חמאס הודיע רשמית: חאלד משעל לא יתמודד שוב
ראש הלשכה המדינית של התנועה עדיין לא עסק באופן פומבי בנושא, אך על פי הצהרת חמאס בעזה, הוא כבר הודיע למועצת השורא על כוונתו לפרוש לאחר 16 שנה בתפקיד, ו"להמשיך לשרת את העם הפלסטיני". מקורות פלסטינים העריכו: ההתמודדות תהיה בין הנייה לבין סגנו של משעל, אבו מרזוק
חאלד משעל, ראש הלשכה המדינית של חמאס, הודיע למועצת השורא - מועצת חכמי התנועה - כי אינו מתכוון להתמודד שוב על התפקיד, כך עולה מהצהרה רשמית שפורסמה הבוקר (שבת) על ידי התנועה.
עוד בערוץ החדשות :
על פי ההצהרה, הודיע משעל על כוונתו בישיבתה האחרונה של המועצה. לדבריו, הוא ימשיך לשרת את התנועה ואת העם הפלסטיני למרות החלטתו. בהודעה - שהביעה אכזבה מהחלטת משעל ודחקה בו לשקול שנית את עמדתו - ניתן גם ביטוי לעמדה הגורסת כי "עם כל הכבוד לרצון משעל, זהות מנהיגי התנועה צריכה להיקבע במוסדותיה, ולא על ידי אדם אחד, גם אם זה נחשב למנהיגה", כלשון ההודעה.
על פי הידוע, התכנסה לאחרונה מועצת השורא של חמאס בסודן, בעת שראש ממשלתה, איסמעיל הנייה, יצא לסבב ביקורים בינלאומי ושהה באזור. בישיבה נכחה הנהגת חמאס בחו"ל ובעזה.
לעת עתה, לא הובהר מתי ייבחר מחליפו של משעל ואם תערוך התנועה בחירות פנימיות במוסדותיה, אך מקורות פלסטינים טוענים כי הנייה עצמו שוקל להתמודד על תפקיד ראש הלשכה המדינית. המקורות מסרו לסוכנות הידיעות האיטלקית כי ביקורו של הנייה במצרים, סודאן, תוניס וטורקיה בחודש האחרון, והביקור שהוא מתכנן לערוך באיראן, קטאר ובחריין, נועדו להציג אותו באופן יסודי יותר למנהיגי המדינות המארחות.
המקורות העריכו כי הבחירות לראשות הלשכה המדינית של התנועה יתקיימו באמצע השנה הנוכחית. בנוסף, הם העריכו כי ההתמודדות תהיה בין הנייה לבין סגנו של משעל, מוסא אבו מרזוק. אם הנייה ירוץ ויזכה בבחירות, צפוי שינוי ביחסי הכוחות הפנימיים בתנועה, כאשר כובד המשקל יעבור מדמשק לעזה.
כבר בתחילת השבוע, אמר גורם בארגון הפלסטיני בראיון לסוכנות הידיעות "מען" כי משעל אינו מתכוון להתמודד שוב על התפקיד. לדברי הגורם, אף שמשעל התברך ב"כריזמה רבה", על פי התקנון הוא יכול לכהן בתפקיד רק שתי קדנציות. הגורם העריך כי מי שיחליף את משעל יהיה סגנו, מוסא אבו מרזוק.
משעל (56) מכהן כראש הלשכה המדינית של חמאס מאז שנת 1996. ב-1997 ישראל ניסתה להתנקש בחייו בירדן. שני סוכני מוסד הזריקו רעל קטלני לאוזנו, אולם לאחר שנתפסו נאלצה ישראל להעביר לעמאן חומר לנטרול הרעל. בשנים האחרונות הוא מנהל את החמאס ממקום מושבו בדמשק.
בשבועות האחרונים, הביעו גורמים בחמאס, בהם מחמוד א-זהאר, התנגדות פומבית להחלטתו ה"פרגמטית" של משעל לעבור מהתנגדות חמושה להתנגדות העממית. לא מן הנמנע גם שגורמים בעלי אינטרסים בארגון מנהלים תעמולת בחירות לאור חוסר שביעות רצונם ממשעל.
משעל, אסד והליגה הערבית
אמש דיווח העיתון הלונדוני "א-שרק אל-אווסט" כי בניגוד לפרסומים קודמים, משעל לא העביר מסר מהליגה הערבית לנשיא סוריה, בשאר אסד, מחשש שהדבר יתפרש כהתערבות בענייניה הפנימיים של סוריה.
על פי דיווחים החודש, מזכ"ל הליגה הערבית, נביל אל-ערבי, העביר איגרת למשעל שעניינה הפסקת האלימות נגד המפגינים בסוריה. את האיגרת אמור היה משעל להעביר לאסד, אך מקורות ערביים "יודעי דבר" אמרו לעיתון הלונדוני כי משעל לא נפגש עם אסד, ובמקום זאת העביר את המסר בעל פה לשר החוץ וליד מועלם.
אל-ערבי אמר החודש בתום פגישה עם משעל כי למנהיג החמאס תפקיד חשוב בייעוץ לצד הסורי, שהוביל את אסד לחתום על אישור משימת המשקיפים בסוריה. אולם המקורות הערביים אמרו לעיתון כי ניסיון התיווך גרם למבוכה בקרב
חמאס מאחר שחלק מהזרמים הפלסטיניים סברו כי הוא עלול להצדיק התערבות של המשטר הסורי בעניינים הפנים-פלסטיניים.
מתחילת המהומות בסוריה, לפני כעשרה חודשים, עלו יחסי חמאס-אסד על שרטון, בשל חוסר שביעות הרצון שהפגינה התנועה כלפי יחס המשטר הסורי למפגינים ובשל הרצון של הנהגת התנועה להעתיק את מקום מושבה מסוריה למדינה ערבית אחרת.
Read this article in English