חזית מול ישי: תעשיינים נגד רפורמת רישוי עסקים
שר הפנים, אלי ישי, מבקש לקדם את הגבלת התוקף של רישיונות העסק בישראל מבלי שמשרדי הממשלה השלימו את עבודת המטה, שאמורה לפשט את התהליך ולקצרו. מלשכת התיאום של הארגונים הכלכליים נשלח מכתב חריף לשרים, ובו הדרישה כי השר יפסיק לקדם את שינוי הצו
האם שר הפנים שוב רותם את הסוסים לפני העגלה, ומבקש להעביר רפורמה מהותית לפני שבדק את השלכותיה המקיפות? רק שבוע לאחר שהרשויות המקומיות שבתו , בעקבות כוונתו של אלי ישי לקדם הנחות בארנונה מבלי שתיאם עימן את המהלך שיגרום להן לאובדן הכנסות משמעותי, עלה שר הפנים על הכוונת של בעלי העסקים
- ראשי רשויות לנתניהו: פטר את אלי ישי
לפני כשבועיים שלח אלי ישי מכתב לשר התמ"ת, שלום שמחון, ובו ביקש ממנו לתת את הסכמתו עד ה-25 בינואר לצו החדש לרישוי עסקים, שעליו מתכוון ישי לחתום בקרוב. על פי החוק, שר הפנים מחויב להתייעץ עם שר התמ"ת לפני כל שינוי בצו זה. הצו החדש נוסח בהתאם לתיקון לחוק רישוי עסקים, שנכלל בחוק ההסדרים של 2010.
על פי הצו, יוגדרו מחדש התנאים לרישוי עסקים בישראל, כך שלא יינתן יותר רישיון לצמיתות אלא לתקופה שלא תעלה על 15 שנה. מנגד, עסקים קטנים יועברו למסלול של רישוי מהיר, שבו הרשות המקומית תתחייב לטפל בבקשת הרישיון שלהם בתום תקופה של לא יותר משנתיים.
הצו החדש שעליו מתכוון ישי לחתום אכן מגדיר מחדש את דרישות הרישוי ואת תוקף הרישיונות לעסקים שונים ומפרט אילו עסקים יוכלו ליהנות ממסלול מהיר לרישוי, אולם, אין בו התייחסות לנושא החשוב ביותר בתיקון מ-2010 והוא המפרטים האחידים לרישוי.
אין הגדרה ברורה
כיום, אין הגדרה ברורה בחוק מהם התנאים לקבלת רישיון עסק בכל תחום ותחום. בפועל, נציגי הרשות המקומית יכולים לעקב רישיון לכל עסק בטענות שונות ולבעל העסק אין יכולת אמיתית לדעת מה דורש ממנו החוק במדינת ישראל והאם העיכוב בקבלת רישיון העסק הוא מוצדק או לא.במסגרת הרפורמה המקיפה שביקש לבצע מחוקק, התבקשו משרדי הממשלה הרלוונטיים (ביטחון פנים, איכות הסביבה, תמ"ת, חקלאות ופנים), לפרסם את דרישותיהם על מנת שניתן יהיה לנסח מפרט אחיד שקובע – מה בדיוק צריך כל עסק בישראל לבצע כדי לפעול בצורה חוקית?
המפרטים טרם גובשו, בגלל אי הסכמות בין המשרדים השונים, וספק אם יגובשו בקרוב. אך הצו החדש, שמקצר את תקופת הרישיון, כבר בדרך להיחתם.
בלשכת התיאום של הארגונים הכלכליים פנו במכתב לשר אלי ישי והביעו את מורת רוחם מכוונתו לחתום על הצו: "לא יתכן כי תהיה החמרה על המגזר העסקי הכולל שינוי בדרישות רישוי ללא מתן שינוי מהותי בטיפול בבירוקרטיה של רישוי העסקים בישראל בצורת אחידות המפרטים ושקיפותם", כתבו. "לפיכך, אין לאשר את השינויים בצו רישוי עסקים, עד לאישור ופרסום המפרטים האחידים על ידי כלל נותני האישורים".
בנוסף, דורשים בלשכת התיאום כי הצו החדש יתייחס במפורש לכך שקיצור תקופת הרישיון חלה רק על עסקים חדשים שיוקמו לאחר החתימה על הצו. "בדיון בנושא, שהתקיים בועדת הפנים באוגוסט 2010, הוסכם שתוקף הרישיון אכן יקוצר, אך שהקיצור יחול על עסקים חדשים בלבד ולא על עסקים קיימים. עוד החליטה הועדה כי בעסקים קיימים הנהנים מתוקף המוגדר 'צמיתות' לא תורע תקופת התוקף של הרישיון והיא תישאר 'צמיתות'. בהתאם לכך, יש להבהיר במפורש בצו, שקיצור התוקף יחול על עסקים חדשים בלבד".
במשרד הפנים טוענים, כי ההחלטה להגביל את תוקף הרישיון העסק למקסימום 15 שנים היא של הכנסת, ואין מקום להפנות טענות לשר או למשרד בנושא. "הכנסת קבעה בחקיקה לאחרונה בחוק רישוי עסקים כי בניגוד לעבר שניתן רישוי לעסקים לצמיתות באופן גורף - לא יינתן רישוי לעסקים מעבר ל- 15 שנים. לפיכך לא ניתן להפנות טענה כל שהיא בנושא למשרד הפנים".
לגבי התקנות והצו עליהם אמור לחתום שר הפנים אומרים במשרד הפנים, כי "במסגרת הרפורמה לרישוי עסקים נבחנו כל סוגי העסקים ומשך שנות הרישוי שינתן להם בהתאם לסיכון לציבור ולנזקים לסביבה שעלולים להיגרם בעטיים.
"בעבר, טרם חקיקת החוק אושר לתחנות דלק, מתקני גז וחמרים מסוכנים- רישוי עסקים לצמיתות. לאחר שנבחנו הסיכונים לסביבה, לקרקע ולשלום הציבור הוחלט לצמצם את משך הרישוי לעסקים אלה ל-5 שנים בלבד.
"לעומת זאת בעבר לקניונים ופארקי מים ניתן רישיון עסק לשנה, כעת במטרה לצמצם את הבירוקרטיה הוארך משך תוקף הרישיון לקניונים ולפארקי מים לשלוש שנים. מטרת הרפורמה בעסקים לשמור על האיזון בין השמירה על הסביבה וצרכי הציבור לבין הרצון לצמצם את הבירוקרטיה".