שתף קטע נבחר

הפטור ממכס על קניות באינטרנט נכנס לתוקף

אפשר להתחיל לקנות. חודשיים לאחר שהכריז ראש הממשלה על ההטבה החדשה בקניות באינטרנט, שר האוצר חתם על הצו המאשר אותה. החל מהיום, ניתן לקנות מוצרים בחו"ל בסכום של עד 325 דולר ולהביא אותם לארץ דרך הדואר מבלי לשלם מכס

כמעט חודשיים אחרי שבישר ראש הממשלה לציבור על ההטבה החדשה - שר האוצר חתם והצו נכנס לתוקף. החל מהיום (ב'), ניתן לקנות מוצרים באינטרנט ולייבאם לארץ דרך הדואר ללא מכס עד לסכום קנייה של 325 דולר (כ-1,200 שקלים). ברגע האחרון, נכנסה הטבה נוספת - פטור מלא ממסי יבוא, גם מכס וגם מס קניה, עד לסכום של 75 דולר, במקום 50 דולר כיום. הטבה לא תחול על מוצרי טבק ואלכוהול.

 

בתחילת דצמבר אישרה הממשלה את ההטבה, במסגרת תהליך האישור של המלצות ועדת טרכטנברג. ישראלים רבים מיהרו לרכוש מוצרים וגילו, לתדהמתם, שהם חויבו במכס. הסיבה לכך, היא שגם לאחר שהממשלה אישרה את הפטור החדש, שר האוצר היה צריך לחתום על הצו וחתימה זו הגיעה רק לאחר שהושלמה עבודת המטה בנושא ברשות המסים.

 

עבודת המטה ברשות מסים נועדה, בין היתר, על מנת לחשב ביתר דיוק את עלות ההטבה לקופת המדינה. ברשות המסים אמרו היום, כי אבדן ההכנסות לקופת המדינה כתוצאה מהפטור מוערך בכ-60 מיליון שקל לשנה. הפיצוי על אובדן ההכנסות אמור לבוא בדמות הכנסות גבוהות יותר מגביית מס הכנסה ומס חברות, שהועלו בעקבות המלצות ועדת טרכטנברג.

 

מה משמעות ההטבה? מדינת ישראל גובה 3 מסים עבור מוצרים שנכנסים לארץ מחו"ל: מכס, מס קניה ומע"מ. שיעור המכס ומס הקניה שונה בין מוצר למוצר בעוד שהמע"מ הוא קבוע - 16%. כמו כן, ישראל חתומה על הסכמי סחר חופשי עם ארצות יבשת אמריקה ואירופה, והממשלה אינה גובה מכס על מוצרים במגיעים מארצות אלה, כל עוד המייבא מציג תעודת יצרן שמוכיחה כי המוצר יוצר בארץ שעימה יש הסכמי סחר חופשי.

 

עם זאת, הסכמי הסחר אינם מקלים על מי שקונה מוצר בודד ומביאו לארץ (ייבוא אישי). לצרכן הבודד, בניגוד לייבואן המקצועי, קשה לקבל תעודת יצרן ובלעדיה הוא נאלץ לשלם מכס, מס קניה ומע"מ גם יחד.

 

ההטבה תאפשר לצרכנים פרטיים לרכוש מוצר בחו"ל ולהביאו לישראל בדואר מבלי לשלם מכס עד לסכום קניה של 325 דולר. עד לסכום קניה של 75 דולר, לא ישלמו מכס וגם לא מס קניה. ההטבה לא תחול על מי שמכניס את המוצר לארץ בעצמו, כלומר, על מי שחוזר מחו"ל בטיסה עם מוצרים שרכש. זו הסיבה, שמקובל להתייחס אליה כאל הטבה עבור קניות באינטרנט.

 

חשוב לציין, כי ההטבה מועילה רק כאשר רוכשים מוצר שהמדינה גובה עליו מכס, ולא מדובר בכל המוצרים. המוצרים העיקריים שעליהם חל מכס הם: אופני כושר, ציוד ספורט וציוד סקי - 11.6%; מייבש כביסה ומכונת כביסה - 13.9%; כלי בית (מפות, וילונות וכו), ציוד מטבח (מיקרו, מדיח, מקרר ומקפיא), מכונת כביסה ומייבש כביסה, כלי מיטה, הלבשה והנעלה, משחקי מחשב, מזגנים, ריהוט, קוסמטיקה, - 13.9%; שטיח עבודת יד - 4.6% וחלקי חילוף לרכב - 8.3%.

 

המוצרים העיקריים שעליהם חל מס קניה, אשר לא יבוטל, הם: מיקרופנים חוטיים ואלחוטיים - 17.4%; משיבונים - 17.4%; מגברים לבית ולרכב - 17.4%; מזון מעורב עד 15 ק"ג - 2.9 שקל לקילו; מערכות משולבות - 17.4%; די,וי,די, וידאו, CD ושאר מוצרי הבידור החשמליים - 17.4%; חלקי חילוף לרכב - 22.3%; משקאות קלים - 2.9 שקל לליטר.

 

יש לשים לב לכך שדמי המשלוח נכללים בחישוב לצורך קבלת ההטבה. כלומר, אם המוצר עלה 1,200 שקל, למשל, אבל דמי המשלוח עלו 300 שקל - ההטבה לא תינתן שכן סכום התשלום הכולל גבוה מ-1,200 שקל. במקרה כזה, יגבה מכס על מלוא הסכום, ולא רק על ההפרש בין סכום הקניה לתקרת ההטבה. כלומר, אם המכס הוא 10%, לדוגמה, הצרכן ישלם 150 שקל עבור רכישה ב-1,500 שקל ולא 30 שקלים, עבור פער של 300 שקלים בין תקרת ההטבה לבין סכום הקניה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
הטבת הקניות ברשת בתוקף
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים