שתף קטע נבחר

המלחמה על מעמד הביניים. אובמה בנאום בחירות

נאום "מצב האומה" של הנשיא אובמה היה חלק בלתי נפרד ממסע הבחירות. הדרך: לשקם את מעמד הביניים ולהעלות מסים על העשירים. הרפובליקנים בתגובה: "זו מלחמת מעמדות"

נאום הנשיא על מצב האומה בפני שני בתי הקונגרס הוא ה"סופרבול" של הפוליטיקאים. זהו נאום הנאומים, שבו נשיא ארצות הברית מנצל את הבמה המרהיבה ואת מחיאות הכפיים הנלהבות (של הדמוקרטים במקרה הזה) והמנומסות (רפובליקנים), כדי להעביר מסר לעשרות מיליוני צופים אמריקנים שלכודים כמו איילה מול פנסי רכב דוהר, שכן כל הרשתות הלאומיות משדרות את הנאום במשך שעה.

 

נפתח המרוץ לבית הלבן:

 

מעבר לדמגוגיה הפטריוטית של הנשיא ברק אובמה, שהזכיר בלילה שבין שלישי לרביעי את המילה אמריקה או אמריקנים 88 פעמים, היה זה נאום שהעביר מסרים ברורים של מסע בחירות, מבלי לקרוא לילד בשמו. בעבר, רונלד רייגן וג'ורג' בוש הבן ניצלו את הבמה הזו לתעמולת בחירות מוסווית בנאומיהם בשנת בחירות שהביאה לכהונתם השנייה.

  

הנאום של אובמה היה נאום פוליטי עם מסרים ברורים של קמפיין, המכשיר את הקרקע לעימות האידיאולוגי הגדול, בשאלות מי מגן על ההמונים? ואיך ניתן לשקם את מצבו של מעמד הביניים שהוכה קשות בשנים האחרונות?

 

בעיתוי מעולה מבחינת אובמה, חיזק פרסום תשלומי המסים של המועמד הרפובליקני מיט רומני (15 אחוזים בלבד) את המסר של הנשיא - צריך מיסוי הוגן גם על המיליונרים והמיליארדרים, כי המשק זקוק לכסף הזה. אובמה הושיב ביציע המכובדים את מזכירתו של וורן באפט כדי להבליט את האנומליה, שלפיה המיליארדר נדרש לשלם פחות אחוזי מסים מהמזכירה שלו.

 

נאום אובמה. מלחמה אידיאולוגית בקונגרס (צילום: MCT) (צילום: MCT)
נאום אובמה. מלחמה אידיאולוגית בקונגרס(צילום: MCT)

 

אנשים כמו מיט רומני ובאפט, שקרא להגביר את שיעור המס עליו ועל חבריו, אינם מקבלים משכורת, ולכן אינם צריכים לשלם 35 אחוז מס הכנסה. הם מקבלים בתמורה מניות או אופציות, מוכרים אותן ומשלמים מס מכירה העומד על 15 אחוז בלבד. השם מיט רומני אמנם לא הוזכר אפילו פעם אחת בנאום הנשיא, אבל הוא בהחלט היה נוכח מרכזי בו.

 

העמדה שמציגים המועמדים הרפובליקנים לנשיאות הפוכה לחלוטין: אסור לפגוע ב"יוצרי מקומות עבודה". אצל הרפובליקנים, לא מכנים אותם טייקונים. "תאגידים הם בני אדם", ניסה רומני להתגונן מול מפגיני "לכבוש את וול סטריט" לפני כמה שבועות. הרפובליקנים נחרדים מהניסיון להדביק להם את התואר "האחוז האחד מול 99 אחוז". לפי תפישתם, הם מספקים תעסוקה למעמד הביניים.

 

פרסום שיעור המס שמשלם רומני בא בעיתוי מעולה לאובמה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פרסום שיעור המס שמשלם רומני בא בעיתוי מעולה לאובמה(צילום: רויטרס)
 

זו מלחמה אידיאולוגית שפרצה במלוא עוזה. הרפובליקנים בקונגרס מסרבים להעלות את המסים לעשירים בנימוק שהצלחתם היא הבסיס לשגשוג. "אמריקה חוזרת", הצהיר אובמה בנאומו. "על מה הוא מדבר", החזיר לו רומני בתגובתו לנאום, "זו קנאה, מלחמת מעמדות".

