החגיגה נגמרת: הממשלה בעד חוק נגד תספורות
הביקורת הציבורית עשתה את שלה: לאחר שבשנה האחרונה מספר בעלי הון סירבו להחזיר חובות לציבור, החליטה ועדת השרים לחקיקה על תמיכה בהצעת "חוק התספורות" של חברי הכנסת גלאון ווקנין. על פי ההצעה, כל הסדר חוב שכולל קיצוץ של יותר מ-10% ייעשה באישור של נאמן מטעם ביהמ"ש
ועדת השרים לענייני חקיקה החליטה היום (א') לתמוך בהצעת "חוק התספורות" של הח"כים זהבה גלאון (מרצ) ויצחק וקנין (ש"ס), שתעבור בתמיכת הממשלה בקריאה טרומית במליאת הכנסת ביום ד' רביעי הקרוב. הממשלה מצידה עומדת להגיש בהמשך הצעת חוק דומה, ככל הנראה בהמרצת החקיקה הפרטית.
- נחתם הסדר בטאו: תספורת 23% לבעלי האג"ח
- גם יצחק תשובה מבקש תספורת
"זו קרחת": בעלי אג"ח של תשובה דוחים ההסדר
הצעת החוק הפרטית מחייבת מינוי נאמן מטעם בית המשפט על כל הסדר חוב הכולל "תספורת" בשיעור של יותר מ-10% מהחוב. לפי החוק המוצע, אישור הסדרי החוב יעשה בפיקוח הנאמן, בתיאום עם הממונה על שוק ההון באוצר, והרשות לניירות ערך.
ההסדרים מתבטאים בוויתור על חלק ניכר מהחובות למחזיקי האג"ח. הם נערכים במגעים מחוץ לבתי המשפט ופוגעים בציבור החוסכים בקופות הגמל וקרנות הפנסיה שכספם מנוהל בידי הגופים המוסדיים ומשקע באג"ח נשואי ההסדרים.
חברת הכנסת גלאון ברכה על תמיכת הממשלה שמשמעותה לדבריה "סוף להונאת המיליארדים של כספי החוסכים לפנסיה על ידי הטייקונים בעלי ההון במשק". לדבריה לא היה מנוס מהחקיקה נוכח העלייה הדרמטית בתופעת הסדרי החוב בשוק ההון אשר רק ב-3 השנים האחרונות מסתכמים ביותר מ-15 מיליארד שקל.
בפנייתה לוועדת השרים מציינת גלאון כי הצעת החוק מקודמת בתיאום ובשיתוף פעולה עם הרשות לניירות ערך ועם משרד המשפטים, ועל דעתם. על פי ההסדר שהציע משרד המשפטים, המקובל עליה ועל ח"כ וקנין, לאחר אישור הצעתם בקריאה טרומית הם ימתינו להכנת טיוטה של הצעת חוק ממשלתית שתוגש כעבור זמן.
"נפעל בהמשך בתיאום עם הגורמים המקצועיים הרלוונטיים בממשלה בשלבי החקיקה הבאים. זאת, בין אם מדובר באפשרות למזג את הצעת החוק הפרטית עם הצעה ממשלתית, או לערוך בהצעת החוק הפרטית התאמות בהתאם להצעת הממשלה", אומרת גלאון.
"הציבור התרגל להשקיע את כספו בטייקונים ממונפים"
גלאון הדגישה כי "הציבור התרגל להשקיע את כספו בטייקונים ממונפים ששוב ושוב מתגלים כחסרי יכולת להחזיר את חובותיהם. למרות זאת, המוסדיים מאשרים כמעט תמיד את הבקשות להסדרי חוב. בכך הם מועלים באמון החוסכים, ומאפשרים לבעלי השליטה במנפיקי האג"ח לגלגל את חובותיהם על חשבון החוסכים.
"האישור הסיטונאי של הסדרי חוב, בתקופה שבה המשק הישראלי נהנה מצמיחה, מלמדת עד כמה השוק פרוץ. התופעה שופכת אור על הכשלים בייצוג האינטרס הציבורי על ידי המוסדיים. המצב הקיים מחייב החלת פיקוח של גוף שאיננו נגוע בניגוד עניינים, כדי לבחון את סבירות הסדרי החוב. לכן מציע החוק חובת מינוי נאמן מטעם בית המשפט", אומרת גלאון.
מהנתונים שאסף הצוות הכלכלי של ח"כ גלאון עולה כי ב-3 השנים האחרונות נחתמו בישראל 53 הסדרי חוב הכוללים סדרות אג"ח בהיקף 15.8 מיליארד שקל. מדובר ב-6% מהאג"ח שהונפקו בארץ שסך כולל של 263.6 מיליארד שקל, נכון למחצית 2011.
בהסדרים שנחתמו בשנים האחרונות בולטות הנפקות של אפריקה ישראל (הסדר חוב על התחייבויות בשווי 8 מיליארד שקל), וצים (בשווי 1.33 מיליארד שקל). לפחות 36 הסדרי חוב נוספים בסך כולל של 3.1 מיליארד שקל לפחות נמצאים במשא ומתן בין מחזיקי האג"ח לבעלי השליטה בחברות.