שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

מהפך במטבח: כך תבדקו אם אתם אוכלים בריא

גם בבית שלכם אוכלים יותר מדי אוכל מוכן מול הטלוויזיה? כרמית אלקיים בכתבה ראשונה בסדרה שתשפר את הרגלי האכילה שלנו ואת מה שאנו מכניסים לגוף. תשכחו מהדעות הקדומות על מזון בריאות - השינוי הזה יהיה טעים

אצל רובנו, אוכל הפסיק מזמן להיות מה שהוא אמור להיות. אנחנו מוקפים ביועצי תזונה ובספרי הדרכה, בתוכניות ממשלתיות  וגם תוכניות בישול שמנסות ללמד אותנו מה נכון ומה בריא, וכל אלה מהדהדים בראשנו כשאנחנו מעדיפים להזמין דווקא "מנת בריאות" במסעדה, או קונים דגני בוקר כי כתוב עליהם "בתוספת סיבים תזונתיים" או "רכיבים טבעיים".

 

אנחנו מדברים על אומגה 3, גלוטן ואינדקס גליקמי, ממיינים אוכל לפי מספר הקלוריות ואחוזי השומן - אבל מבולבלים מאוד מכל המידע שאנו מופגזים בו.

 

כלי המטבח שלכם כבר "בריאים"?

 

גם במקרים שבהם ברור לנו מה בריא, אנחנו עדיין חוששים ומתקשים לעשות שינוי, כל אחד וסיבותיו הוא: "אין לי זמן לזה", "אוכל בריא נורא יקר", "הילדים לא יאכלו", "בעלי לא יסכים"... כל אלה הם ביטוי לבלבול שנובע מעודף מידע, לעתים סותר, שמגיע אלינו מכל עבר. אלו בעיקר מקורות מידע שמדברים על "מה אסור לאכול" במקום על "איך לאכול".

 

במוקדם (לפני תוצאות בדיקות הדם) או במאוחר נרצה כולנו לאמץ אורח חיים בריא במטבח הפרטי שלנו, אבל איך עושים זאת הלכה למעשה?

 

הצעד הראשון לשינוי הוא בדיקה אמיתית של מה שקורה אצלנו בבית: במקרר, ברשימת הקניות לסופר וסביב השולחן .

 

1. האם אנחנו אוכלים אוכל?

ברור שהתשובה היא "כן", אבל בואו נבדוק שוב: מה יש לנו במקרר? האם יש שם ממרחים וסלטים קנויים, בקבוקי שתייה קלה ו"מעדני חלב וגבינה"?

 

ועכשיו הסתכלו במקפיא - האם יש שם שקיות צבעוניות של מזון קפוא: שניצלים וקציצות ירקות שמבטיחות רק בריאות? האם בארונות המטבח אתם מחזיקים בעיקר קופסאות שימורים (פטריות, תירס וטונה), שקיות מרק ברגע, אבקות מרק, ממרחי שוקולד וריבה ועוגיות קנויות?

 

אם עניתם בחיוב על רוב השאלות אלה, כנראה שאתם אכן אוכלים אוכל, רק שמישהו אחר הכין עבורכם.

 

2. איך אנחנו אוכלים?

האם אנחנו מבשלים בעצמנו את רוב הארוחות המשפחתיות, ומקיימים לפחות ארוחה משותפת אחת ביום? האם אנחנו יושבים יחד סביב שולחן או מול הטלוויזיה? 

 

כמה פעמים בשבוע אנחנו מזמינים אוכל בטלפון, קופצים למסעדה כדי לאסוף משלוח או מסיימים את הערב לאחר החוגים ברשת מזון מהיר?

 

3. כמה אנחנו אוכלים?

כאן כנראה שבסעיף הזה רובנו נענה תשובה זהה: הרבה מעבר למה שצריך כדי לשבוע וליהנות מהאוכל. אמירות כמו "כרגיל אכלתי יותר מדי" ו"אני עייף אחרי האוכל" הופכות מיד ליחסי אהבה-שנאה וייסורי מצפון מהדבר שבסך הכל אמור לגרום לנו הנאה - המזון שלנו.

  

עורכים ארוחה משפחתית אחת לפחות ביום? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עורכים ארוחה משפחתית אחת לפחות ביום?(צילום: shutterstock)
  

לא להיבהל משינוי

ברוב המקרים, אנו מאפשרים לאחרים לנהל אותנו בכל הקשור למה שנכנס לנו לגוף, ואם נודה באמת, אנחנו מנוהלים לא רע. לכן, הצעד הראשון למטבח בריא הוא להפסיק להיות מנוהל ולהתחיל לנהל, כמו בתחומים אחרים בחיינו.

 

עלינו להחליט על השינוי, לא להיבהל ולא לתת לכל החסמים מהכישלונות הקודמים ("ביום ראשון מתחילים דיאטה וזומבה") למנוע מאיתנו לתת לעצמנו את המתנה האיכותית ביותר. עלינו להעיף את הדעות הקדומות על "אוכל לציפורים" ו"אני לא הולך לוותר על בשר" ולא לתת להן להפריע. אנחנו לא נהיה במצב הזה, ונמשיך לאכול הכל, כולל בשר.