 

אובמה הזכיר: תאגידים רבים עברו לסין

מושל מסצ'וסטס לשעבר מציג את עצמו כיציר הקפיטליזם והיוזמה החופשית. "את הכסף הזה לא קיבלתי בירושה", מזכיר המולטי-מיליונר, ומנסה להעניק לאמריקנים את התקווה שכל אחד מהם יכול בעצם להגשים את החלום האמריקני שלו.   

בנאומו הזכיר להם אובמה את המציאות: בעשור שעבר העבירו התאגידים הגדולים את המפעלים שלהם לסין ולמדינות אחרות, שבהן העבודה זולה בהרבה. הנשיא ניסה בזמנו לשכנע את סטיב ג'ובס להחזיר את מפעלי אפל מסין לארה"ב.

 

ניוט גינגריץ' תפס בעלות על הזעם נגד וושינגטון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ניוט גינגריץ' תפס בעלות על הזעם נגד וושינגטון(צילום: רויטרס)

 

ההתבטאויות של שני הצדדים הן ניסיון של הדמוקרטיה ושל הרפובליקנים לנווט כעס גדול שיש בציבור האמריקני, כל צד לכיוונו. יריבו של רומני, יו"ר בית הנבחרים לשעבר ניוט גינגריץ', שתפס בעלות על הזעם הזה נגד וושינגטון בכישרון רב, אף על פי שעשה מיליונים כלוביסט בוושינגטון.

 

על נאום אובמה אמר המתמודד הרפובליקני כי הוא נאום אידיאולוגי: "הוא רץ כשמאלני פופוליסט, שאומר שממשלה גדולה היא הפתרון ולא משק חופשי". מטרה נוספת שלו היא התקשורת למרות העובדה שהוא משתמש מדי יום בשירותיה לראיונות בלתי פוסקים, וכמובן מצטט את תחקירי "ניו יורק טיימס" ו"וושינגטון פוסט", כדי לפגוע ביריבו רומני.

 

לרפובליקנים מספר עימותים עצום. הפעם הגיע תורו של אובמה לדבר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לרפובליקנים מספר עימותים עצום. הפעם הגיע תורו של אובמה לדבר(צילום: AFP)

 

אם התקשורת תוקפת את הרפובליקנים באופן חד-צדדי, כפי שגינגריץ' טוען, כיצד הוא מסביר למשל את מאמר המערכת של ה"פוסט" מהיום על נאום הנשיא, שכותרתו "מלא ברטוריקה מרקיעת שחקים, אבל פוסח על כמה אתגרים חשובים"?

יש לזכור גם שהרפובליקנים מעבירים את המסרים נגד אובמה בעימותים הטלוויזיוניים הבלתי נגמרים שלהם (מחר יהיה העימות ה-18 מאז מאי), והלילה היה זה אובמה שהעביר את המסר שלו בנאום לאומה.

 

המתמודדים על הנשיאות טוענים שהנשיא בונה את מעמד הביניים על ידי ניפוח מספר המשרות בשירות הממשלתי. מנגד, הוא הזכיר את הצורך שהתאגידים הגדולים יתחילו להחזיר את המפעלים הביתה. "אנחנו מסבסדים אותם עשרות שנים", אמר הנשיא בקריאה לגלות הגינות ולחלק את הנטל בצורה צודקת.

 

המועמדים הרפובליקנים יקיימו מחר בערב עימות נוסף שיועבר ברשת CNN. הנשיא אובמה, מצדו, יצא למסע בחמש מדינות מתנדנדות: איווה, מישיגן, קולורדו, נוואדה ואריזונה, שהן חלק מ-11 מדינות שבהן יוכרע גורל הבחירות בנובמבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דרוש מיסוי הוגן. אובמה נואם
צילום: AFP
לא הוזכר, אך היה בנאום. רומני
צילום: EPA
המזכירה הייתה באולם. באפט
צילום: איי פי
גינגריץ': "אובמה רץ כפופוליסט"
צילום: MCT
מומלצים