סדנאות היזע של אפל
הניו יורק טיימס מפרסם עוד תחקיר בדבר תנאי ההעסקה המחפירים במפעלים המייצרים את האייפד, האייפון והאייפוד שלכם. ''העובדים ורווחתם לא מעניינים את אפל''
הרבעון האחרון היה המוצלח בתולדותיה של אפל. עם 46 מיליארד דולר הכנסות ו-13.1 מיליארד רווח נקי, יכולים מנהליה של ענקית הטכנולוגיה לחייך בסיפוק. גם לקוחות החברה בכל העולם מרוצים. או לפחות מתנהגים כך, ונוהרים לחנויות המקומיות בכל מדינה כדי לשים יד על הפריט האחרון מהחזון של סטיב ג'ובס – מאייפוד ועד אייפד. אבל לא הכל ורוד או לבן בגימור מט. חדשות לבקרים מתפרסמות עדויות ממה שקורה בתוך השותפות העסקיות של החברה בסין, בדגש על השותפה הגדולה והחשובה ביותר שלה – פוקסקון.
- עוד מעט זה קורה: לכולם יהיה טיימלין
- אולטרה בוקס: כל מה שצריך לדעת
- המדריך המלא לטמפל ראן
סיפורים אודות תנאי העסקה ירודים בפוקסקון - שמייצרת לא רק עבור אפל אלא גם עבור סוני, אמזון, מיקרוסופט ונינטנדו - החלו להופיע בתקשורת כבר בשנת 2006. דובר בהם על תנאי עבודה איומים במפעלי החברה - ניצול והתעללות של מנהלי העבודה במשך שעות עבודה אשר חורגות את המקסימום המותר בחוק, איסור על העובדים - המתגוררים במפעל לדבר ביניהם ועוד.
בשנת 2010 עלו הסיפורים לכותרות לאחר גל התאבדויות של 11 עובדים ובחודש מאי ארע הפיצוץ במפעל שגבה את חייהם של ארבעה עובדים ופצע 18 בקו הייצור של האייפד. לכך נוספו תקלות שפצעו עוד עשרות עובדים. בין ההרוגים היה גם לי שידונג, בן 22 שחווה כוויות ב-90 אחוז משטח גופו, והפיצוץ מחק את תווי פניו, שאימו זיהתה אותו לפי רגליו ומת לאחר יומיים בבית החולים. כתבת תחקיר שפורסמה היום בניו יורק טיימס, חוזרת למותו של הצעיר האומלל, ומעלה טענה קשות לגבי אפל שלכאורה הוזהרה מבעוד מועד לגבי סכנת הפיצוץ בקווי הייצור הרווים אלומיניום, אולם התעלמה.
ניקולס אשפורד, לשעבר יושב הראש של ועדה ציבורית לבטיחות שמייעצת למחלקת העבודה של ממשלת ארה"ב, הגיב לפרסום הזה: ''אם אפל הוזהרה ולא עשתה דבר זה ראוי לגינוי. אבל מה שלא מוסרי במדינה אחת, מקובל במדינה אחרת - ויש חברות שמנצלות את זה''.
הקוד האתי של אפל
לאחר שהחלו להתפרסם סיפורים אודות תנאי העבודה המחפירים הגיבה אפל בגיבוש קוד אתי לספקיות שלה ברחבי העולם ובסין בפרט, אולם דומה שזה היה צעד שיווקי בלבד. לפחות חצי מהספקים המועסקים על ידי אפל הפרו לפחות אחד מהחוקים שבקוד כל שנה מאז 2007, וזאת על פי הדוחות של אפל עצמה.
''לאפל לעולם לא היה אכפת מכלום חוץ מהעלאת איכות המוצרים שלה והורדת מחירם'', אומר לי מינגקי, שעד אפריל השנה עבד בפוקסקון, ''העובדים ורווחתם לא מעניינים את אפל''.
, אמר מנהל לשעבר באפל שכמו אחרים, לא יכול לדבר לציטוט בגלל הסכמי סודיות. ''למה? בגלל שהמערכת עובדת עבורנו. ספקים ישנו את הכל מחר אם אפל תאמר להם שאין להם ברירה - אם רק חצי מכמות מהאייפונים תיוצר, אתם חושבים שאפל תיתן לזה להימשך ארבע שנים?"
בשנה שעברה ערכה אפל 229 ביקורות במפעלים המייצרים את מוצריה ברחבי העולם. נרשם שיפור מסוים בכמה קטגוריות, ביניהן ברמת הדיווח על הפרשות של הקוד האתי של אפל ושל חוקי העבודה. אבל, ב-93 מהמפעלים, כחצי מהעובדים חצו את מחסום 60 השעות השבועיות, אותו מספר של עובדים עבדו שבעה ימים בשבוע, וכן נהרגו ארבעה ונפצעו 77. ''אם אתה רואה את הבעיות חוזרות על עצמן, שנה אחר שנה, זה אומר שהחברה מתעלמת במקום לפתור את הבעיות'', אומר אחד ממנהלי אפל לשעבר. ''חוסר ציות הוא נסבל, כל עוד הספק מבטיח שינסה להשתפר בפעם הבאה. אבל אם היינו רציניים (לגבי תנאי העבודה, א.מ), הבעיות החמורות כבר היו נפתרות מזמן''.
לעדויות של הטיימס אודות הפרות של חוקי עבודה הנמשכות במפעלים של אפל מצטרף סרטון שפורסם בתחילת החודש על ידי SACOM. האירגון, שהוקם ב-2005 כדי להלחם בבריונות תאגידית, מצהיר שהתאכזב להגיע באביב 2011 ולראות כי אפל והמפעל הסיני עדיין לא מילאו את הבטחתם לקיים תנאי עבודה נאותים לעובדים במפעל. בסרטון נראה ביקור במפעל בשיינגזו, ''הפרות של זכויות עובדים נמשכות: עבודה מעבר לשעות המותרות, במקרים שאינם משיגים את המטרות בנוגע לייצור – הם לעתים גם אינם אוכלים''
האם יש סיכוי לשינוי?
סדנאות הזיעה לא פסו מן העולם - הן חיות ובריאות במזרח. הצרכנים המערביים שיכלו להרשות לעצמם לקנות אייפון במספרי שיא השנה מתקשים לראות את הסבל והייסורים מבעד לגימור הנוצץ ולקווים הנקיים. ועם זאת אם יבוא שינוי, הוא יתחולל רק אם המשתמשים ישנו את ההתנהגות הצרכנית שלהם.
''אתה יכול לייצר מכשירים בצורה נוחה, ידידותית לעובד, או שאתה יכול להמציא את המוצר מחדש כל שנה ולעשות אותו, טוב, מהיר וזול יותר, מה שמאלץ חברות לחפש בתי חרושת עם סטנדרטים אחרים מאשר בארה"ב'', אומר מנהל בחברת אפל ומסכם: ''עכשיו, ללקוחות אכפת יותר מהאייפון החדש מאשר תנאי תעסוקה בסין''.
המאמר של טיימס מכה גלים בתקשורת. פורבס פרסם היום (ה') מאמר שכותרתו ''האם להחרים את אפל?'', הפונה לקורא ואומר, ''23 אנשים מתו באסונות והתאבדויות כדי לייצר את האייפד או האייפון שלך. 273 נפצעו. אתה מקדיש כל כך הרבה תשומת לב למוצרי האפל שאתה משתמש בהם, אולי כדאי שתתייחס גם לאפל, שצריכה להוריד לחץ מהמפעלים איתם היא עובדת, כדי שיתייחסו לעובדים כבני אדם''.