שתף קטע נבחר

הסעות וכיבוד, וחיילים מתלבטים: לשלם לרכבת?

חיילים מעטים עדיין נאלצים לטענתם לנסוע על הפסים בבוקר יום א', וטוענים: "אם לא נגיע בזמן ניענש". עוד אוטובוסים נוספו, ואחרים מרוצים: "לא צריך להיסחב יותר ברכבת"

מתרגלים מהר? "הסעות עם עוגה ושתייה הן הפתרון הכי טוב שיש. אנשים סתם מתנגדים". כך אמרה ל-ynet הבוקר (יום א') שרה מבת ים, אמא לחייל בשריון, שליוותה אותו להסעה בתל אביב. חייל אחר הוסיף: "איזה פינוק, לא צריך להיסחב עם רכבות".

 

בתחנות הרכבת השונות ברחבי הארץ דעותיהם של החיילים היו חלוקות לגבי ההסדר החדש, שלפיו בשעות הבוקר הם מופנים להסעות באוטובוסים, תחת האפשרות של נסיעת חינם ברכבת. את החיילים שהגיעו לתחנת הרכבת "לב המפרץ" בחיפה ניתן היה לספור על כף יד אחת, וכמעט אפשר היה לשכוח שמדובר ביום א', העמוס ביותר בשבוע.

 

קורל, חיילת בת 18, הייתה אחת הבודדות שבכל זאת רכשה כרטיס נסיעה על חשבונה, אף שכשהגיעה לפתח התחנה קיבלה את פניה פקחית תחנה לבושה אפוד זוהר. "את חיילת? לאן את נוסעת? את יודעת שעד השעה 9:00 הנסיעה בתשלום?", שאלה הפקחית. קורל הטירונית קנתה מכיסה כרטיס לפרדס חנה תמורת 28 שקלים וחצי. "אני הולכת כנראה לעשות את זה כל שבוע. זה סיפור לנסוע בהסעה", אמרה.

 

הפקחית בכניסה ניסתה לשכנע את החיילים הבודדים שהגיעו לנסוע בהסעות המסודרות. "עדיף לך, יהיה לך מקום לשבת, יהיה לך נוח, לא יהיה לך צפוף, לא יעלה לך כסף", שידלה חיילת שפנתה לבסוף לכיוון ההסעות. גם קצינה בדרגת רס"ן שימשה כסדרנית במקום. "יש אוטובוס שיוצא עוד חצי שעה", אמרה לחייל ששקל להיכנס לתחנה, אך עשה 'אחורה פנה'.

 

מפנים חיילים להסעה. רכבת מרכז (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מפנים חיילים להסעה. רכבת מרכז(צילום: ירון ברנר)
  

איתי, טירון ב"חרוב", ירד בתחנה בחיפה. "באתי מנהריה ברכבת כי אני עדיין לא מכיר את לוח הזמנים של ההסעות", אמר.

 

"מגיע לבסיס בראש שקט"

ברכבת מרכז נראו ונשמעו יותר חיילים מרוצים שעלו על האוטובוסים המאורגנים לכיוון באר שבע ולחוף הכרמל. אחד החיילים שנוסע לבאר שבע סיפר ל-ynet: "ברכבת נדרשו לי כמעט שעתיים להגיע לבאר שבע ביום ראשון, ועם האוטובוס אני מגיע יותר מהר ויותר נוח. בראש שקט".

 

רכבת מרכז. שתייה ומאפה לכל חייל (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
רכבת מרכז. שתייה ומאפה לכל חייל(צילום: ירון ברנר)
 

מהרכבת נמסר כי הגדילו את מספר האוטובוסים שיצאו לכיוון הבסיסים, בעקבות הפקת לקחים משבוע שעבר. בתוספת עוגה ושתייה שדאגה הנהלת הרכבת לספק להם, קשה היה למצוא חיילים לא מרוצים במיוחד.

 

שרה מבת ים, אמא לחייל בשריון שעלה לאוטובוס לבאר שבע, סיפרה: "הסידור הזה מעולה. אני פחות דואגת כשהבן שלי עולה על האוטובוס, ולא מפספס רכבות אחרי שהוא מחפש מאיזה רציפים הן יוצאות. ההסעות עם העוגה והשתיה - זה הפיתרון הכי טוב שיש. אנשים סתם מתנגדים". 

