הצעת חוק: הדרכה פיננסית לאזרחים עם חובות
שתי הצעות חוק בתחום החינוך הפיננסי יונחו בקרוב על שולחן הכנסת. ח"כ פאינה קרשנבאום, שתייסד מחר את "השדולה לחינוך פיננסי", מציעה לספק לכל חייל סדנת הכנה פיננסית לאזרחות וכן הדרכה לאזרחים המתקשים להתנהל כלכלית
שש שנים אחרי שנקבע בחוק כי על האוצר להקים מועצה לחינוך פיננסי שתדאג לחינוך הציבור בשלבים השונים של חייו, תוקם מחר (ב') השדולה לקידום החינוך הפיננסי בישראל.
- גאוגרפיה והסטוריה OUT צרכנות ובורסה IN
אנחנו אוהבים את המינוס ומפנקים את הבנק
חייל! למה להיכנס לאוברדראפט? קבל הדרכה
אמנם שר האוצר, יובל שטייניץ, הודיע רק לפני חודשיים על הקמת מחלקה לחינוך פיננסי במשרד האוצר, אולם לדברי ח"כ פאינה קישנבאום (ישראל ביתנו), מייסדת השדולה, הפעולות אותן נוקט האוצר אינן מספיקות ויש צורך בפעולות משלימות, הכוללות הליכי חקיקה שיגבירו את המודעות הפיננסית בקרב קבוצות אוכלוסיה שונות.
כמו קורס נהיגה מונעת
בימים אלו נעשים ליטושים אחרונים לשתי הצעות חוק חדשות שבכוונת קירשנבאום להניח בקרוב על שולחן הכנסת. ההצעה הראשונה, "חוק חינוך פיננסי לחיילי צה"ל", נוגעת לחינוך למודעות כלכלית של חיילי צה"ל לקראת יציאתם לאזרחות. על פי הצעת החוק, כל חייל יקבל טרם שחרורו סדנה בת יומיים בה יועברו תכנים כגון איך לבחור פנסיה, איך לנהל חשבון בנק, איך לבחור משכנתא, איך לנהל את כספי השחרור וכספי הפיקדון, איך להקים עסק ועוד.
למעשה סדנה כזו פעלה בצה"ל, עד לאחרונה, בין היתר בבה"ד 1, בביה"ס ללוחמה בטרור ובחיל הים, אולם בשל מחסור בתקציב היא הופסקה. ההצעה היא להחיל את הסדנה על כלל המשתחררים במחזור.
"חיילי צה"ל הם אוכלוסייה חשובה במיוחד לחינוך פיננסי. הם מתקיימים ממשכורת נמוכה מאוד בשירותם הצבאי וצעדים כלכליים רבים נעשים עבורם, ללא מעורבות שלהם. היציאה לאזרחות מבלבלת עבור רבים מהם הנקלעים לקשיים כלכליים", מסבירה יוזמת ההצעה.
הצעת חוק נוספת נוגעת להדרכה פיננסית מונעת. לטענת קירשנבאום, כמו שהמדינה מחייבת נהגים עם עבירות תנועה רבות לעבור קורס נהיגה מונעת, כך על המדינה לספק הדרכה פיננסית לאזרחים המתקשים להתנהל פיננסית.
על פי הצעת החוק, תיתן המדינה הדרכה פיננסית (על ידי הוצאת הקורסים / סדנאות למכרז) ליחידים אשר חשבונם מוגבל או כאלה שאחוז גבוה במיוחד (מעל 40%) מהכנסתם מיועד להחזר הלוואות ומשכנתא. לדבריה, הדרכה כזו יכולה לכוון את הבחירות הכלכליות של אותם אזרחים באופן מושכל יותר ולתת להם כלים להתמודדות עם מצבם.
"חינוך פיננסי צריך להתמקד בשלבים השונים בחייו של האזרח והחלטות הכלכליות אותן הוא מקבל בשלבים אלה", מסבירה קירשנבאום, "החינוך הפיננסי צריך ללוות את האזרח מבית הספר היסודי ועד הפנסיה. זה הוא תפקיד המדינה להעניק לאזרחיה את הכלים לקבל החלטות פיננסיות נבונות בתחום זה. בנוסף, על המדינה לסייע לאוכלוסיות מתקשות לצאת מהמשבר הכלכלי אליו נקלעו בעזרת כלים נכונים".