דיווח: מועצת הביטחון תדון בקריאה לאסד להתפטר
דיפלומטים מארה"ב ואירופה גיבשו עם עמיתיהם ממרוקו וקטאר הצעת החלטה שתאמץ את קריאת הליגה הערבית לנשיא סוריה לפרוש מתפקידו. השאיפה: להביא את הנושא להצבעה בתחילת השבוע הבא. רוסיה נותרת בשלה: נחסום הטלת סנקציות נגד דמשק
מועצת הביטחון תדון בהצעת החלטה חדשה שתקרא לנשיא סוריה, בשאר אסד, להתפטר מתפקידו, ייתכן שאפילו בתחילת השבוע הבא. ההצעה, פרי עטם של דיפלומטים ערבים ומדינות המערב, תאמץ את קריאת הליגה הערבית לאסד להעביר את סמכויותיו לסגנו. כך סיפרו הערב (ד') דיפלומטים באו"ם.
שפיכות הדמים בסוריה:
- סוריה הסכימה להשארת הפקחים - והרגה 58 איש
השאלה המרכזית, שעדיין אין עליה תשובה, היא מה תהיה עמדתן של רוסיה וסין שכבר הטילו וטו על הצעת גינוי אירופית באוקטובר, שכללה איום בהטלת עיצומים על המשטר בדמשק.
ההצעה החדשה היא תוצר מאמציהן של מדינות אירופה וארצות הברית יחד עם קטאר ומרוקו, החברה במועצת הביטחון. המסמך שגובש מכיל קריאה למועצה לתמוך ב"העברת סמכויות" בסוריה, שם מדוכאת המחאה נגד השלטונות יותר מ-10 חודשים ונהרגו אלפים. בכיר אירופי אמר: "אנו מקווים לקדם את ההצעה במועצת הביטחון במהירות". לדבריו, הטיוטה החדשה תחליף מסמך שגיבשה רוסיה, שלטענת המערב חלש מדי ואינו רלוונטי לאור קריאת הליגה הערבית לאסד לפרוש.
אחד הגורמים שיקבעו את מועד ההצבעה הוא מועד התדרוך שיעבירו למועצה מזכ"ל הליגה הערבית, נביל אל-ערבי, וראש ממשלת קטאר, חמד בן-ג'אסם אל-ת'אני, שעומד בראשות הוועדה של הליגה לענייני סוריה. השניים ביקשו לעשות כן במכתב ששלחו למזכ"ל האו"ם, באן קי מון. במכתב קראו השניים לכנס את מועצת הביטחון ברמת שרי החוץ כדי לדון בעניין הסורי.
לפי דיפלומט מאחת המדינות החברות במועצה, המועד שהוצע הוא ב-8 בפברואר. אולם, במדינות המערב רוצים שהתדרוך ייערך קודם, אפילו בשיחת ועידה מצולמת אם צריך. "מה שאיננו רוצים הוא לשבת בחיבוק ידיים במועצת הביטחון עד התאריך ההוא", אמר גורם דיפלומטי.
רוסיה: הצעתנו עדיין תקפה
למרות הדיווח הזה, ברוסיה נשמעים אותם הקולות שליוו את הדיונים במשבר האלים בסוריה בחודשים האחרונים. שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, הבטיח לעמוד לצד דמשק ולחסום כל הצעה להטיל עליה סנקציות. כמו כן, הוא קרא למערב לשלול כל אפשרות להתערבות צבאית בינלאומית בסוריה, כמו בלוב.
לדברי לברוב, הטלת עיצומים על משטר אסד, בדומה לנעשה נגד מדינות אחרות, תהיה "בלתי הוגנת ולא תועיל". הוא הדגיש כי הטיוטה שהפיצה ארצו להחלטה בעניין הסורי עודנה תקפה, והוסיף כי מוסקבה "מוכנה לשמוע הצעות מועילות".
לפי ההצעה הרוסית, תקרא מועצת הביטחון לכל הצדדים בסכסוך בסוריה להפסיק את פעולותיהם האלימות, כולל את "השימוש הבלתי מידתי בכוח של הרשויות הסוריות". כמו כן נכתב במסמך שעל הממשלה הסורית "להפסיק את דיכויים של אלה המממשים את זכויותיהם לחופש ביטוי".
שר החוץ של רוסיה הבהיר שכל החלטה שתקבל מועצת הביטחון צריכה לציין במפורש "שאי אפשר להשתמש בה כדי להצדיק שום התערבות צבאית במשבר הסורי". הוא הוסיף: "גישתנו הוגנת ומאוזנת, שלא כמו הניסיונות להעביר החלטות חד-צדדיות שיגנו רק צד אחד, וכך יעודדו את הצד האחר להעמיק את העימות ולא להתפשר".
הוא סיכם בציינו את פגישתו עם עמיתו הטורקי, אחמט דבוטאולו: "ראינו זאת בלוב, לא נאפשר את שחזורו של התרחיש הלובי". רוסיה נמנעה בהצבעה שאישרה התערבות צבאית בלוב, אך ביקרה בחריפות את נאט"ו על מה שנראה בעיניה כשימוש מופרז בכוח נגד משטר קדאפי.