שתף קטע נבחר
 

האביב הערבי טוב לעסקים? תלוי את מי שואלים

קוקה קולה: "אנחנו אופיטמיים בנוגע לסיכויי הצמיחה באזור". מנכ"ל חברת מלט מהגדולות בעולם: "האביב הערבי גרם למה שהמשבר הכלכלי העולמי של 2008-2009 לא הצליח לגרום"

כמות המשלוחים של חברת משלוחי הבטון הירדנית CTI למצרים, צנחה במהלך האירועים של תחילת שנה שעברה, והיא עדיין לא חזרה לעצמה.

 

 

לדברי מאזן דג'אני, מנכ"ל החברה, האביב הערבי גרם למה שהמשבר הכלכלי העולמי של 2008-2009 לא הצליח לגרום: הוא הוביל את החברה, מהגדולות בעולם, להפסד.

 

גם המשלוחים לתימן שובשו בעקבות המהומות במדינה. הסחר עם לוב הושהה ועדיין לא חודש, למרות סיום מלחמת האזרחים. החברה צופה כי רק 13% מהכנסותיה יגיעו מהעולם הערבי בשנת 2012, לעומת 30% לפחות בתקופות רגילות.

 

"האביב הערבי הוביל את החברה מרווח להפסד, לראשונה מזה עשור", אמר דג'אני.

 

התחזיות העגומות לא מקובלות על כולם. אנשי העסקים ערבים רבים משוכנעים שהתהפוכות הובילו להזדמנויות חדשות לחברות פרטיות ופתחו את הדלת למתחרות חדשות. תומאס מירו, נשיא הבנק האירופי לשיקום ופיתוח (EBRD), השווה את האביב הערבי לנפילת הקומוניזם לפני 20 שנה, בטענה כי הוא עשוי לעזור בהכנסת המדינות של צפון אפריקה לשרשרת האספקה העולמית. מהלך שכזה עשוי להוביל את העולם הערבי לצמיחה חסרת תקדים.

 

"רוחות של שינוי"

עדנאן אחמד יוסיף, מנהל בנק Al Baraka מבחריין, הפועל בכל צפון אפריקה, אומר כי האביב הערבי השפיע "רק באופן שולי" על התוצאות של החברה שלו בשנה שעברה. הוא מזהה דינמיקה חדשה בכלכלות רבות בעולם הערבי, בהן כ-60% מתוך 350 מיליון התושבים הם בני 25 ומטה.

 

"אני רואה ומרגיש את רוחות השינוי כשאני מדבר עם בנקאים ואנשי עסקים", אמר יוסיף, שמשמש גם כיו"ר איגוד בנקים אזורי.

 

לדברי יוסיף, הממשלה בטוניסיה מוציאה כספים ליצירת משרות ופותחת תחומים בכלכלה להשקעה חדשה. במצרים ומדינות אחרות, הבנקאים חופשיים יותר כעת להעניק הלוואות ללא התערבות של השפעה פוליטית, לדבריו. לוב נעה לכיוון הקלה ברגולציה על בנקים פרטיים, לאחר שנים של תקנות מחמירות. "אני צופה כי תפקיד הסקטור הפרטי, שהוגבל על ידי הממשלות, ייצמח בשנים הקרובות, על רקע הגברת התחרות והפתיחות בשוק", לדברי יוסיף.

 

עלויות

אך לעליות העתידיות הפוטנציאליות, יש עלויות כבדות בהווה. ההערכות של ה-IMF מורות על כך ש-6 המדינות בהן המהומות היו הרציניות ביותר: בחריין, מצרים, לוב, סוריה, טוניסיה ותימן- הפסידו כ-50 מיליארד דולר של תוצרת בשנה שעברה, או 11% מהתוצרת המשולבת שלהן לשנת 2010.

 

כל המדינות הערביות בצפון אפריקה הושפעו במידה זו או אחרת. הממשלות שהתמודדו עם המהומות נאלצו להגביר את ההוצאה על משכורות, מזון ואנרגיה, זאת על רקע מצב כלכלי לא יציב עוד לפני תחילת האביב הערבי. עלויות החוב של מצרים טיפסו במהלך השנה על רקע יציאת ההשקעות הזרות מהמדינה, מה שאילץ את הממשלה להיסמך על בנקים מקומיים למימון הגירעון בתקציב. אי היציבות ואי הוודאות הפוליטית ממשיכות להסיט את ההשקעה הזרה, על רקע העלייה הצפויה של ממשלות חדשות ושל המפלגות האיסלאמיות.

