שתף קטע נבחר

מאות לקו ב"שושנת יריחו" - מספר הנדבקים הוכפל

זבוב החול המעביר את המחלה מתפשט וכבר פגע במאות אנשים בארץ. נתוני משרד הבריאות מגלים כי מספר הנגועים הוכפל בשנה האחרונה. מומחה: "רופאים אינם מכירים את המחלה, והחולים סובלים מהפצעים חודשים ארוכים"

מחלת הלשמאניה מתפשטת ברחבי הארץ: מנתונים שהגיעו לידי ynet עולה כי בשנה האחרונה הוכפל מספר המקרים המדווחים והגיע למאות חולים. מומחה: המספרים האמיתיים גבוהים פי עשרה מאלה המדווחים למשרד הבריאות, הרופאים אינם מכירים את המחלה והחולים אינם מטופלים חודשים ארוכים.

 

קראו עוד על שושנת יריחו :

 

לשמאניה, המכונה גם "שושנת יריחו", היא מחלה הגורמת לנגעים מכאיבים בעור. היא נגרמת על ידי עקיצה בזבוב החול המדביק את האדם בטפיל השייך למשפחת ה"פרוטוזואה". זבובי החול נושאים את הטפיל מדם נגוע של מכרסמים, ומעבירים אותו לבני אדם. רק זבוב החול יכול להעביר את המחלה, שאינה עוברת מאדם לאדם.

 

פצעים ההופכים לצלקות

תוצאת ההדבקה היא פצע המתחיל כנגע אדום במקום העקיצה של זבוב החול - זבוב קטן בגודל שניים-שלושה מ"מ - בדרך כלל לאחר תקופת דגירה של שבוע עד 12 שבועות.

 

הנגע גדל בהדרגה, ובמרכזו בדרך כלל כיב המכוסה בקליפה יבשה. רוב הנגעים מחלימים ספונטנית תוך כמה חודשים עד שנים, ומשאירים צלקות שקועות במקצת.

 

בחלק מהמקרים הפצעים גורמים לכאבים, בעיקר כשהם דלקתיים ומזוהמים.

 

נגעים מכאיבים מזדהמים. שושנת יריחו (צילום: פרופ' אלי שוורץ) (צילום: פרופ' אלי שוורץ)
נגעים מכאיבים מזדהמים. שושנת יריחו(צילום: פרופ' אלי שוורץ)

 

מספר החולים הוכפל

בישראל שכיחים שני סוגי טפילים: לשמאניה טרופיקה, המועבר משפן הסלעים, ולשמאניה מייג'ור המועבר בעיקר על ידי פסמונים וגרבילים.

 

האשם המרכזי הוא בבנייה העירונית הגורמת ל"גילוח" סלעים, הפיכת הקרקע והזרמת מים כך שהקרקע לחה יותר ומאפשרת את התפתחות זחלי הזבובונים. עם הפיכתם של הזחלים לזבובונים הם עוקצים מכרסמים שונים הנושאים את הטפיל ומעבירים אותו לבני האדם.

 

אבחון המחלה מתבסס על פצע בעור אשר אינו מתרפא בתוך שלושה-ארבעה שבועות, אם החולה מתגורר באזורים הידועים כנגועים או שהה בכאלה. קיימות בדיקות מעבדה לאבחון טפילי לשמניאזיס, הכוללות נטילת משטח דגימה מהעור.

 

בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית באזורים שונים בארץ במקרי ההדבקה. סיכום הדיווחים במשרד הבריאות מגלה כי רק בשנה החולפת חלה עלייה של פי שניים במספר החולים. בשנת 2010 דווח למשרד הבריאות על 146 חולים, ואילו בסוף שנת 2011 דווחו סך של 293 חולים.

 

אלא שהמספרים האמיתיים גבוהים בהרבה. "מספר החולים גבוה פי עשרה מאלה המדווחים", אומר ל-ynet פרופ' אלי שוורץ, יו"ר החברה הישראלית לרפואה טרופית. "רבים מהרופאים אינם מכירים את המחלה, אינם מאבחנים את החולים ואינם מפנים אותם לטיפול והתוצאה היא שהחולים הללו מסתובבים חודשים ארוכים עם נגעים מזדהמים מכאיבים ההופכים לצלקות".

 

בשנה האחרונה החמירה התפשטות המחלה כשיישובים חדשים הפכו נגועים. בין היישובים שבהם מדווחים מספר גבוה של חולים נמצאים בית שאן, טבריה, כורזין, ירוחם וקציעות. בחלק מהיישובים נעקצו מעל 50% מהתושבים, בהם היישוב פדואל וקיבוץ אורים.

 

מה עושים במקרה של עקיצה?

אם נעקצתם והנגע באזור אינו חולף בתוך שבועיים, מומלץ לפנות לרופא עור או מומחה למחלות זיהומיות לאבחון המחלה. אולם הדרך הטובה ביותר היא מניעה.

 

זבוב החול הוא מעין יתוש קטן העוקץ בעיקר בשעות החשכה, בשעות אלה עדיף להימרח בחומר דוחה יתושים ולהתכסות בביגוד ארוך. רשתות סטנדרטיות לחלון לרוב אינן יעילות, שכן זבוב החול קטן החודר דרך רשת רגילה, לכן עדיף להתקין רשת צפופה.

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זבוב החול. חודר דרך רשתות
צילום: CDC
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים