כואב אבל פחות: התאהבות עוזרת לשכך כאבים
לא חשים בטוב? במקום לקחת אקמול, שווה לכם לחשוב על רומן סוער תוך התאהבות מאסיבית. מחקר חדש מצא שהתאהבות עוזרת בשיכוך כאבים. רחלי לנגפורד על מסלולי התגמול והעונג
רגשות חזקים של אהבה ותשוקה הם מהשיטות הטובות ביותר להפחתת כאבים – השפעתם כמעט זהה למשככי כאבים אמיתיים וכן להשפעה של קוקאין, כך מצא מחקר מבית הספר לרפואה בסטנפורד.
עוד מחקרים בערוץ יחסים:
לא מצליח להבין נשים? האבולוציה מחבבת אותך
זה מדבק: אם אתה אוהב אותי אז תפהק
תני לי להריח אותך: סוד המשיכה המינית
האהבה מתגמלת
המחקר, שיצא באוקטובר 2010 ופורסם ב-PLoS ONE, מצא שלאנשים מאוהבים יש רמות גבוהות ביותר של דופמין במוח, שאחראי על מצב הרוח הטוב שלהם, על תחושת העונג שהם מפיקים מבחיר/ת ליבם ועל המוטיבציה שלהם. מסתבר שלדופמין הזה ולתחושה המתגמלת שהוא יוצר במוח, יש השפעה גם על האופן בו אנו חווים כאב, ולא רק: מסתבר שלאנשים מאוהבים כואב פחות!
פרופסור ארתור ארון, אחד החוקרים במחקר הנוכחי, חוקר אהבה במוח כבר 30 שנה. לדבריו, כאשר אדם מאוהב חושב על אהובתו, ישנה עליה חזקה בפעילות אזורי העונג המוחיים. אזורים אלו פעילים מאד גם לאחר מנת קוקאין או זכייה בלוטו.
חוקרים אספו נבדקים שהיו במהלך תשעת החודשים הראשונים לקשר רומנטי סוער. הם בחרו נבדקים שדיווחו על תחושות כמו: אופוריה, אנרגטיות, רצון תמידי להיות במחיצת אהובם ומחשבות בלתי פוסקות על האהוב. בקיצור, אנשים שהיו מאוהבים עד מעל הראש – אנשים שהמוח שלהם 'מפוצץ' בדופמין.
8 נשים ו-7 גברים התבקשו להביא למחקר תמונות של בחירי ליבם, וכן תמונה של מכר או מכרה שלהם, שלדעתם נראה מושך חיצונית, לפחות כמו אהובם, ואז התרחש הניסוי: הנבדקים ישבו כשבכף ידם הונח גוף חימום קטן שנשלט על ידי מחשב, וחומם עד כדי רמה של כאב בינוני. הם צפו במסך שהקרין להם שוב ושוב את תמונת אהובם, ובאותו הזמן שכל זה התרחש - מוחם עבר סריקת FMRI.
לנטרל את הכאב מהשורש
רגע, אבל יכול להיות שאהבה משככת כאבים פשוט בגלל שהיא מסיחה את דעתו של האדם מהכאב? הרי נמצא על ידי מחקרים קודמים שהסחת דעת מהכאב, למשל על ידי פתרון חידה, מפחיתה את עוצמת הכאב. ובכן, כדי לוודא שאהבה אינה רק הסחת דעת, אלא יש לה אפקט ייחודי על הפחתת כאבים, החוקרים גם ביקשו מהנבדקים לחשוב על דברים ניטראלים אחרים בעת שגוף החימום יצר אצלם כאב (למשל - הם התבקשו לחשוב על סוג של ספורט שאינו מערב כדור).