 

51 מיליון משרות

הבעיות במדינות הערביות לא צפויות להיפתר במהרה. שתי הבעיות הגדולות ביותר - אבטלה גבוהה בקרב צעירים וחלוקה לא שוויונית של העושר- שעוררו את המהומות- עדיין לא השתפרו.

 

המדינות הערביות יזדקקו ל-51 מיליון משרות חדשות עד 2020 על מנת לספוג את הנכנסים החדשים לכוח העבודה, על פי דו"ח של האו"ם משנת 2009. אחוז האבטלה בקרב צעירים באזור עומד על יותר מ-23%, על פי הנתונים של ארגון התעסוקה העולמי.

 

אריק ברגלוף, כלכלן בכיר ב-EBRD, אומר כי הצורך בייצור מספר כה רב של משרות הופך את המצב של המדינות הערביות לקשה יותר מהמצב של המדינות לאחר נפילת גוש הקומוניסטי. "חלוקת העושר היתה שווה יותר בכלכלות הסובייטיות, והאבטלה לא היתה גבוהה כל-כך", אמר ברגלוף.

 

גורמים מייצבים

מחירי הנפט הגבוהים, עם זאת, שומרים על מצב כלכלי איתן בכלכלות החזקות של העולם הערבי. על מנת לשמור על שכנותיהן עם הראש מעל המים, המדינות העשירות התחייבו להעברת 1- מיליארד דולר בכספי סיוע לבחריין ולעומאן בשנים הקרובות, זאת בנוסף לסיוע שירדן ומרוקו מקבלות. ערב הסעודית מעבירה דלק לתימן. מצרים עשויה לקבל מיליארדי דולרים מהמפרץ.

 

ה-IMF צופה לצמיחה של 3.6% במזרח התיכון ב-2012, אך לצמיחה של 1.8% בלבד במצרים, למשל. הצמיחה בסוריה ובלוב עשויה להיפגע אם אי השקט ימשיך.

 

חרב דו-צדדית

איגודי העובדים צוברים כעת כוח, כחלק מרוח המחאה. שביתות הובילו להעלאת משכורות בכל האזור, ממרוקו ועד ירדן. איגודים חדשים קמו במצרים ובטוניסיה. אפילו במדינות בהן פעילות האיגודים עדיין מוגבלת, חלק מהממשלות מעלות את המשכורות על מנת להשקיט את המחאה, כמו בעומאן בה שכר המינימום הועלה ב-43% בשנה שעברה.

 

משכורות גבוהות יותר עשויות לפגוע בתחרותיות, אך הן מפחיתות את אי השוויון ומעוררות הוצאה צרכנית, ועשויות להוביל להאצה בצמיחה. בתיאוריה,עובדים עשירים יותר עשויים להוביל לעלייה בביקוש למוצרים צרכניים, וכתוצאה מכך בתוצרת המקומית.

 

חלק מהחברות הבינלאומיות כבר מהמרות על השגשוג באזור. בחודש האחרון, קוקה קולה סיכמה על רכישת נתח מחברת המשקאות הסעודית Aujan בתמורה ל-890 מיליון דולר, במה שהוגדרה כהשקעה הגדולה ביותר של חברה בינלאומית בתחום הצרכני במזרח התיכון.

 

"באשר לעתיד - לרבות העתיד הקרוב - אנחנו אופיטמיים בנוגע לסיכויי הצמיחה באזור", כך מסרה דוברת מטעם קוקה קולה. "האזור חווה "צמיחה דמוגרפית של צעירים" ".

 

קוקה קולה החלה את המגעים לפני האביב הערבי והיא מעוניינת בעיקר בפעילות של Aujan מחוץ לערב הסעודית, המהווה 65% מהפעילות שלה.

 

נותר רק החשש מכך שהממשלות החדשות ייצרו שחיתות חדשה ורשתות קשרים, מה שיפגע שוב בכלכלה. מוסטפה עבדל-וואדוד, מנהל Abraaj Capital, חברת ההשקעות הפרטית הגדולה במזרח התיכון, המנהלת 6 מיליארד דולר, אומר כי אין הרבה סיכוי לחזור למערכת הישנה.

 

"שברנו את אלמנט הפחד", לדבריו. "בעולם התקשורת של ימינו לאדם היחיד יש יכולת לדבר, והבעת דעה היא מרכיב עם הרבה כוח".

 

גם דג'אני, סוחר המלט, נותר אופטימי. לדבריו, CTI נמצאת במגעים עם הרשויות החדשות של לוב על חיוד אספקת המלט למדינה, לצורך השיקום לאחר המלחמה. "אחרי שהעניינים שם יתבהרו, לוב הולכת להיות שוק עצום", לדבריו. "כולם מחכים לזה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים