ביום השנה לשחרור: ניצול אושוויץ מת ליד המחנה
קז'ימייז סמולן ניצח את הנאצים, שרד את אושוויץ, ונשאר לנהל את אתר ההנצחה במחנה ולספר לעולם את סיפורי הקורבנות. היום, ביום השואה הבינלאומי שבו מציינים 67 שנה לשחרור המחנה, מת בגיל 91 בעיירה הסמוכה אושוויינצ'ים
קז'ימייז סמולן, ניצול שואה ששרד את מחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו וגם ניהל את אתר ההנצחה בו בשנים שאחרי מלחמת העולם השנייה, הלך היום (ו') לעולמו, והוא בן 91. סמולן נפטר בבית החולים בעיירה אושוויינצ'ים שבה שוכן האתר, בדיוק ביום השנה ה-67 לשחרור המחנה ובמועד שבו מציינים זה כעשור גם את יום השואה הבינלאומי.
יום השואה הבינלאומי - כתבות אחרונות:
- גרמניה: "חובתנו לדאוג שלא תהיה שואה שנייה"
- ביניש הזילה דמעה: "זיכרונות השואה יישארו"
- מחקר: 1 מ-5 גרמנים מחזיק בדעות אנטישמיות
דובר מוזיאון אושוויץ, פאבל סוויצקי, אמר כי ההודעה על מותו של סמולן נמסרה לניצולי שואה שהתאספו היום במחנה לשעבר כדי לציין את יום השנה לשחרורו. הוא סיפר כי הם כיבדו את זכרו בדקת דומייה.
סמולן נשלח לאושוויץ באפריל 1941. שנים אחר כך הסביר את הישרדותו בבריאותו הטובה ובמזל גדול. הוא שימש מנהל אתר ההנצחה באושוויץ בשנים 1955-1990, והמשיך להתגורר בעיירה אושוויצים גם בשנות חייו האחרונות.
בתוך כך גם בשאר העולם ממשיכים לציין היום את יום השואה הבינלאומי. בגרמניה ציינו את יום השנה ה-67 לשחרור אושוויץ בהתמודדות עם ספקות גדולים בנוגע לשאלה עד כמה מצליחים מוסדות המדינה להתמודד עם אנשי הימין הקיצוני
שעדיין פעילים בגרמניה.
לפי סקר דעת קהל שפרסם השבוע מכון "פורסה", אחד מכל חמישה גרמנים שגילם 18-30 אינו יודע מה קרה באושוויץ, ולפי דו"ח חדש חמישית מהגרמנים מחזיקים בדעות אנטישמיות. "זה בדיוק 20% יותר מדי לגרמניה", אמר נורברט למרט, יו"ר הבית התחתון של הפרלמנט הגרמני, בטקס לרגל יום השואה הבינלאומי. כמיליון וחצי בני אדם, רובם המוחץ יהודים, נרצחו במחנה אושוויץ-בירקנאו.