הסנקציות על איראן יגיעו גם לכיס שלכם
את המחיר הכלכלי של הלחץ הפוליטי על איראן ישלמו צרכני הדלק בעולם כולו. בהתייחסות ראשונה לנושא, שיגרה היום קרן המטבע אזהרה למדינות ה-G20, לפיה הפסקת יצוא הנפט מאיראן תגרום להתייקרות של 20 עד 30 אחוז במחיר הנפט
קרן המטבע הבין לאומית הזהירה היום (ד') את מדינות ה-G20 כי במידה ואיראן תפסיק לייצא נפט לעולם בעקבות הסנקציות הכלכליות שמוטלות עליה בתקופה האחרונה, יעלה מחיר הנפט בשיעור חד של בין 20% ל-30%.
עליה במחיר הנפט משמעותה עלייה במחיר הדלק, גם בישראל. מחיר הדלק נקבע בידי פקידי מינהל הדלק בסוף כל חודש, בהתאם לנוסחה המבוססת על מחיר הבנזין בשוקי צרפת ובאיטליה, שם אין פיקוח על המחירים. מחיר הדלק באירופה מושפע ישירות ממחיר הנפט בשווקים העולמיים.
בהתייחסות ראשונה לנושא, שיגרה היום קרן המטבע אזהרה לפקידים בכירים במדינות החברות בארגון ה-G20 (המאגדות את הכלכלות המפוחות ביותר בעולם), שהיו מכונסים במקסיקו סיטי. לפי ניתוחי הכלכלנים בקרן, הפסקת הייצוא מאיראן תגרום להתייקרות של 20 עד 30 דולר לחבית, עקב הקטנת היצע הנפט שזמין למדינות העולם.
אזהרת קרן המטבע היא חדשה רעה במיוחד לנשיא ארה"ב, ברק אובמה, שמנסה בתקופה האחרונה לקדם החרפה של הסנקציות נגד טהרן, על רקע סירובם של האיראנים לעכב את תכנית הגרעין שלהם. אובמה מעוניין להוביל את מדינות העולם להחרפה של הצעדים הכלכליים נגד איראן, אך אינו מעוניין בזינוק חד של מחירי הדלק, בעיצומה של שנת בחירות לנשיאות ארה"ב.
האיחוד האירופי כבר הודיע כי ישקול להטיל חרם על נפט איראני בעוד חצי שנה, אם בטהרן לא ייעכבו את תכנית הגרעין וייאפשרו בקרה הדוקה יותר עליה. בקרן המטבע טוענים, כי איומי האיחוד האירופי "שקולים לאמברגו על נפט איראני", והם יגרמו למחסור בהיצע הנפט בהיקף של 1.5 מיליון חביות ליום, כתוצאה מיציאתה של יצואנית הנפט החמישית בגודלה בעולם מהשוק.
איראן מייצאת כ-2.6 מיליון חביות ביום והפסקת הייצוא שלה תוביל למחסור דומה לזה שנרשם בשנה שעברה בעקבות ההפיכה בלוב, מחסור שבעקבותיו חצה מחיר הנפט את רמת ה-100 דולר לחבית.
נכון לעכשיו, אם התחזית של הפסקת הייצוא מאיראן לא תתממש, צופים בקרן המטבע כי מחיר הנפט הממוע בשנת 2012 יעמוד על רמה של כ-99 דולר לחבית, ירידה של אחוז בודד לעומת התחזית הקודמת, שהוגשה לפני שלושה חודשים. המקור לירידה המתונה בתחזית הוא ההאטה הכללית במשק העולמי.
משמעות הנתון הזה היא שבקרן המטבע לא רואים ירידה קרובה בביקוש לנפט בעקבות המיתון באירופה וההאטה בכלכלה העולמית. יציבות הביקוש, לצד היעדר מאגרים חלופיים במדינות העולם, מביאים להערכה כי את המחיר הכלכלי של הלחץ הפוליטי על איראן ישלמו צרכני הדלק בעולם כולו.