שתף קטע נבחר
 

הקריירה בהיי-טק לא חייבת להסתיים בגיל 45

לעובדי ההיי-טק יש שכר מאוד גבוה, מצד אחד, אבל הקריירה שלהם מתחילה לקרטע באיזור גיל 40, ובגיל 45, כך טוענות השמועות, הם מתקשים למצוא עבודה וצריכים להתחיל לשקול הסבה מקצועית. מה עושים כדי שזה לא יקרה גם לכם, ולמה חשוב לדעת את זה דווקא כשאתם בשנות ה-20

כיום, פיטורים הם דבר כל כך נפוץ עד שרוב עובדי ההיי-טק יפוטרו לאורך הקריירה שלהם לפחות פעם אחת. כשאתם צעירים, למצוא עבודה חדשה זה עניין של מה בכך, אחרי הכול אתם אטרקטיביים, רק סיימתם את התואר וקרוב לוודאי שאתם שולטים בטכנולוגיה עדכנית, אבל מה קורה כשאתם כבר לא כל כך צעירים, או במלים אחרות, איך נשארים אטרקטיביים בגיל מבוגר יותר?

 

 

נהוג לחשוב שמגיל מסוים אף אחד לא ירצה בכם כעובדים, אך ורק בגלל הגיל, עם זאת הטענה הזו לא נכונה. אנחנו משימים עובדים שחלק גדול מהם חצה את גיל 45 "המאיים", והמבוגרים שבהם חצו את גיל 60. כשבודקים למה הם עדיין אטרקטיביים למרות גילם, מגלים שאצל כולם מתקיימים מספר כללים דומים.

 

איך נשארים אטרקטיביים

יש ארבעה כללים עיקריים שחוזרים על עצמם בקרב המושמים המבוגרים שלנו, ושמירה עליהם לכל אורכה של הקריירה, אכן מצמצמת משמעותית את הסיכוי להישאר מובטל אחרי גיל מסוים. בגלל שחשוב לשמור על הכללים הללו לכל אורך הקריירה, דווקא חבר'ה צעירים בתחילת דרכם, שאבטלה בגיל 45 היא לא בדיוק בראש מעייניהם, הם אלו שצריכים להיות מודעים להם ביתר שאת. אם אתם היי-טקיסטים צעירים, או שאתם מכירים היי-טקיסטים בתחילת דרכם – הכתבה הזו מיועדת לכם - ולהם.

 

כלל 1: לא קופצים מחברה לחברה

עובדי היי-טק רבים מחליפים עבודה כל 3 שנים וקצת בממוצע. בגלל שזהו הנתון הרווח בשוק, חברות מתייחסות אליו כאל הסטנדרט, ואכן, מישהו שמחליף עבודות בערך בקצב הזה, או טיפה יותר מהר, לא נתפס כעובד לא יציב. לעומת זאת, עובד שלאורך הקריירה שלו ניכרת החלפת עבודות מהירה נתפש כיציב פחות, ובמקרים כאלו לא פעם חברות שואלות אותנו "הוא יציב? הוא נראה לא יציב. למה הוא החליף כל כך הרבה עבודות?"

 

כעיקרון, ככל שאתם מבוגרים יותר, והקריירה שלכם ארוכה יותר, קורות החיים שלכם מייצגים טוב יותר גם את אופייכם כעובדים. תזזיתיות לא נתפשת כדבר חיובי ולכן, זה בסדר לעזוב מקום עבודה אחד לאחר זמן קצר, אפילו שני מקומות עבודה, אבל כשזה הופך למגמה, וכשזה מרצף את כל אורך הקריירה שלכם, היו בטוחים שחברות רבות יבחרו לפסוח עליכם בשל כך.

 

כלל 2: לא מתקבעים בגומחה צרה

אז נכון, זה נראה מאוד רע אם לאורך עשר שנות קריירה, הספקתם להחליף 12 מקומות עבודה (מקרה אמיתי לגמרי), אבל גם הקיצונות השנייה נתפשת כבעייתית בחלק מהמקרים. עובד שנשאר באותו מקום עבודה במשך שנים רבות, אמנם יוצר רושם של אדם מאוד יציב תעסוקתית, אבל מנגד, הסכנה הקרייריסטית שלו היא אחרת – ידע מאוד מצומצם.

