שתף קטע נבחר

להפחית הסיכון לסרטן: 11 כללי תזונה קלים ליישום

הרפואה המערבית עוזרת נגד תחלואים רבים, אך לא תמיד מצליחה להקטין את שיעור החולים בסרטן. אילו מאכלים עשירים בנוגדי חמצון וחומרים אנטי-דלקתיים היעילים במניעת סרטן - ולמה עדיף להגביל צריכת סוכר, בשר על האש ואלכוהול?

מ-1950 ועד היום הצליחה הרפואה להקטין את שכיחות מחלות הלב, האירועים המוחיים והזיהומים ב-50%, בעוד ששכיחות מקרי הסרטן נשארה ללא שינוי. יתרה מזאת, בעולם הלא מפותח מספר מקרי הסרטן הוא כשליש ממספרם בעולם המפותח.

 

הסיבות לכך רבות, אך חלקן קשורות לכך שהעולם המפותח אוכל הרבה יותר בשר אדום, סוכרים ושומנים. לפי ה-American cancer society ניתן למנוע עד 40% מכל סוגי הסרטן על ידי שינוי בהרגלי התזונה ופעילות גופנית.

 

כתבות נוספות בנושא טיפול ומניעת סרטן:

 

הנה כמה המלצות תזונה שעשויות לסייע במניעת סוגי סרטן שונים, ובכלל לתרום להרגשה כללית טובה יותר:

 

1. שמרו על משקל תקין

השמנה ומיעוט בפעילות גופנית אחראים לרבע מסוגי הסרטן, כולל סרטן המעי הגס, סרטן השד בנשים בגיל העמידה, סרטן רירית הרחם וסרטן הוושט.

 

בעודף משקל רקמת השומן מייצרת חומרי דלקת ומפרישה את ההורמון לפטין, הדלקתי גם הוא. חומרי הדלקת עלולים לגרום להתפתחות של תאים סרטניים.

 

2. אכלו הרבה ירקות ופירות

מומלץ לאכול חמישה עד תשעה ירקות ופירות כל יום. הם מכילים פיטוכימיקלים, חומצה פולית, סידן וסיבים מסיסים המונעים פגיעה של חומרים מסרטנים בחומר הגנטי, הם מעכבים תהליכי חמצון, מעודדים ייצור חומרים שמבקרים את הפעילות האנזימטית ומוציאים מגופנו חומרים מסרטנים.

 

פירות וירקות עשירים בסוגים שונים של קרטנואידים, המרכיבים המספקים להם את צבעיהם השונים ולנו הגנה נגד סרטן. כדאי לצרוך פירות וירקות מכל הצבעים בכל יום, כולל הכתומים והכהים שבהם, במיוחד שעועית ואפונה יבשה.

 

שילוב של יותר ירקות בתפריט היומי יסייע במניעת סרטן (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
שילוב של יותר ירקות בתפריט היומי יסייע במניעת סרטן(צילום: shutterstock )

 

3. שלבו מזונות עשירים בנוגדי חמצון

חומרים נוגדי חמצון שומרים על החומר הגנטי מפגיעה של רדיקלים חופשיים. הם נמצאים בתרד וירקות עליים, אוכמניות, רימונים, ענבים ותה לימונית ולואיזה ופירות הדר. האחרונים עשירים גם בסלניום המונע סרטן, וכך גם שמן זרעי רימון, אגוזים, דגים, בשר, זעפרן ועגבניות העשירות גם בליקופן נוגד החמצון. גם חומצה פולית, הקיימת בדגנים, מסייעת במניעת סרטן.

 

חשוב להדגיש כי חומצה פולית וסלניום הניתנים בכדורים אינם מספקים את ההגנה מפני הסרטן, ויש לצרוך אותם בצורתם הטבעית בירקות ובפירות.

 

בנוסף, ישנם חומרים נוגדי דלקת כמו כורכום, קורנית, תה ירוק וקקאו שכדאי לצרוך למניעת סרטן, וויטמין D שהנו אנטי קרצינוגני ונמצא במזונות כמו סרדינים, סלמון, מקרל, טונה בשמן, חלב וביצים.

 

4. צרכו מזונות עשירים באומגה 3

אומגה 3 היא חומצת שומן חיונית המהווה חומר אנטי דלקתי ולכן עוזרת במניעת סרטן. כדאי לאכול כמה שיותר מזונות עשירים בשומן מסוג אומגה 3 כמו דגי ים צפוניים, שמן קנולה וזרעי פשתן.

 

דגים עשירים באומגה 3 הם: סלמון, מקרל, הרינג, טונה, פורל, סרדינים ואנשובי.

