שתף קטע נבחר

 

פלפל עגול וגזר סגול - משחקים עם אמא טבע

תשכחו מכל מה שחשבתם שאתם יודעים על פירות וירקות. השבוע תיפתח בחצבה תערוכה חקלאית במסגרתה יוצגו פלפלים בצבע חום-שוקולד, דלעת בצורת ועוד. מדוע למרות הפיתוחים הסלט שלנו לא צפוי להשתנות בקרוב? צפו בתמונות

דלעת בצורת סביבון, גזרים אדומים, פלפלים סגולים, לימונים ללא גרעינים ואבטיחים ומלונים "אישיים" שאפשר לקחת בתיק לעבודה או ללימודים, אלה הם רק מקצת החידושים הבולטים שיוצגו השנה בתערוכה החקלאית הגדולה בישראל שתתקיים בחצבה שבערבה בתחילת פברואר.

 

הערבה נחשבת למודל חקלאות מדברי מבטיח בעולם, במיוחד בתקופה זו כשההתחממות הגלובלית מובילה תהליכי מדבור מואצים והאנושות ניצבת בפתח משבר מזון עולמי בעשור הקרוב. התערוכה, שמתקיימת מדי שנה, מושכת אליה אלפי מבקרים מהארץ ומהעולם שמגיעים ללמוד, לראות ולטעום את החידושים הטכנולוגיים בחקלאות בארץ ובעולם.

 

במקום אפשר להתרשם מטכנולוגיות שונות לחיסכון במים, שמגלות כמה מים הצמח צרך או כמה מים הצמח איבד - כך שיהיה אפשר להשקות אותו בצורה יעילה וחסכונית ביותר. כמו כן, יש שיטות לגידול במים מליחים, שמשתמשים בהשקיית הגידולים בערבה.

 

בנוסף לפיתוחים והמחקרים אודות שיטות גידול וחיסכון במים, מפתחים באזור זנים חדשים של פירות וירקות. מכיוון שבשביל לראות מקרוב את מרבית החידושים צריך להדרים עד לערבה, אספנו לפניכם דוגמאות נבחרות:

 

פלפל בצבע שוקולד

פלפל בצבע אדום מפנים וחום-שוקולד מבחוץ. טעמו עדין, מתקתק ומלא ארומה. פיתוח ישראלי של ד"ר יוני אלקינד מהפקולטה לחקלאות ברחובות.

 

 (צילום: באדיבות מו"פ (מחקר ופיתוח) ערבה תיכונה וצפונית) (צילום: באדיבות מו
(צילום: באדיבות מו"פ (מחקר ופיתוח) ערבה תיכונה וצפונית)

 

פלפלים כדוריים בגודל עגבניה

פלפלים בגודל של עגבנייה בינונית, עגולים וחלקים, בצבעי שוקולד, כתום, אדום וירוק.

 

 (צילום: באדיבות מו"פ (מחקר ופיתוח) ערבה תיכונה וצפונית) (צילום: באדיבות מו
(צילום: באדיבות מו"פ (מחקר ופיתוח) ערבה תיכונה וצפונית)

 

גזר סגול

מקורו מאפגניסטן וטורקיסטן. פחות מתוק מאחיו הכתומים, ורמת הסוכרוז בו יותר נמוכה. משווק בעיקר למפעלים שעושים מיץ גזר מגדלים בשרון ובנגב.

 

 (צילום: ברקת טל) (צילום: ברקת טל)
(צילום: ברקת טל)

 

בטטה סגולה

מקורה במזרח וצבעה כשל חציל. בטטה זו פחות מתוקה מהבטטה המוכרת. צבעה הסגול קיים בכרוב, בבצל ובקליפות ענבים שמשמשים ליין אדום. היא מכילה נוגדי חימצון שנחשבים לתורמים להגנה מפני מחלות. 

 

 (צילום: ציון דר) (צילום: ציון דר)
(צילום: ציון דר)
 

 

חציל זברה

חציל יפני שמופיע לראשונה בישראל. בעל מבנה מאורך וצר, בשונה מהחציל האיטלקי. צבעו מפוספס בגווני סגול לבן. מכיל מעט גרעינים ולא סופג שמן.

 

 (צילום: באדיבות מו"פ (מחקר ופיתוח) ערבה תיכונה וצפונית) (צילום: באדיבות מו
(צילום: באדיבות מו"פ (מחקר ופיתוח) ערבה תיכונה וצפונית)
 

 

חציל ללא גרעינים

חציל חממה פרתנוקרפי, אורגני ובשרני, ללא קוצים וגרעינים. בעל צורה קצרה ואגסית יותר מזן החציל הנפוץ. ברוב הצמחים בטבע תהליך ההפריה, חיוני ליצירת זרעים, וממנו להתפתחות הפרי. בזן הפרתנוקרפי, הפרי נוצר ללא הפריה ולכן הוא גם נטול גרעינים. 

 

 (צילום: באדיבות חברת תרסיס) (צילום: באדיבות חברת תרסיס)
(צילום: באדיבות חברת תרסיס)

 

עגבניית פינטון

עגבניה ירוקה מבחוץ ואדומה מבפנים, בעלת גוון חמצמץ. פיתוח של חברת עדן זרעים, המבוקש בשווקי דרום צרפת, איטליה וספרד.

 

 (צילום: באדיבות חברת עדן זרעים) (צילום: באדיבות חברת עדן זרעים)
(צילום: באדיבות חברת עדן זרעים)

 

עגבניית ביף (beef)

עגבניה גדולה ושטוחה, שקוטרה בגודל של לחמניית המבורגר. מזכירה טעם של פעם.

