בפייסבוק, הישראלי פחות מכוער
אלבום "הישראלי המכוער", שרץ כעת בפייסבוק, מציג התנהגות מכוערת: הצעת נישואין שנגמרה ביער מטונף. האם פייסבוק עתיד להפוך אותנו לישראלים יפים יותר?
ראשית, מגיע מזל טוב ענק לאור, ישראלית יפת עיניים, שזכתה השבוע להצעת נישואים רומנטית מבן זוגה אבי עזרן: פינת חמד ביער הנשיא, בלונים ורודים ולבנים, סרטים, יין נתזים בכוסות פלסטיק וגם שלט אחד השואל "התינשאי לי?" בפונט של כתב יד. מזל פחות טוב מגיע ליער הנשיא, שהוא הרבה פחות פינת חמד מאז הצעת הנישואין, וזו מכיוון שניקיון השטח לא היה בתכניות של אור הנרגשת ושל בן זוגה, שזוכה היום בפייסבוק לכינוי "הישראלי המכוער". צפו בתמונות הקשות:
עוד ב-ynet מחשבים:
- מה לא בסדר בפרסומת של אולד ספייס בעברית? הזיעה הבחורה ששתתה 300 בירות בקרוב גוגל תדע עלינו אפילו יותר
לאלבום מצורף טקסט: "זהו סיפור של ישראלי מכוער. הוא רומנטי, אבל מכוער. אתמול או שלשום הוא קנה קצת זבל בצורה של בלונים, כוסות פלסטיק ובקבוקי יין נתזים זול והחליט להציע נישואין לחברתו בשם אור. לא יודע ולא אכפת לי מה הוא והיא מרגישים אחד כלפי השנייה אבל מה שבטוח שעליי ועליך ועל כולנו הם שמו זין. התמונות נלקחו היום בבוקר ב - 24 לינואר 2012 ביער הנשיא". וגם בקשה: אם מישהו מכיר את הישראלי הזה, שיתייג אותו בתמונות הללו.
את התמונות צילם יבגני ויינשטוק, רוכב אופניים שעבר ביער הנשיא אמש (ג'), והטינופת הרגיזה אותו. "נתקלתי בכיעור כל כך אופייני לשטחי הטבע של ישראל", הוא אומר ל-ynet מחשבים, "והתופעה מאוד נפוצה בכל השנה. הם באים ומזבלים לי את המדינה וזה מרגיז אותי, זה משפיל אותי. לכן למרות שיש פה היבט מובהק של הלשנה החלטתי לנקום. כי כל כך לא אכפת לו שהוא אפילו לא טרח לזרוק את התמונות שלו. ואגב, אילו הכרתי אותו הייתי נותן לו הזדמנות לנקות את זה ולא הייתי מפרסם".
פייסבוק הוא הרבה דברים: מקום לרגל בו אחרי חברות לשעבר, מקום לבזבז בו את זמן המעסיק, מקום להתעדכן בו כשהחברה לשעבר נפרדת מבן זוגה החדש. אבל בנוסף לדברים החשובים האלו, הוא גם כלי לאקטיביזם משמעותי, חשוב, פוליטי-מדיני - וגם לאקטיביזם "קטן", זה שעוסק בבעיות היומיומיות שלנו. לפני היות הפייסבוק המקום בו מתכנס גרעין משמעותי מתושבי מדינת ישראל, ליבגני ויינשטוק לא היה מה לעשות בכעס שלו על הטינופת ביער הנשיא. בפייסבוק, קל מאוד לשתף את הכעס הזה עם כל עמך בית ישראל - ולגלות שגם הם כועסים איתך. אור לכתיבת שורות אלו, לאלבום של ויינשטוק המתאר את ההשחתה של פינת החמד יש 1,245 שיתופים.
אור ואבי משיבים: היה חושך, לא יכולנו לנקות
בפייסבוק, דברים קורים מהר. השיתוף הפייסבוקי הגיע לזוג החוגגים, אבי ואור עזרן, שפרסמו תגובה בעמוד הפייסבוק המשותף שלהם: "חברים יקרים ! אני מבינה שמסתובבת בפייסבוק כתבה שמנסה לפגוע בשמחה של אחרים . רק לידיעתכם ההצעת נישואין הייתה בשעות הערב המקום היה חשוך לא הייתה שום אפשרות לנקות את המקום בבוקר שלמחרת המקום נוקה ! הרוכב אופניים שהפיץ את הכתבה אולי הקדים אותנו בקצת אז פעם הבאה שיברר דברים לפני שהוא מפיץ כתבה כזאת שנכתבה כל כל בזלזול וכל כך ברמה נמוכה אך ורק על מנת להשבית שמחות אבל הכל בסדר הוא את ההודעה האישית ממני כבר קיבל ! בכל אופן תודה לכל החברים שטרחו להודיע לנו על זה ..."
ויינשטוק הוא לא הראשון שמגלה שפייסבוק הוא הפלטפורמה המושלמת לשיתוף כעסים קטנים. סיפור בולט מן השנה האחרונה הם המלחמה של הגולשים בהוניגמן, שחתכה את פניה של הפרזנטורית שלה סנדי בר מתוך שלטי חוצות בירושלים המתחרדת. הגולשים עשו רעש ופתחו קבוצות שהפכו לרעש תקשורתי אמיתי. סיפור שני, ומרשים אפילו יותר, הוא מתקפת האקטיביזם שעושים אזרחי הפייסבוק בעמוד של משטרת ישראל, שמוצפת מדי פעם בתמונות של ניידות משטרה מבצעות עבירות תנועה.
וכך, התנהגות לאומית מכוערת ומבישה, שעד כה היה אפשר לתקן רק באמצעות קמפיינים לאומיים, זוכה לתיקון זריז באמצעות כלי אינטרנטי חדש: בושה לאומית. האם אנחנו זוכים לעמוד בפתחו של עידן חדש, שבו כלי שנועד לבזבז את זמננו בעבודה יהפוך אותנו לישראלים יפים יותר? ימים יגידו.
(השתתף בהכנת הכתבה: עידו קינן)