 

ישנן חברות בהן הפיתוח נעשה בשפות פנימיות, שפות שמלבד בחברה עצמה, אף חברה אחת לא עושה בהן שימוש. חברות אחרות מפתחות מוצר ייחודי בטכנולוגיה שאינה נפוצה בשוק. ישנן חברות שמשתמשות בטכנולוגיה ישנה (קובול למשל), וישנן חברות בהן התפקידים הם קטנים, ממוקדים מדי ולא מאפשרים להתנסות בכל האספקטים של שלבי הפיתוח. לאחר מספר שנים בתפקיד כזה, יהיה לכם קשה למצוא עבודה בחברות אחרות, לא משנה מהו גילכם!

 

כלל 3: נשארים קרוב לברזלים

זוהי אולי הנקודה החשובה ביותר למי שרוצה שהקריירה שלו תאריך שנים. בדיאלוג אנחנו נתקלים בלא מעט עובדים "מבוגרים", שקל נורא להשים אותם והסיבה לכך היא תמיד אותה סיבה: למרות שמאחוריהם מעל ל-15 שנות קריירה, הם עדיין עוסקים בפיתוח, עדיין כותבים קוד, לא התרחקו מהעיסוק בטכנולוגיה עצמה, ולא פחות חשוב, דואגים להתעדכן בטכנולוגיות חדשות כל העת! אצלנו בדיאלוג מכנים את זה להישאר "קרובים לברזלים". מנגד, יש את הסוג השני, אלו שכבר שנים לא כותבים קוד, וזוכרים במעומעם איך נראה שבב.

 

עובדים שכאלו כמעט ולא עוסקים בטכנולוגיה עצמה, ורוב התפקיד שלהם עוסק במנהלה או בשיווק. בהרבה מקרים, לאחר שהם מגלים שאין הרבה דרישה למנהלים וותיקים עם דרישות שכר גבוהות, הם מבקשים לחזור אחורה ולהיות מפתחים טהורים, אבל אחרי שנים של אי-עיסוק בטכנולוגיה עצמה, כשהשוק מוצף עד גדותיו במפתחים עם ניסיון עדכני, הם הופכים ללא אטרקטיביים ומתקשים מאוד למצוא עבודה.

 

זה שנשארתם קרוב לברזלים לא אומר שאסור לכם להתקדם לאורך הקריירה, אבל גם כראשי צוות או כמנהלי תחום, חשוב שתעסקו בפיתוח עצמו, גם אם בצורה מועטת יותר, כדי שלא תתרחקו מהברזלים.

 

כלל 4: לוקחים בחשבון שהשוק בנוי כמו פירמידה

אוקי, תאמרו, אז אם הם מתקשים למצוא עבודה כמפתחים, למה שלא ימצאו עבודה כמנהלים?

ככל שעולים גבוה יותר, כך יש פחות משרות בתחום. אם תבחרו חברה כלשהי, לא משנה איזו חברה, תראו שסטטיסטית, על כל מנהל יש בה לפחות כמה עובדים. בגלל שכל השוק בנוי ככה, משמעות הדבר היא שעל כל משרת ניהול יש לאין שיעור יותר משרות שאינן ניהוליות, ולכן, למחפש עבודה בתפקיד ניהולי יש היצע משרות קטן בהרבה בהשוואה למפתח טהור. הוסיפו לזה את העובדה שלא מעט חברות מעדיפות לקדם למשרות הניהול שלהן עובדים של החברה (ולכן, משרות כאלו כלל לא יוצאות החוצה), מה שמקטין עוד יותר את מלאי המשרות הללו בשוק.

 

עוד כוחכם במותניכם

בניגוד למקובל לחשוב, אין זה הכרחי שהקריירה שלכם תסתיים בגיל 45, אבל כדי שזה לא יקרה, חשוב לנהל את הקריירה בתבונה כבר מן הרגע הראשון. מותר להחליף עבודה כל כמה שנים, אבל לא בקצב מהיר מדי שעשוי להצביע על חוסר יציבות. חשוב לבחור לעבוד בחברות שהטכנולוגיה בהן נפוצה בשוק, כדי שהידע שלכם לא יהפוך לידע איזוטרי שיקשה עליכם למצוא עבודה כשתעזבו את החברה הזו. חשוב מאוד לשמור על עבודה טכנולוגית מעשית, ולעסוק בפיתוח טהור גם אם הפכתם למנהלים, ולבסוף, קחו בחשבון שככל שתעלו גבוה יותר בסולם ההיררכי, כך יקטן היצע המשרות להן תתאימו.

 

הכותבת היא מנכ"לית חברת ההשמה דיאלוג , המתמחה במקצועות ההיי-טק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיה ברונשטיין
צילום: איתמר צברי
להישאר "קרובים לברזלים"
צילום: shutterstock
מומלצים