סלקום שוקעת: הרווח ברבעון ייחתך ב-60%
ענקית הסלולר הודיעה כי היא צפויה להציג צניחה של עשרות אחוזים ברווח לרבעון האחרון של שנת 2011 שיעמוד על בין 70 ל-80 מיליון שקל. מדובר באזהרת הרווח הרבעונית הראשונה של החברה. מדובר ברבעון השני ברציפות שבו הרווח של סלקום יורד בעשרות אחוזים ביחס לרבעונים המקבילים
סלקום צפויה להציג צניחה של כ-60% ברווחיה לרבעון הרביעי של 2011 – כך הודיעה היום (ה'). זוהי אזהרת הרווח הרבעונית הראשונה של החברה, לאחר שחברות הסלולר הזהירו בעבר על השפעות שנתיות בגין הפחתת דמי הקישוריות.
- אחרי פרטנר: סלקום תפטר 140 עובדים
לדברי סלקום, הרווח שתציג לפני מסים, פחת והפחתות (EBITDA) יעמוד ברבעון הרביעי על 420-430 מיליון שקל. הרווח הנקי צפוי לנוע בין 70 ל-80 מיליון שקל. ברבעון הרביעי של שנת 2010 הרוויחה החברה 319 מיליון שקל, וזאת למרות שחוותה באותו רבעון תקלה חמורה שבגינה העניקה ללקוחותיה פיצוי בשווי 66 מיליון שקל.
מדובר ברבעון השני ברציפות שבו הרווח של סלקום יורד בעשרות אחוזים ביחס לרבעונים המקבילים אשתקד.
השפעות הרגולציה
הנפילה ברווחים מוסברת בידי החברה כתוצאה של השפעות הרגולציה, דהיינו החרפת התחרות בשוק הסלולר, הפחתת דמי הקישוריות וככל הנראה גם קיטון בהכנסות משירותי ערך מוסף, בעקבות הדרישה לחסום חלק משירותים אלו ללקוחות חדשים וקיימים.
דרישה זו נכנסה לתוקף במהלך הרבעון האחרון, ועל פיה חייבות החברות לחסום כברירת מחדל את האפשרות של הלקוח לקבל שירותי תוכן שונים, עד שיאשר בכתב כי ברצונו לבטל את החסימה. ההוראה נכנסה לתוקפה לאחר שלקוחות רבים התלוננו במהלך השנים האחרונות כי הרישום לשירותים אלו מתבצע בקלות, ולעיתים אף ללא שימת לב, בעוד ביטול השירותים מצריך תהליך מתמשך ומתיש.
הנפילה ברווחי החברה נגזרת גם מהכרעה כנגדה בתביעה יצוגית, שבגינה נאלצה לשלם לפחות 22 מיליון שקלים. התביעה, שהסכום הראשוני הנתבע בה עמד על 440 מיליון שקלים, טענה כי סלקום גבתה ממנויה תשלום בגין תדפיסי שיחות, בעוד קודם לכן הוענק השירות בחינם והחברה לא עדכנה את מנוייה כי היא מתחילה לגבות על כך תשלום. בניכוי השפעות התביעה היצוגית היה עומד ה-EBITDA a של סלקום ברבעון על 440-450 מיליון שקל, והרווח הנקי על 120-130 מיליון שקל.
סלקום מציינת כי תוצאות הרבעון הרביעי טרם הושפעו מפעולות שננקטו במהלך המיזוג עם נטויז'ן, שמטרתן לצמצם את הוצאות החברה.
בנוסף הודיעה החברה כי היא בוחנת גיוס של 200-300 מיליון שקל בהרחבת אחת מסדרות האג"ח שגייסה בעבר מול גורמים מוסדיים ישראלים, או הנפקת סדרה חדשה. כהכנה לגיוס עדכנה החברה את תשקיף המדף שלה, והכלילה בו התחייבות שלא לחלק דיבידנד רבעוני הגבוה מהרווח שתניב ברבעון, והתחייבות להגדיל את שיעור הריבית שתשולם למחזיקי האג"ח שיונפק באם הדירוג לאותן אג"ח ירד.
"יריית פתיחה"
אורי ליכט, מנהל המחקר ב-IBI אמר בהמשך לדיווח החברה: "הדיווח של סלקום להערכתנו הוא רק יריית פתיחה לשנת 2012 בה ימשיכו חברות הסלולר להציג שחיקה חזקה בהכנסות וברווח. הבעיה הגדולה היא שלא כל המשקיעים הפנימו עדיין את השינוי ולכן המניה עדיין נסחרת ברמות של סביב ה 60 שקל למניה".
"ניתוח רכיבי הרווח של סלקום מלמד ש-20% מהרווחים הם ממכירת מכשירים שם להערכתנו הרווחיות מוגזמת. 10-12% מהרווח הם משירותי שיחות לחו"ל שם המחירים גבוהים במאות אחוזים מהטלפוניה הקווית וכ-10% משירותי פרה פייד שעדיין יקרים מאד בישראל".
"כך נוצר מצב שלפחות 40% מהרווח הגולמי של סלקום מאוד פגיע. כשמוסיפים לזה את הסביבה התחרותית העובדה שהמלחמה על ליבו של הלקוח תתחזק והמודעות הצרכנית שעלתה מתקבל הרושם שגם ב 2012 צפויה להיות שנה קשה מאד לענף".
"לכן", מסכם ליכט, "להערכתנו ענף הסלולר חשוף להמשך שחיקה בהכנסה הממוצעת למשתמש ולהמשך שחיקה ברווחיות. גם השוואת מחירים עולמית מלמד כי יש מקום לירידה נוספת בעלויות הסלולר לצרכן".
השתתפו בהכנת הידיעה תני גולדשטיין ורן רימון