 

5. החליפו פחמימות ריקות בסיבים תזונתיים

מומלץ לאכול 35-25 גרם סיבים תזונתיים ביום. הם קיימים בדגנים מלאים כגון לחם מלא, אורז מלא, בורגול, גריסי פנינה, אפונה ושעועית.

 

מחקרים מצאו שחולים שהחלימו מסרטן ושומרים על דיאטה עשירה בהם, עם כמות שומן קטנה מקטינה ב-33% את הסיכון לחזרת סרטן.

 

סיבים תזונתיים מורידים את הסיכון להופעה חוזרת של סרטן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
סיבים תזונתיים מורידים את הסיכון להופעה חוזרת של סרטן(צילום: shutterstock)

  

6. צרכו סויה במידה

אחד מיתרונות הסויה היא הימצאות של פיטואסטרוגנים. הם נקשרים לקולטנים במערכת העיכול ומביאים לקליטה טובה יותר של ויטמין D במעי ומשק סידן טוב יותר, המונעות התפתחות סרטן במעי הגס. 

 

יש לזכור שפיטואסטרוגנים טובים במניעת סרטן בלבד. לנשים שכבר חלו בסרטן השד לא מומלץ לאכול מזונות עשירים בפיטואסטרוגנים, ובילדים יש להימנע מצריכה של מעל שתי מנות סויה בשבוע.

 

7. הישמרו מיותר מדי בשר אדום

כדי למנוע את סרטן המעי הגס, רק רבע מהצלחת שלנו צריכה להכיל מזון מן החי, והיתר מן הצומח. יש להגביל צריכת בשר אדום במיוחד, כי בבשר בקר יש יותר דם מבשר עוף והודו, כלומר, יותר המוגלובין הנוטה להתחמצן.

 

מחקרים מראים כי צריכה קבועה של בשר אדום מעלה את הסיכון גם לסרטן הכליות.

 

בכלל, מומלץ למעט באכילת מוצרים עשירי שומן מן החי, ולהעדיף דגים וקטניות כתחליף לבשר בקר. כשאוכלים בשר אדום, כדאי לבחור את החלקים הרזים ולהקפיד על מנות קטנות.

 

8. המעיטו באכילת "על האש"

כשבשר על האש בא במגע עם פחם נוצרים חומרים מסרטנים. לכן, מומלץ להמעיט בצריכת בשרים על האש, כולל דגים מעושנים ועוף.

 

9. העדיפו סוכר טבעי

מחקרים מצאו שצריכה מרובה של סוכר מעלה את הסיכון להתפתחות סרטן השד. כמו כן, סוכר גורם לגופנו לייצר יותר אינסולין, כך שכשהוא בא במגע עם תא בעל מוטציה סרטנית, הוא מסייע לו לגדול ללא בקרה. לכן, יש להעדיף סוכר במצבו הטבעי המצוי בפירות ומוצרי חלב על פני סוכר פשוט.

 

בשר אדום, טעים, אבל גם עשוי להיות מסוכן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בשר אדום, טעים, אבל גם עשוי להיות מסוכן(צילום: shutterstock)

   

10. אל תשלבו אלכוהול ועישון

יש לצרוך אלכוהול בצורה מתונה, אם בכלל. במדינות בהן צריכת האלכוהול גבוהה נצפתה שכיחות גבוהה יותר של סרטן הפה והוושט. מחקרים נוספים מצאו קשר בין צריכת אלכוהול ועלייה

בסיכון לסרטן המעי הגס, כבר מצריכה של שניים עד ארבעה משקאות בשבוע.

 

בנוסף, שילוב של אלכוהול ועישון מעלה מאוד את הסיכון להתפתחות סרטן לעומת עישון או שתיית אלכוהול בנפרד.

 

11. שמרו היטב מזון מבושל

בעובש יש חומרים מסרטנים, כך שכדאי לשמור על המזון המוכן שלנו סגור היטב. לאחר הבישול יש לקרר אותו מהר ככל הניתן. מומלץ לחלקו לקופסאות קטנות מיד עם הורדת הסיר מהאש, להשאיר במקרר מזון מבושל רק ליומיים הקרובים ואת היתר להקפיא.

 

במקרר ניתן לשמור עודפי מזון עד יומיים לכל היותר, וביום השלישי עדיף לזרוק את השאריות.

 

קטניות, אורז ודגנים לא מבושלים כדאי להעביר להקפאה, אם לא משתמשים בהם במשך חודש מיום הקנייה.

 

הכותבת היא דיאטנית ראשית בבית החולים השיקומי "בית בלב" בת ים ורשת "בית בלב"




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פירות הדר: נוגדי חמצון ועשירים בסלניום המונע סרטן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים