מצרים: האיסלאמים קיבלו רוב אמנת זכויות האדם
9 מתוך 54 המפלגות במצרים חתמו על הצהרת זכויות אדם של ארגון אמנסטי, שבה 10 צעדים לקידום השוויון. הממונה על המזה"ת בארגון: "מעודד שמספר רב מהמפלגות הגדולות פעלו איתנו". האיסלאמים הקיצונים הסכימו בעל פה לרוב הסעיפים
מצרים יצאה רק אתמול (יום ב') לדרך חדשה עם התכנסות הפרלמנט שנבחר לישיבה ראשונה מאז הבחירות, וכבר הספיקו להודיע בארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשונל" כי תשע מפלגות במצרים הסכימו לחתום על אמנת זכויות האדם של הארגון. באופן מפתיע, המפלגה המוסלמית הקיצונית מהזרם הסלפי, "א-נור", הסכימה בעל-פה לרוב סעיפי האמנה, למעט אלה שעסקו בשוויון זכויות לנשים ובביטול עונש המוות.
עוד חדשות מהעולם:
מחקר: 1 מ-5 גרמנים מחזיק בדעות אנטישמיות
הסנאט הצרפתי: הכחשת שואת הארמנים - עבירהכמו בסרט: רוצח בריטי ברח מזינזנה בסיוע חברים
לקראת הבחירות לפרלמנט במדינה בנובמבר, ביקש הארגון מהמפלגות שהתמודדו בבחירות לחתום על הצהרת זכויות אדם שכללה עשרה צעדים מרכזיים, בהם סיום מצב החירום, רפורמה במנגנוני הביטחון, סיום מעצרים בבידוד ומאבק בעינויים, הבטחת משפטים הוגנים, מימוש הזכות לחופש ההתאספות והביטוי, סיום האפליה, הגנה על זכויות נשים וביטול עונש המוות.
בהודעה מטעם הארגון הובעה שביעות רצון מהשתתפות המפלגות ביוזמה: "חלק ניכר מהמפלגות במצרים התחייב לשים קץ למצב החירום במדינה".
האיסלאמים: בעד זכויות אדם, נגד שוויון לנשים
תשע מתוך 54 המפלגות במצרים חתמו על ההצהרה, בין אם על כולה ובין אם על חלקה, ושלוש מהן השיבו עליה בעל פה. פיליפ לותר, הממונה על אזור המזרח התיכון וצפון אפריקה בארגון אמנסטי אמר: "מעודד שמספר רב מהמפלגות הגדולות פעלו איתנו, והיו מוכנות לחתום על ההתחייבויות השאפתניות לשינוי במאבק בעינויים, הגנה על זכויות תושבי שכונות העוני והבטחת משפטים הוגנים".
"מפלגת החירות והצדק" של האחים המוסלמים, שזכתה ברוב המושבים בפרלמנט, הייתה אחת משלוש המפלגות הנוספות שרק הגיבו על האמנה. לפי ארגון אמנסטי, הסעיפים הבעייתיים ביותר בהצהרה לגורמים הפוליטיים עסקו בסיום האפליה, בהגנה על זכויות נשים ובביטול עונש מוות.
אחת המפלגות המעניינות שהסכימה להצהרה כמעט במלואה היא מפלגת א-נור הסלפית, שזכתה במקום השני בבחירות למועצת העם עם קרוב ל-25 אחוז מהקולות. בהודעה צוין כי המפלגה הסכימה בעל פה לכל ההתחייבויות למעט אלה שהפריעו גם לאחים המוסלמים.
בתגובה לכך אמר לותר כי "מה שמטריד הוא שמספר מפלגות סירבו להתחייב לשוויון זכויות לנשים. לאור קומץ הנשים אשר יישבו בפרלמנט החדש, נותרו מכשולים עצומים בפני מצב שבו נשים ימלאו תפקיד מרכזי בחיים הפוליטיים במצרים".
באשר להתחייבות לשים קץ לאפליה, אחדות מהמפלגות טענו שאינן יכולות לחתום על סעיף שכזה, על בסיס נטייה מינית ומגדר. שתי מפלגות הסבירו בהקשר זה כי נושא האפליה נגד הקופטים, למשל, הוא נושא שזכה להגזמה. חלק מהמפלגות שהביעו הסתייגות מהסעיפים הקשורים להגנה על זכויות נשים וביטול עונש המוות במדינה, השתמשו באסלאם ובחוק האסלאמי כדי להסביר את סירובן.
בתוך כך, הודיעה הממשלה במצרים בעמוד הפייסבוק שלה כי מוחמד חוסיין טנטאווי, יו"ר המועצה הצבאית העליונה, העביר באופן רשמי את כל סמכויות החקיקה לפרלמנט החדש.