בלוג חוקר: מי הח"כ הכי פופוליסטי?
אורי רדלר החליט לבדוק האם מה שהוא חושב על נבחרי הציבור באמת נכון, והחל לנתח את הצעות החוק הפרטיות כדי לבחון את מידת הפופוליזם שלהם. איזה חבר כנסת מוביל את הרשימה ומי המפלגה הכי פופוליסטית? כנסו לגלות
רדלר סוקר את כל הצעות החוק הפרטיות באתר הכנסת, מנתח אותן לפי חמש קטגוריות ומעניק ציון של 1-10 בכל קטגוריה. הוא החליט שהצעת חוק תחשב לפופוליסטית אם זכתה לניקוד של 25 ומעלה, וגילה במהרה שרוב המפלגות חוצות את הסף בקלות.
הקטגוריות לפיהן הוא שופט את מידת הפופוליסטיות של הצעת חוק מסוימת:
ישימות: ככל שההצעה תובעת שיתוף פעולה נרחב יותר בין גורמים ורשויות, כך היא ישימה פחות והניקוד עליה יהיה גבוה יותר.
- עלות: ככל שהצעה היא יקרה יותר, כל הניקוד גבוהה יותר. הצעת חוק שעלותה מיליארדי שקלים תזכה לציון הגובה ביותר, הצעת חוק שעולתה מאות מיליונים תקבל את הציון 9 וכך הלאה.
- אפשריות: האם יישום ההצעה באופן מלא יניב את התוצאה הרצויה או הופכים לחלוטין?
- קבילות: האם דברי ההסבר המופיעים בהצעת החוק כוללים טענות שקריות, מופרכות או מופרזות. ככל שההצעה נראית מופרכת ורצופה הסברים שקריים או שגויים, כך הניקוד יהיה גבוה יותר.
למרות שעלותה של הצעת חוק היא בין הגורמים המשפיעים ביותר האם ההצעה תיפול או תשרוד, רדלר מסביר שבכל הקשור למדרג הפופוליזם, קטגוריית ה"אפשריות" היא החשובה ביותר. "בכלכלה, אין יחס ישר בין מה שאתה עושה לבין התוצאות", אומר רדלר בראיון ל-ynet מחשבים. "אתה יכול להשקיע את כל המאמצים בהשגת מטרה מסוימת, ותקבל את ההיפך הגמור. אתן לך דוגמה. רונית תירוש הציעה שיופיע סימון של מכמונות המהירות בכבישים, כדי שאנשים ייסעו יותר בזהירות. מבחינת ההיגיון הפשוט הצעתה מאוד הגיונית, אך מחקרים מראים שזה לא נכון. דווקא כשמסתירים את המכמונות יש ירידה כללית במהירות".
רדלר הוא בעל תואר בהיסטוריה ובספרות אנגלית, ופרט לבלוג הוא כותב גם בעיתונות. אך את ההחלטה לערוך את מדרג הפופוליזם החליט קיבל ממניעים של סקרנות אזרחית. "הרעיון הזה הסתובב לי בראש זמן רב. יום אחד החלטתי פשוט להיכנס בזה ולטבוע בהצעות החוק, שכפי שניתן לדמיין רובן הן שיממון אמיתי. רציתי לראות האם הרושם הלא מוכח שלי, שהכנסת הנוכחית היא פופוליסטית במיוחד, הוא נכון".
קדימה מנצחים את הליכוד
במהלך מחקרו רדלר הופתע לגלות שחלק מהח"כים עליהם לא שמע מעולם מגישים את הצעות החוק הפופוליסטיות ביותר. מאמץ מתמשך למשוך תשומת לב ולהיות אטרקטיביים בעיני התקשורת. במהלך מחקרו גילה למשל שקדימה, מפלגת אופוזיציה, היא באופן יחסי פופוליסטית פחות מהליכוד, ומי שמוביל את הרשימה הן העבודה, חד"ש וש"ס. כלומר, ההימצאות האופוזיציה או בקואליציה לא משפיע על כמות הצעות החוק הפופוליסטיות שהח"כים מגישים, וככל הנראה מדובר בעיקר בקידום והבלטה עצמיים.
בבלוג רדלר מציג גרף ובו חמשת חברי הכנסת הפופוליסטים ביותר, נציגות מרשימה מכל קצוות הקשת הפוליטית. במקום הראשון נמצא איתן כבל מהעבודה, שזכה לציון 34.1 והעמיד שורה ארוכה של הצעות חוק. רדלר מציין שציונו הממוצע של כבל ירד בזכות שתי הצעות סבירות יותר שלהגשתן היה שותף. במקום השני והמכובד תמצאו את חברת הכנסת מירי רגב בשבילכם, מהליכוד, לאחר מכן פאינה קירשנבאום מישראל ביתנו, יואל חסון מקדימה ודב חנין חד"ש. אגב, במקום האחרון והטוב, נמצאת חברת הכנסת נינו אבסדזה מקדימה.
ב"אונה" תוכלו להתרשם מניתוח של כל הצעת חוק ולהיחשף לדרוגים המתעדכנים ולצפות במדרג המפורט.