 

בתחנת ההגנה בתל אביב הקימו עובדי הרכבת דוכנים מחוץ לתחנה, שם חילקו לכל חייל שתייה קלה ומאפה בוקר, אולי בניסיון לפייס את החיילים, אולי כדי להביע כלפיהם הערכה. "שתיה ומאפה זה נחמד", אומר אורי, חייל המשרת בדרום, "אבל זה לא משנה את העובדה שהייתי צריך לקום שעתיים מוקדם יותר כדי להגיע בזמן לבסיס". חיילים נוספים ששוחחו עם ynet לא רווים נחת מהשינוי. "לא נעים שאנחנו שומרים על המדינה אבל אנחנו לא מספיק טובים בשביל לנסוע ברכבת", אמרה ל-ynet החיילת טלי.

 

בתחנת הרכבת בפרדס חנה התגייסו כמה מפגינים למחאה על הסידור החדש, וניצבו עם שלטים בגנות המהלך.

 

מפגינים בפרדס חנה (צילום: דני דנוש) (צילום: דני דנוש)
מפגינים בפרדס חנה(צילום: דני דנוש)

 

הנהלת הרכבת: סידור מצוין

עם זאת, נראה כי השינוי יהפוך לשגרה. בועז צפריר, מנכ"ל רכבת ישראל, הגיע גם הוא לתחנת ההגנה לפקח על הנעשה וסיפר כי מבחינת הרכבת ההסדר החדש טוב יותר: "אנשינו פרוסים בכל התחנות כדי לוודא שהכול מתנהל כשורה. עשרות דיילים מכוונים את החיילים לאוטובוסים ומוודאים שלכל חייל יש מקום ישיבה. המצב בו נתקלנו בחיילים שרועים במעברים בין הקרונות ובשירותי הרכבת, לא ישוב עוד. החיילים מקבלים מענה מהיר וטוב, הרבה יותר מקודם. מבחינתנו הסידור החדש משפר את המצב. הכנו מערך של מאות אוטובוסים ובינתיים זה עובד מצוין".

 

גם יחיאל טובול, מנהל אגף שירות לנוסע ברכבת הגיע לתחנה, ומסר: "עד שייחתם הסכם חדש עם ממשלת ישראל נמשיך בסידור הזה, שעובד בינתיים מצוין".

 

הוראות חדשות ברכבת (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הוראות חדשות ברכבת(צילום: מוטי קמחי)
 

אבל כל זה לא מרשים את החיילים בתחנה. הם מאוכזבים. "אנחנו עושים את מה שאנחנו חייבים לעשות ונמשיך לעשות זאת, יחד עם התחושה שבגלל שאנחנו לא מתמרדים, מטפסים לנו על הגב וגוזרים עלינו קופון. זה מאוד מאכזב אבל אנחנו לא מתבכיינים", כך החייל אורן שעשה את דרכו לבסיס בדרום. קצין נוסף הסביר: "אותי כמפקד מטריד שלי יש כסף לנסוע ברכבת בנוחות בעוד הפקודים שלי צריכים לצאת שעתיים קודם כדי לא לאחר. זה יצר פער בין מי שאין לו למי שיש לו, כי הרי משכורת צה"לית היא כלום בריבוע, אי אפשר לקנות מזה נסיעות".

 

הורים מפגינים לא נראו בתחנת רכבת מרכז, אבל בתוך התחנה עדיין ניתן היה למצוא חיילים שנמנעים משימוש בהסעות. אחד מהם, חייל גולני שביקש להגיע לבנימינה סיפר: "עם ההסעות האלו אסחב קרוב לשעתיים עד לבסיס, ואז אאחר, כי מבנימינה אני צריך עוד רכבת לבסיס וזה לא משתלם". הוא העדיף לחכות עד לשעה 09:00, לנסוע בחינם ובכל זאת לאחר.

 

חייל גולני אחר קבל: "בושה שנותנים לחיילים לשלם ברכבת. אנשים קמים לעבודה ונוסעים בנוח ברכבות, בזמן שאנחנו ששומרים עליהם, ממהרים יותר מהם. אם לא נגיע בזמן נחטוף על זה ריתוקים ושמירות, להבדיל מהם".

 

שרי דהרי מאשקלון סיפרה ל-ynet כשירדה בתחנת ארלוזורוב מרכז: "היה לי נוח ומרווח ברכבת, אבל אני לא רוצה שזה יבוא על חשבון החיילים שמשרתים את המדינה. עם כל הנוחות שלי, מגיע להם יותר. לא אכפת לי שיהיה לי צפוף, העיקר שגם הם ייסעו ויגיעו לבסיס בזמן".

 

בהכנת הידיעה השתתפו מאור בוכניק, בועז פיילר ויואב מלכה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משלמים ברכבת למרות הכול
צילום: מוטי קמחי
נעזרים באוטובוסים
צילום: ירון ברנר
חיילים בתחנת ההגנה, תל אביב
צילום: מוטי קמחי
מומלצים