חיילים משלמים ברכבת: "יש חיילים סוג ב' וסוג א'"
התוכנית של הרכבת וצה"ל שאמורה לשחרר לחץ מהקרונות יצאה לדרך, ואלפים עושים את הדרך לבסיס באוטובוסים מיוחדים. למרות הפצרות הסדרנים חלק מהחיילים העדיפו לשלם ברכבת. "חבל שהמהלך הזה מבוצע על חשבון החיילים", סיפרה קצינה ששילמה. הרמטכ"ל לשעבר: "מעולם לא נתקלתי בתופעה כזו"
שווים יותר ושווים פחות: באלפי בתים בישראל צלצל השעון המעורר הבוקר (יום א') מוקדם עוד יותר, כי החל מהיום בימי ראשון בין 6:00 ל-9:00 לא יכולים חיילים לנסוע בחינם ברכבת בקווים שמצפון לתל אביב. בכמה תחנות בחרו חיילים שידם (או יד הוריהם) משגת לשלם עבור נסיעה, למרות הפצרות שיבחרו באוטובוסים.
הרכבת לא עוצרת לחיילים - הכתבות האחרונות:
ח"כים על הסדר הרכבת: חיילים ישלמו על כדורים
הורים יפגינו הבוקר: "לצבא לא אכפת מהחיילים"
מחאת חיילים: לא ניסע באוטובוסים במקום ברכבת
בצה"ל הבטיחו: "לא נעניש מאחרים לבסיס"
את הרכבות מחליפים הבוקר 300 אוטובוסים, שיביאו את החיילים למחוז חפצם. על המהלך שאמור לחסוך לצבא כ-25 מיליון שקל מפקחים באופן אישי קצינים בכירים, ביניהם סגן הרמטכ"ל אלוף יאיר נוה, אבל גורם צבאי הודה כי "ברור שיהיו תקלות, עיכובים ואי הבנות".
בינתיים, בתחנת עתלית, חייל ונגד שהוצבו כסדרנים כדי להפנות את החיילים לאוטובוסים, ביקשו מהם שלא לשלם לרכבת כדי לנסוע בנוחות, אבל חלקם העדיפו לשלם. כך היה גם בתחנת ההגנה בתל אביב. "להורים שלי יש כסף לשלם לי על הרכבת אז אין שום סיבה שלא אמשיך לנסוע ברכבת גם אם זה עולה כסף", סיפר חייל אחד בתחנת ההגנה. קצינה מהמשטרה הצבאית שעלתה בהגנה וביקשה להמשיך צפונה אמרה: "אני איחרתי ואין לי בעיה לשלם על הנסיעה, אבל חבל שהמהלך הזה מבוצע על חשבון החיילים". בתחנת רכבת מרכז בתל אביב חילקו לחיילים בקבוקי מיץ ומאפים כדי להמתיק במעט את ההמתנה לאוטובוס.
גם בקריית מוצקין שילמו חיילים במקום להיכנס חינם. אור, חיילת בפיקוד העורף שנסעה לחיפה התלוננה: "במקום 9 דקות ברכבת זה לוקח לי עכשיו חצי שעה המתנה לאוטובוס". הורים רבים העדיפו לספוג את ההוצאה על כרטיס הרכבת. "העדפתי לתת לו 40 שקל ושייסע ברכבת במקום שיחליף ארבעה אוטובוסים", סיפרה סיגל, אם לחייל. אוקסאנה, אם נוספת מקריית ביאליק, סיפרה על יוזמה מעניינת לרגל המצב החדש: "התארגנו קבוצה של הורים, קנינו 100 כרטיסי רכבת ואנחנו מחלקים אותם בחינם לחיילים במוצקין".
"חיילים סוג' ב וסוג א'"
חלק מהחיילים העדיפו לא לקחת סיכון ויצאו מהבית כבר במוצאי שבת, כדי לא לבזבז זמן מיותר בכבישים ביום ראשון בבוקר. אלי, תושב יבנה שבנו הקצין משרת בקריה, סיפר כי בנו נסע כבר אתמול לישון אצל חברתו כדי שיוכל להגיע בזמן לבסיס בתל אביב. ע', חיילת שיצאה גם היא לבסיס כבר אתמול בערב, הסבירה: "אין סיכוי שבבוקר יהיו לי מקומות באוטובוס".
יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, ח"כ שאול מופז, אמר בשידור החי ב-ynet מרכבת מרכז בתל אביב כי "מעולם לא נתקל בתופעה כזו". לדבריו, "אין שום סיבה שבגלל החשש מהצפיפות והבלגן בבוקר חיילים יחזרו במוצ"ש לבסיסים שלהם". הרמטכ"ל לשעבר הוסיף כי "הנושא הערכי מחייב אותנו להסיע אותם בבטחה ובלי טרטור מיותר לבסיסים כי מחכה להם שבוע קשה". הוא הזהיר כי לא יעביר "שקל אחד מתקציב הביטחון" אם לא ישתכנע שמדובר בהסדר טוב עבור החיילים.
חברת הכנסת מירי רגב (ליכוד) תקפה אף היא את ההסדר החדש. "יש כאן חיילים סוג ב' וסוג א' בצה"ל. דבר כזה לא יכול להיות", היא אמרה בשידור החי של ynet, "שהרמטכ"ל ישמש כראש ועד העובדים של החיילים וידאג להם, ואם הוא לא יעשה את זה אנחנו נעשה את זה".
ח"כ יצחק הרצוג (עבודה) אמר כי "זה נראה כמו ניסוי בבני אדם, אף אחד לא חשב לרגע על פתרונות יותר פשוטים כמו לדחות בכמה שעות את ההגעה לבסיס".
נכון לשעה 8 בבוקר מסרו בצבא על תפוסת אוטובוסים בהיקף של 50%, בעוד שברכבת דיווחו על קרונות מלאים במאה אחוז, לעומת תפוסה של 200 אחוז בדרך כלל בשעות העומס בימי ראשון בבוקר.
מנכ"ל רכבת ישראל, בועז צפריר, אמר הבוקר בשידור כי ההיערכות של הצבא והרכבת "מוכיחה את עצמה, לא נרשמו תקלות". לדבריו, הרכבת בתהליך של הוספת קרונות, "אנחנו משוכנעים שמצב תפוסת המושבים ישתפר מאוד". הוא הוסיף כי "קשה לנו לראות מצב שחיילים שוכבים אחד על השני על הקיטבגים, מראה מאוד לא מכובד". הוא הוסיף כי "לא נמנע מחיילים לשלם עבור הנסיעה ברכבת, אבל לשמחתנו מדובר במיעוט".
צה"ל: עדיף אוטובוס על רכבת צפופה
בצבא הדפו אמש את הטענות הרבות מצד חיילים, הורים וחברי הכנסת. "מדובר בעבודת מטה מסודרת שנמשכה יותר משנה, ולאחר ארבע שנים של דיונים בין הצדדים למציאת פתרון לבעיה", אמרו בצה"ל, "המציאות מוכרת לכולם והמטרה שלנו היא קודם כול לדאוג לחייל. נסיעה מרווחת ונעימה באוטובוס עדיפה על נסיעה ברכבת צפופה ודחוסה, וזו השורה התחתונה".
ואיך נראית המציאות החדשה עבור חיילי צה"ל? מי שהיו רגילים לעלות לרכבת ולהגיע לבסיס בדרום דרך באר שבע, יצטרכו להתרגל מהיום לאוטובוסים שייקחו אותם ישירות לבירת הנגב מתחנות הרכבת בנהריה, עכו, מרכזית המפרץ וחוף הכרמל בחיפה, הוד השרון ותל אביב.
חייל שמתגורר בגליל המערבי ומשרת בדרום הארץ, והיה רגיל עד כה לנסוע מעכו או מנהריה ישירות לבאר שבע, הגיע בבוקר לתחנות אלה ועלה על אוטובוס ישיר לעיר, שתחנתו האחרונה תהיה מחנה נתן.
לעומת זאת, חברו לבסיס שמתגורר בקריות ועד כה יצא לדרך מתחנת הרכבת של קריית מוצקין או קריית חיים, נאלץ לנסוע בתחבורה ציבורית לתחנת מרכזית המפרץ בחיפה ושם לעלות על אוטובוס.
חייל תושב השרון, שהתרגל לעלות על הרכבת בנתניה ומשם לנסוע ישר לבאר שבע ברכבת, עולה מעתה על אוטובוס מתחנת הרכבת בנתניה, יורד בתחנה המרכזית בתל אביב ומשם ממשיך ברכבת או באוטובוס לבירת הנגב. כנ"ל לגבי חיילים שהתרגלו לעלות על הרכבת בראש העין, פתח תקווה או כפר סבא.
ynet העביר שידור חי מיוחד מכמה מוקדים שבהם עוברים החיילים בדרכם הארוכה יותר לבסיס. צילום: אסי כהן, ניצן דרור ואמיר לוי. הפקה: רוני גל, מגלי סקידלסקי וגליה שיזף