 

 (צילום: באדיבות חברת ים תיכון זרעים) (צילום: באדיבות חברת ים תיכון זרעים)
(צילום: באדיבות חברת ים תיכון זרעים)

 

אבטיח מיני או אבטיחון

אבטיח קטן במשקל 3-1 ק"ג ובקוטר 20-15 ס"מ, צבעו ירוק או מפוספס מבחוץ ואדום או צהוב מבפנים. מחיר: 6-3 שקלים לקילו. פיתוח שנרשם כפטנט על ידי משרד החקלאות ופיתוח הכפר.

 

 (צילום: דוד גפן) (צילום: דוד גפן)
(צילום: דוד גפן)

 

שעועית סגולה

פיתוח חקלאי ישראלי של החקלאי משה מדיני, ששינה את צבעם של התרמילים הירוקים של השעועית לסגול. נטולת סיבים ומיועדת לאכילה ללא בישול.

 

 (צילום: מו"פ ערבה תיכונה וצפונית) (צילום: מו
(צילום: מו"פ ערבה תיכונה וצפונית)

 

לא על הצלחת שלנו

מחקר ופיתוח (מו"פ) ערבה תיכונה הוקם בשנת 1986, במטרה ליצור אפשרויות לפיתוח, הרחבה ואכלוס האזור, תוך התייעלות והעלאת ערך המוצרים. הפעילות ממונת בעיקר על ידי קק"ל, משרד החקלאות, המשרד לפיתוח הנגב והגליל, החטיבה להתיישבות ונוספים.

 

במקום מתבצעים מחקרים לפיתוח זני ירקות, ירקות, פירות, תבלינים ופרחים חדשים, שיפור שיטות הגידול, ייעול השימוש במים, ופיתוח טכנולוגיות שיביאו להתייעלות והקטנת ההוצאות למשקים.

 

יורם קפולניק ראש מנהל המחקר במכון הוולקני של משרד החקלאות, מסביר כי מדובר באזור האידאלי לבחינת השפעות שינויי האקלים על הגידולים החקלאיים. "זה המקום הכי חם", הוא אומר, "לכן הערבה יכולה להיות מגרש משחקים, בו ניתן לבחון גידולים שיתאימו למזג אוויר חם יותר".

 

הישראלי הממוצע לא יראה על הצלחת שלו את מרבית החידושים שיוצגו בתערוכה, מכיוון שרוב התוצרת החקלאית באזור משווקת לייצוא ולא לשוק המקומי. חמשת המושבים החקלאיים בערבה התיכונה כוללים 506 משקים חקלאיים. יחד עם שני מושבים בכיכר סדום עם כ-100 משקים חקלאיים, הם מייצרים כ-150 אלף טון ירקות, פירות ופרחים, בערך כספי של כ-1.2 מיליארד שקל. 

 

העתיד: קטן יותר

במשרד החקלאות מסבירים, שהם שוקדים על פיתוח פירות וירקות עם ערכים תזונתיים גבוהים ובריאים יותר. "בעבר הלא כל כך רחוק הכרנו רק פלפל ירוק" מספר מנהל אגף הירקות של שירות ההדרכה והמקצוע במשרד החקלאות, שמשון עומר, "עכשיו יש לנו פלפל אדום, כתום, חום, חציל שחור ומפוספס, גזר אדום וגזר כתום וגזר לבן".

 

פלפלים צבעוניים (צילום: באדיבות מו"פ (מחקר ופיתוח) ערבה תיכונה וצפונית) (צילום: באדיבות מו
פלפלים צבעוניים(צילום: באדיבות מו"פ (מחקר ופיתוח) ערבה תיכונה וצפונית)

 

לדבריו, פיתוח המוצרים מתבצע בין היתר בהתאם למאפייני המשפחה הישראלית, שהולכת ומצטמצמת . המשמעות: גם התוצרת החקלאית שבצלחת שלנו עשויה לצטמצם בעתיד, מבחינת הגודל. "שמנו לב שהצרכן הישראלי מעדיף אבטיחים קטנים יותר", הוא אומר, "למה? מכיוון שהמשפחה המסורתית הגדולה והמורחבת השתנתה. המשפחות קטנות יותר, יש צרכים של הגיל השלישי וסטודנטים, והפיתוח המתאים ביותר הוא האבטיח האישי".

 

ומה צופן העתיד? תחשבו על מלון עם פלחים בארבעה צבעים וטעמים שונים: אחד בצהוב, שני בכתום כהה, שלישי בצבע ירוק ורביעי בכתום בהיר. "אנחנו צופים שנוכל להגיע למצב בו יש לנו מלון שהפלח של המלון יהיה מורכב מכמה טעמים, כמו גלידה - פעם היה רק וניל ושוקולד והיום יש כל מיני טעמים" מסביר עומר.

 

יורם קפולניק ראש מנהל המחקר במכון הוולקני של משרד החקלאות, טוען שהציבור יקבע. "אם הציבור יבחר איכות וטעם, נעבוד לכיוון הזה. אם הציבור יבחר, מחיר נעבוד לכיוון הזה", הוא אומר. "זה תלוי בטעם שלו וקצת קשה לניבוי". בכל מקרה הוא חוזה, כי הטכנולוגיה תצעיד את החקלאות קדימה וכתוצאה היא תהיה הרבה ויתר חסכונית.

 

התערוכה תתקיים במסגרת יום פתוח במו"פ ערבה שבמושב חצבה, ב-1-2 בפברואר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דלעת בצורת סביבון
צילום: באדיבות מו"פ (מחקר ופיתוח) ערבה תיכונה וצפונית
גזרים צבעוניים
צילום: ברקת טל
מומלצים