שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

אובמה: "אנקוט כל צעד כדי למנוע איראן גרעינית"

נשיא ארה"ב הגיב לראשונה לביקורת המועמדים הרפובליקנים כי הוא נוקט יד רכה כלפי טהרן, והבהיר: "אנו לא שוללים שום אופציה שנועדה למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני". הוא התייחס גם לרומני: טענותיו הן העמדת פנים, הוא לא יעמוד בעימות רציני

מדיניות אובמה להתמודדות עם האיום האיראני הפכה מושא לביקורת מצד המועמדים הרפובליקנים לבית הלבן , אבל הנשיא המכהן לא מתרגש. בתגובתו הראשונה לטענות כי הוא נוקט יד רכה כלפי טהרן, הבהיר אובמה: "אנקוט כל צעד העומד לרשותי כדי למנוע מאיראן השגת נשק גרעיני".

 

איראן והמערב - הקרב על הגרעין:

אירופה תגביר לחץ: מיולי - חרם על הנפט מאיראן

ארצות הברית: "הלחץ הבינלאומי נושך את איראן"

 

הנשיא ציין בראיון, שיתפרסם מחר (יום ו') במגזין "טיים", כי חזר על אמירה זו עוד מתחילת המירוץ שלו לנשיאות, ותיאר את הביקורת הרפובליקנית עליו כחסרת בסיס. לדבריו, גם טענותיו של מיט רומני, המועמד הרפובליקני המוביל, הן לא יותר מהעמדת פנים לצורכי פריימריז ולא יעמדו ב"עימות רציני" בין השניים.

 

אובמה בכנס בחירות בשיקגו. לביקורת אין בסיס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אובמה בכנס בחירות בשיקגו. לביקורת אין בסיס(צילום: AFP)

 

הרפובליקנים האשימו את אובמה בשליחת מסרים סותרים לאיראן, כאשר מצד אחד הוא נוקט סנקציות, ואילו מהצד השני הוא משאיר לאיראן פתח לשוב למשא ומתן - ומביע בכך חולשה ונאיביות. "האם אנחנו ערבים לכך שאיראן תנקוט במסלול חכם יותר?", אמר אובמה בתגובה, "לא, ולכן אני אומר שוב ושוב שאנחנו לא מסירים מהשולחן שום אופציה שנועדה למנוע מהם להשיג נשק גרעיני".

 

הנשיא הוסיף כי "אני חושב שרומני ושאר הרפובליקנים משחקים לבסיס התמיכה שלהם עד שעונת הפריימריז תעבור. יהיה קשה לטעון שבשלוש השנים האחרונות לא יישמנו אסטרטגיה שהציבה את אמריקה בעמדה טובה יותר ביחס לכפי שהייתה כשנכנסתי לתפקיד".

 

"האסטרטגיה מצליחה, אך עוד יש אתגרים"

עוד סוגיה שעלתה בקמפיין הרפובליקני היא קשריה של ארצות הברית עם מדינות העולם. רומני תקף את אובמה על שהוא משתמש ב"אסטרטגיה של פיוס", ו"מתנצל בשם אמריקה" על התנהגותה בעבר כלפי מדינות שונות. בנאום לפני מספר ימים, אף טען רומני כי הנשיא המכהן "מאמין שתפקידה של ארצות הברית כמנהיגה הוא זמני. אני מאמין שאמריקה חזקה חייבת להוביל, והיא תוביל בעתיד".

 

אובמה, מצדו, הבהיר בראיון ל"טיים", כי אמונתו בארצות הברית כמעצמת-על לא התערערה, אבל הוא מתמקד בניסיון "ליצור סדרת חוקים בינלאומיים ונורמות שכל אחד יוכל לציית להן וכולם ייהנו מהן".

 

הרפובליקנים מתעמתים. הכל למען בסיס התמיכה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הרפובליקנים מתעמתים. הכל למען בסיס התמיכה(צילום: AFP)

 

יחד עם זאת, גם הוא מודה כי העניינים לא התגלגלו תמיד בהתאם לתוכנית החוץ שגיבש. "יש לנו עדיין אתגרים עצומים ומה שלמדתי בשלוש השנים האחרונות הוא שככל שאתה רוצה להוביל אירועים, דברים קורים ואתה צריך להגיב", ציין אובמה. "לא משנה כמה יעילה הדיפלומטיה או מדיניות החוץ שלך, לפעמים היא מפיקה משהו שהוא פחות מתוצאה אופטימלית, אבל באופן כללי, האסטרטגיה שלנו מאוד מצליחה".

 

בין הצלחותיו, מונה אובמה את סיום המלחמה בעיראק, חיסול אוסמה בן-לאדן ורבים בהנהגת אל-קאעידה, וכן כינון בריתות בינלאומיות. "זוהי מנהיגות אמריקנית שמכירה בעליית מדינות כמו סין, הודו וברזיל", הוא הוסיף. "זוהי מנהיגות שמכירה במגבלות שלנו במשאבים ובתפקיד שלנו. ויחד עם זאת, הצלחנו למסד בקרב המדינות האחרות את האמונה שארה"ב ממשיכה להיות אומה שאין לה תחליף בהתמודדות עם בעיות בינלאומיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. מאמין בארה"ב כמעצמת על
צילום: AFP
רומני. לא יעמוד בעימות בין השניים
צילום: רויטרס
מומלצים