 

אנחנו לא קורבן - אנחנו בשליטה. בחרנו לעשות שינוי, כל אחד בקצב שמתאים לו, והולך להיות טעים. יש מי שמסוגל לעשות שינוי חד ודרמטי, ויש מי שמעדיף לאט ובשלבים; יש מי שזקוק להדרכה צמודה ויש מי שמסתדר עם מתכונים טובים או ספר בישול מוצלח.

 

בכל מקרה מדובר בשינוי מרגש: רשימת הקניות תיראה אחרת, הבישול יהיה פשוט ומגוון והטעמים החדשים יכניסו עניין בארוחות המשותפות. המשמעות המיידית היא שנקנה יותר חומרי גלם ולא אוכל מעובד בקופסה, נבשל בבית וניצור הזדמנויות לשבת לארוחה משותפת לפחות כמה פעמים בשבוע.

 

בשבועות הקרובים ננסה ביחד "להבריא" את המטבח ולהתחיל לנהל את האוכל שנכנס אלינו הביתה. לפני שנפנה לקניות ולהרגלת בני הבית לטעמים חדשים, נתחיל בלנסות לאכול השבוע ארוחת ערב משותפת אחת או שתיים. מחשיך מוקדם, הילדים לרוב בבית בגלל מזג האוויר ויכולים להשתתף בהכנות - הזדמנות מצוינת להתחיל בהרגל חדש.

 

במקום הביצה המקושקשת והירקות מהמקרר כדאי לנסות שתי מנות חמות שמתאימות לימים הקרים האלה: מרק קרם בטטה ו"פתיתים" (רק שמדובר בבורגול) שילדים אוהבים. הבונוס: השאריות יספיקו גם לארוחת הצהריים מחר.

 

להתחיל לנהל את האוכל שנכנס אלינו הביתה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להתחיל לנהל את האוכל שנכנס אלינו הביתה(צילום: shutterstock)

 

מרק קרם בטטה וזעתר

אפשר להחליף את הכרשה בשתי שיני שום מקולפות וקצוצות.

החומרים ל-6 מנות: 

3 כפות שמן זית

1 בצל יבש, חתוך לרצועות

1 גזר, מקולף וחתוך לקוביות

1 כרשה (החלק הלבן), קצוצה

5 בטטות, מקולפות וחתוכות לקוביות

6 כוסות מים רותחים

1 עלה דפנה

2 כפיות מלח (או מעט יותר, לפי הטעם)

להגשה: 2 כפות שמן זית וכף זעתר טרי

 

אופן ההכנה:

1. מחממים את שמן הזית בסיר גדול על להבה בינונית ומוסיפים בצל, גזר וכרשה.

 

2. לאחר שהירקות מתרככים מוסיפים את הבטטה ומטגנים דקה נוספת.

 

3. מוסיפים מים, עלה דפנה ומלח, מכסים ומביאים לרתיחה.

 

4. מנמיכים את האש ומבשלים כ-30 דקות, עד שהבטטות רכות. מוציאים את עלה הדפנה ומרסקים למחית בעזרת בלנדר מוט.

 

5. בקערית נפרדת מערבבים את שמן הזית עם הזעתר ומזליפים לכל קערית מרק.

 

בורגול אפונה וגזר

תבשיל נפלא של בורגול וירקות, בדיוק כמו הפתיתים שילדים כל כך אוהבים.

החומרים ל-6 מנות:

2 כפות שמן זית

1 בצל, מקולף וחתוך לקוביות

1 גזר, מקולף וחתוך לקוביות

2 כוסות בורגול גס

2 כוסות מים רותחים

1 כוס גרעיני אפונה קפואה

1 כוס גרעיני תירס (קפוא או טרי בעונה)

מלח

 

אופן ההכנה:

1. מחממים את שמן הזית בסיר בינוני על להבה נמוכה, מוסיפים בצל וגזר ומאדים במשך 10 דקות תוך כדי ערבוב.

 

2. מוסיפים את הבורגול ומטגנים במשך דקה.

 

3. יוצקים מים רותחים, מוסיפים תירס, אפונה ומלח ומביאים לרתיחה.

 

4. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים במשך 10 דקות עד שהמים מתאדים והבורגול רך.

 

5. מכבים את האש ומשאירים את הסיר מכוסה במשך 10 דקות. מעבירים לקערת הגשה ומפוררים בעזרת מזלג.

 

הכותבת היא שפית המתמחה בבישול בריא ובאימון אישי למטבח בריא .

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בחרנו לעשות שינוי, כל אחד בקצב שמתאים לו, והולך להיות טעים
צילום: shutterstock
מבולבלים מעודף ידע. כרמית אלקיים
צילום: אסף רונן
ד"ר רק שאלה
מומלצים