שתף קטע נבחר

 

מאחז פלסטיני? לא, זה כפר מנותק

בסוללות עפר ובסלעים חסם צה"ל את דרכי הגישה של תושבי כפרי שעב אל-בוטום בדרום הר חברון. התושבים מפחדים לעבור בכביש היחיד שנותר פתוח, העובר ליד מאחז יהודי. "איך נכניס מכלית מים לכפר? איך נגיע לבית חולים?"

בקור המקפיא של דרום הר חברון, עומדת קבוצה קטנה של עשרה פלסטינים ועודרת במרץ. הם משטחים סוללת עפר שהפכה לבוץ דביק ומזיזים סלעים כבדים שחוסמים דרך עפר. מפעם לפעם נשמעת שריקה של התצפיתן המתריע מפני רכב צבאי, וכאיש אחד שומטים כולם את המעדרים כדי שלא יבחינו במעשיהם. מהתמונה הזאת, שתועדה שלשום (יום ה') בשטח C, נראה כאילו החבורה עוסקת בהקמת מאחז פלסטיני, אך המציאות אחרת.

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 

באזור שעב אל-בוטום קבוצה של כפרים קטנים שבהם מתגוררות עשרות משפחות פלסטיניות בשטח שמוגדר בשליטה ישראלית מלאה. התושבים מתגוררים במקום ללא תשתיות מים או חשמל, למעט טורבינות רוח שמספקות להם חשמל מינימלי. אתמול הגיעו למקום כוחות צה"ל, ובסיוע של כוח הנדסה, חסמו את כל היציאות מכביש 317 אל דרכי העפר באורך חצי קילומטר שמובילות אל הכפרים.

 

כביש 317 הוא עורק התנועה הראשי של התושבים כאן, ערבים ויהודים כאחד. "אני לא מבין מה הם רוצים מאיתנו" מספר אבו חליל, אחד התושבים. "הם פשוט הגיעו ולא הסבירו לנו כלום. הביאו טרקטור כבד שחסם את כל הדרכים בעפר ובסלעים כבדים. איך נכניס מכליות מים לכפר?".

 

מעדיפים לעשות את הדרך בחמור, מאשר לעבור ליד המאחז (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מעדיפים לעשות את הדרך בחמור, מאשר לעבור ליד המאחז(צילום: גיל יוחנן)

 

צה"ל הסביר בתגובה כי דרך אחת הושארה פתוחה, אך התושבים הפלסטינים טוענים כי הם חוששים להשתמש בה משום שהיא עוברת סמוך למאחז אביגיל. מבחינתם, הדרך הזאת לא רלבנטית, והם מעדיפים לעקוף את המחסומים רכובים על חמור, מאשר לנסוע ברכב על אותה דרך שהם רואים כמסוכנת. הצבא טוען מנגד, כי הסרת המחסומים מסוכנת.

 

בצד הדרך נעצר רכב ישראלי ויצא ממנו אדם שהביט בפליאה כיצד מנסה החבורה לסלק את אחד הסלעים הכבדים שהוצבו שם. לאחר ששמע את סיפורם של התושבים הוא ניגש אליי, מודה שלא ידע שכך מתנהלים החיים באזור הזה. "עכשיו אני מבין איך אנשים מגיעים למצב שאין להם יותר מה להפסיד".

 

הולכים בדרכים עוקפות. הצבא: הסרת המחסומים מסוכנת (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הולכים בדרכים עוקפות. הצבא: הסרת המחסומים מסוכנת(צילום: גיל יוחנן)

 

לא חלף זמן רב עד שהגיעה למקום ניידת משטרה. השוטרים ביקשו לברר את פשר ההתקהלות, והתושבים ניסו לדבר על לבם: "אך נוכל להגיע לבית חולים? איך ייכנס לכאן אמבולנס במקרה הצורך?", שאל אחד מהם.

 

השוטרים הנבוכים ניסו להבין מי סגר את הכניסות וכשגילו שצה"ל אחראי לכך ענו ביובש: "אם הצבא סגר - אז שיבוא הוא ויפתח. אנחנו לא הכתובת". הפלסטינים מסרבים לקבל את תשובת השוטרים, אך לבסוף הניידת עוזבת את המקום.

 

המשטרה: "אם הצבא סגר - אז שיבוא הוא לפתוח" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
המשטרה: "אם הצבא סגר - אז שיבוא הוא לפתוח"(צילום: גיל יוחנן)

 

פעיל השמאל עזרא נאווי מסביר כי גם בימים כתקנם, הדרכים שמובילות לכפרים קשות למעבר רכב. כעת, ייאלצו התושבים לעשות את הדרך על חמורים או ברגל, במשך חצי שעה ויותר.

 

ארגון "רבנים למען זכויות אדם" נרתם לעזרת התושבים ומאיים בהגשת עתירה לבג"ץ אם לא יוסרו המחסומים.

עו"ד קרן קנפו מהמחלקה המשפטית בארגון מסרה כי "לטעמנו זו חולייה נוספת בשרשרת פעולות שנועדו להביא לגירוש של האוכלוסייה הפלסטינית המצומצמת שעדיין נותרה בשטח C, והיא חלק ממדיניות סיפוח שטחי הפלסטינים".

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "מדובר בחסמים אשר הוקמו בעבר וככל הנראה הוסרו על ידי תושבי הכפרים, דבר היוצר תורפה ביטחונית ובטיחותית. לתושבי הכפרים יש כביש גישה מוסדר המתחבר לכביש הראשי".

 

עם זאת, נראה כי בעקבות הידברות בין התושבים לבין המנהל האזרחי, צפויה להיערך במקום בדיקה נוספת כדי לפתוח לתושבים דרכי גישה אחרות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עוקפים את המחסום על חמור. "ואמבולנס?"
צילום: גיל יוחנן
מנסים להסיר את המחסום
צילום: גיל יוחנן
מומלצים