של הרפובליקה האיסלאמית. האמברגו האירופי וצעדי העונשין האמריקניים צפויים להגביר משמעותית את הלחץ על טהרן, שנגדה תלויים כבר ארבעה סבבים של עיצומים ממועצת הביטחון של האו"ם.
איראן: מנסים לחדש את השיחות
עם זאת, יש לשים לב להבדל המשמעותי בין הסנקציות שהוטלו על איראן בעבר לצעדים החדשים. בעבר התמקדו העיצומים בפרטים ובגופים שהיו מעורבים ישירות בתוכניות הטילים והגרעין של איראן או קשורים למשמרות המהפכה. איסור קניית הנפט או הניסיון לנתק הקשרים לבנק המרכזי צפויים לפגוע בעם האיראני כולו.
מי שמתנגדת להחרפת העיצומים נגד איראן היא מוסקבה, שאינה חברה באיחוד האירופי. שר החוץ של רוסיה, סרגיי לברוב, אמר כי לאמברגו הנפט "אין קשר לרצון לחזק את אי-הפצת הנשק הגרעיני. מטרת הצעד היא חניקת הכלכלה האיראנית והאוכלוסייה, בניסיון לעורר חוסר שביעות רצון". לדבריו, הצעדים החדשים נגד הרפובליקה האיסלאמית יפגעו בתקוות לחדש את המשא ומתן עם האיראנים על תוכניתם הגרעינית.
הוא הוסיף כי רוסיה מאמינה שכל הסנקציות שאפשר להעלות על הדעת כבר מיושמות, ושעונשים חדשים עלולים לפגוע בדיונים הרב-צדדיים על פרויקט האטום ולהביא לעקשנות נוספת מצד הרפובליקה האיסלאמית.
שר החוץ האיראני, עלי אכבר סאלחי, טען כי ארצו נמצאת בקשר עם הקהילה הבינלאומית במטרה לארגן סבב חדש של שיחות, על מנת למנוע הסלמה בעימות סביב תוכנית הגרעין, שנה לאחר פיצוץ סבב השיחות הקודם בנושא. "הדיונים עוסקים כעת במיקום ובתאריך. אנחנו רוצים משא ומתן", אמר סאלחי לכתבים בטורקיה, "ככל הנראה, אני עדיין לא בטוח, מקום השיחות יהיה איסטנבול. התאריך עדיין לא סוכם, אבל זה יקרה בקרוב".
בניגוד לדברים הללו, גורמים דיפלומטיים באיחוד האירופי טענו כי הם לא מכירים מגעים כאלה. הם הדגישו כי כל פתיחה בשיחות תבוא לאחר מכתב רשמי מטהרן לשרת החוץ האירופית, קתרין אשטון, שהיא גם נציגת הקהילה הבינלאומית בנושא. למשרדה עדיין לא הגיע מכתב שכזה.
"איראן גרעינית מסוכנת לעולם"
במקביל לדיונים בבריסל, בארצות הברית עוקבים בדריכות אחרי ההתפתחויות הצבאיות במזרח התיכון. ראש המטות המשולבים בצבא ארה"ב, גנרל מרטין דמפסי, ינחת היום בישראל לביקור רשמי בן יומיים כאורחו האישי של הרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ.
ביקורו של דמפסי יהיה הראשון שלו בישראל מאז נכנס לתפקידו. מחר הוא יקיים
פגישת עבודה עם הרמטכ"ל, ויקבל סקירות מבצעיות מראש אגף התכנון, אלוף אמיר אשל, ומראש אגף המודיעין, אלוף אביב כוכבי. בהמשך יקיים דיון גם עם שר הביטחון, אהוד ברק, והרמטכ"ל גנץ ילווה אותו לפגישה בירושלים עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם נשיא המדינה, שמעון פרס, ולביקור ביד ושם.
הממונה על דמפסי, שר ההגנה האמריקני ליאון פאנטה, אמר לעומת זאת כי המצב הנוכחי מול איראן לא הביא לשינויים מיוחדים בהיערכות הכוחות האמריקניים באזור: "אנחנו לא נוקטים צעדים מיוחדים. למה? בכנות, כי אנחנו חושבים שאנחנו מוכנים במאת האחוזים לטפל במצב כרגע".
Read this article in English