שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

דו"ח בארה"ב: ההתנקשויות באיראנים לא יעילות

במכון למדע ולביטחון לאומי טוענים שאיראן לא תמהר לפתח נשק גרעיני, שההתנקשויות במדענים אינן אפקטיביות וגם הפצצה מהאוויר לא ממש תועיל. אז מה כן? בינתיים, סין מזכירה שהסנקציות האירופאיות "לא מועילות"

חיסולם של מדעני גרעין ספורים לא מועילה למאבק בפיתוח הנשק הגרעיני של איראן. כך קובע דו"ח של מכון מחקר אמריקני שהודלף היום (ה'). במכון למדע ולביטחון לאומי קבעו כי ההתנקשויות אפקטיביות פחות מפעולות מודיעיניות סמויות, כיוון שלאיראן אלפי מדענים שעוסקים בתחום, מה גם שפעולות החיסול עלולות להתפרש באיראן כצעדי מלחמה, ולפיכך לעודד אותה לפעולות נקמה. כמו כן נטען כי לא סביר שאיראן תמהר לפתח נשק גרעיני ובוודאי לא תוכל לעשות זאת השנה, מאחר שטרם שכללה את יכולתה להעשיר אורניום.  

 

דיווחים נוספים על איראן ב-ynet:

נתניהו: איראן מאיימת והעולם שותק

צפו: מה חשבו תושבי טהרן על האיום של אובמה?

חוקה וטלפונים. האקר פרסם 'סודות' מאיראן

 

בטיוטת המסמך, שחיבר מומחה הגרעין דיוויד אולברייט, נכתב: "אף שאיראן עוסקת בנושא הגרעין, אין עדות לכך שהמשטר החליט לייצר נשק גרעיני, והחלטה שכזו אינה סבירה בשלב זה". 

 

עוד נקבע: "לא סביר שאיראן תחליט על פיתוח נשק גרעיני לפני שתשכלל את יכולות העשרת האורניום שלה לרמה שתאפשר לה לעשות זאת במהירות ובחשאיות". בנוסף, העריכו כי הפריצה הגדולה של איראן בתחום הגרעין לא תתרחש בשנת 2012 – גם נוכח ניסיונות ההרתעה של מדינות המערב והסנקציות שהוטלו עליה.

 

מסוף נפט איראני. סין הצרכנית הגדולה ביותר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מסוף נפט איראני. סין הצרכנית הגדולה ביותר(צילום: EPA)
 

המכון האמריקני אף דחה את מסקנות הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, שקבעה בנובמבר כי איראן רשמה התקדמות משמעותית בתוכנית הגרעין שלה, שלא למטרות אזרחיות. לפי הדו"ח הנוכחי, "האתגר המרכזי שעומד בפני איראן ממשיך להיות העשרה בטוחה של אורניום לרמה צבאית, בכמות שתספיק למספר כלי נשק גרעיניים".

 

הדו"ח מפרט גם דרכים לבלום את תוכנית הגרעין האיראנית – אולם תקיפה צבאית אינה אחת מהן. לטענת אנשי המכון האמריקני, פעולות דוגמת תקיפה אווירית נגד מתקני גרעין מוערכות יתר על המידה מבחינת יכולתן לקטוע או אפילו לעכב את תוכנית הגרעין האיראנית. "גם הפצצה ממוקדת של המתקנים - סביר שלא תפגע במרכז היכולת של איראן להעשיר אורניום", ציינו.

 

עם זאת, ציינו בדו"ח כי פעולות מודיעיניות שמטרתן לחשוף פיתוחים בתחום הגרעיני ובכלל זה גם אתרים תת קרקעיים - הן בעלות חשיבות עליונה. בעזרת הסתננות לרשתות האיראניות וחבלה בציוד המסייע לפעילות הגרעינית, הצליח המערב לחשוף לפחות מתקן גרעיני אחד ולפגוע בפעילותו.  

 

סין: הסנקציות אינן קונסטרוקטיביות

בתוך כך זוכות הסנקציות חסרות התקדים שהטילה אירופה על איראן, במטרה לעצור אותה מפיתוח נשק גרעיני, לתגובת נגד ממזרח: סין, הצרכנית הגדולה ביותר של הנפט האיראני, שכבר הצהירה כי אין בכוונתה להפסיק בייבוא הזהב השחור, טענה שהצעדים האירופיים "אינם קונסטרוקטיביים".


 

בהודעת משרד החוץ בבייג'ינג, נטען כי "נקיטת סנקציות ללא הבחנה אינה גישה מועילה". זאת, בעקבות החלטת האיחוד האירופי על הטלת אמברגו על ייבוא נפט מהרפובליקה האיסלאמית, וכן על הגבלות על סחר עם הבנק המרכזי בטהרן.

 

אתמול התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו לנושא הסנקציות בנאומו בכנסת. הוא סיפר כי הפציר במנהיגי סין והודו להפחית את התלות בנפט האיראני, והביע תקווה שגם דרום קוריאה תעשה כך. "אנחנו פועלים בחזית רחבה כדי להעצים את הלחץ הבינלאומי על איראן, וזה בוודאי נושא ראשון במעלה". 

 

ראש הממשלה סיפר כי אתמול השתתף באירוע של שגרירות סין בישראל, וקיבל הזמנה לבקר במדינה. לדבריו, במהלך הביקור ילחץ על בייג'ינג להגביר את הלחץ על הרפובליקה האיסלאמית. 

 

Read this article in English  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיסול בכירים איראנים. לא אפקטיבי
אחמדינג'אד. גרעין - לא בשנה הקרובה
צילום: AFP
מתקן להעשרת אורניום
צילום: EPA
מומלצים