התוצאות הראו שגם השאלה וגם תמונת האהוב הפחיתו באופן שווה את רמות הכאב של הנבדקים, בעוד צפייה בתמונה של מכר בעל מראה מושך לא הפחיתה משמעותית את רמות הכאב. עם זאת, נמצא שהסחת דעת ואהבה הפחיתו כאב דרך מסלולי מוח שונים לגמרי: החידה המחשבתית הפחיתה כאב דרך מסלולי מוח קוגניטיביים בקורטקס, העוברים באזורים חיצוניים יותר של המוח, בעוד האהבה הפחיתה כאב דרך מסלולי התגמול והעונג המוחיים – אלו שמערבים את אזורי המוח הקדום יותר- האינסטינקטיבי והפחות מודע.
אזורים אלו נמצאים יותר בעומק המוח וככל הנראה, מנטרלים את הכאב מהשורש, כלומר משפיעים עליו עוד בשלב המסר שעולה בחוט השדרה אל עבר המוח. זה בדיוק מה שעושים משככי הכאבים שאנו בולעים – גורמים לנתק בין שדר הכאב ששולח עמוד השדרה לבין מה שהמוח קולט. כך המוח "לא יודע" שכואב לנו.
מגע מוריד סטרס
נתן זך כתב "את הכאב המתוק של האהבה רוצה אני לדעת שוב", ונשאלת השאלה: האם גם מערכות יחסים ארוכות טווח מורידות תחושת כאב, או רק התאהבות?
כאשר אדם יודע שהוא הולך לחוש תחושות של כאב, מערכות הגוף שלו נכנסות לסטרס. אזור במוח שקרוי היפותלמוס גורם להפרשה מוגברת של הורמון הסטרס – קורטיזול, שהוא בעל השפעות שליליות על הבריאות, בייחוד כשהוא מופרש בכמויות גדולות לאורך זמן. כמה מחקרים עסקו בשאלה מה קורה להיפותלמוס של נשים נשואות כשהן יודעות שצפוי להן כאב: האם כמות הקורטיזול שהוא גורם לגוף להפריש תלויה באיכות הנישואין שלהן?
ב-2007 מצאה החוקרת ביטה דיצן מאוניברסיטת ציריך, שאצל נשים שהיו במערכות יחסים מספקות, המגע התומך של בן זוגן בעת סטרס הוריד את רמות הקורטיזול בגופן, לעומת נשים שלא היו מרוצות מהנישואין שלהן, נשים שחוקר זר אחז בידן או נשים ששהו לבד בחדר הניסוי. דיצן הראתה שתמיכה מילולית בלבד של בן הזוג לא גרמה לאפקט הזה. כלומר, מגעו של בן הזוג בנישואין טובים הוא מרפא, בין השאר לאור העובדה שהוא משפיע לנשים ישירות על המוח.
מחשבה על כאב מגדילה את עוצמתו
ד"ר סטיבן כהן, במחקר מספטמבר 2011 שפורסם ב-Gastroenterology, מצא שככל שאדם מצפה ומתרכז יותר בכאב שהוא צפוי להרגיש, כך יהיה לו קשה יותר להתמודד בפועל עם כאב פיזי אמיתי. זאת כיוון שהמוח מעבד כאב גם באזורים קוגניטיביים וגם באזורים רגשיים. מחקרו מצביע על כך שהרגשות והמחשבות המודעות של אדם עשויות לשנות את תחושותיו הפיזיות.
בניסוי הזה נמצא שהאינסולה הקדמית של נשים הנשואות באושר, נשארה שקטה בזמן שבן זוגן אחז בידיהן, כלומר - הן התרכזו פחות באזור שעומד לכאוב להן ולכן חשו פחות כאב בפועל. אם כן, ניתן לומר שנישואין מאושרים מעניקים תפקיד נוסף לבן הזוג – משככים עבורו כאבים מיותרים.
כמה זה כואב לכם כאשר מערכות היחסים שלכם אינן טובות, ומהי התרופה ללב שבור (ויש כזאת!)? הכול בפעם הבאה.
לכל הכתבות, העדכונים והסקרים - כנסו לפייסבוק של ערוץ יחסים
- רחלי לנגפורד,
MSc. Neuroscience, מחברת הספר "דרוש נסיך על סוס לבן", מנהלת שותפה במרכז גלים
למימוש הפוטנציאל האישי.