גרמניה: "חובתנו לדאוג שלא תהיה שואה שנייה"
אירועי יום השואה הבינלאומי נפתחו השבוע בטקס של הפרלמנט האירופי בבריסל. נציג גרמניה, נשיא הפרלמנט, הצהיר על מחויבותו לזכר השואה. נשיא הקונגרס היהודי קרא לפעול נגד איראן: "אין לנו פריבילגיה לא להתמודד עם הרוע"
איראן והאנטישמיות הנוכחית באירופה היו הנושאים המרכזיים בטקס רשמי בפרלמנט האיחוד האירופי בבריסל, שפתח השבוע את אירועי יום הזיכרון הבינלאומי לשואה שמצוין היום (יום ו'), היום שבו, לפני 67 שנים, שחרר הצבא האדום את מחנה ההשמדה אושוויץ.
"חובתי הפוליטית הראשונה היא לדאוג ששואה שנייה לא תהיה", הצהיר הנשיא הגרמני הטרי של הפרלמנט האירופי, מרטין שולץ. שולץ אמר עוד כי אף שהגרמנים כיום אינם אשמים בשואה, הם עדיין נושאים באחריות כבדה: "כגרמני, אני חש שיש לי אחריות ספציפית. אנחנו אחראים לא לשכוח שמה שקרה, קרה בשם האומה שלנו. חובתי הפוליטית הראשונה היא לדאוג ששואה שנייה לא תהיה. מדובר ברגע הנורא ביותר בהיסטוריה האנושית".
יש שיפרשו את דבריו כרמיזה לאיום האיראני, על רקע החלטת האיחוד האירופי להטיל אמברגו נפט על טהרן. המשתתפים היהודים בטקס, ובראשם נשיא הקונגרס היהודי האירופי, הד"ר משה קנטור, קראו בגלוי לעצור את איראן.
"לעתים אין לנו פריבילגיה לא להתמודד עם הרוע, לפעמים אין לנו אפילו פריבילגיה לעטות כפפות. היום אנו מסתכלים מזרחה, אל איראן, ושוב אנו מתמודדים עם משטר חדש של רוע, שמתעלל באזרחיו שלו עצמו, ומאיים להשמיד מדינה דמוקרטית, מדינתו היחידה של העם היהודי, ומאיים על שלום העולם והרס של הציוויליזציה המערבית", אמר קנטור.
"האנטישמיות מאיימת על שלוות אירופה"
שר ההסברה, יולי אדלשטיין, הזכיר כי לפני 70 שנה נדחו בקשות נואשות להפציץ את מחנות ההשמדה ואת פסי הרכבת המובילים אליהם, והשווה זאת לאזהרה הישראלית מפני המרוץ של איראן לגרעין. "כנציגה של ממשלת ישראל והאומה היהודית, כשאנחנו אומרים ׳לעולם לא עוד׳ - אנחנו מתכוונים לזה".
במסיבת עיתונאים שערך הקונגרס היהודי לפני הכנס, הועלה החשש שהאנטישמיות באירופה
ממשיכה לגאות ועלולה להיות קרקע פורייה לשואה שנייה. "לצד השגשוג של יהודי אירופה אנו עדים שוב גם לעלייתה המסוכנת של האנטישמיות", אמר קנטור, וקרא למנהיגות האירופית "לעשות את כל אשר ביכולתה על מנת להיאבק בתופעה מסוכנת זו, היות שהיא מאיימת לא רק על יהודים, אלא גם על החיים השלווים באירופה".
קנטור קרא לאירופה לבחון היטב את "התהליך הרב-תרבותי" שהיא קידמה לנוכח גלי ההגירה אליה, וללמוד לאזן בין "הצורך להגן על זכויות האדם לבין הצורך להגן על הזכויות הבסיסיות של חיים וחירות". בהמשך הערב הוענק לקנטור עיטור מסדר הכבוד הצרפתי "אביר לגיון הכבוד".
Read this article in English