לכל החלטה יש מחיר שעלינו לשלם
רבות מהציפיות שלנו, בייחוד בעידן בו השפע כה רב והאפשרויות שנפרסות לפנינו כה מגוונות, יוצרות בנו שאיפה לבחור בגם וגם...לא לוותר על שום אפשרות כי הכל מתאים וטוב...חבל שזה בלתי אפשרי
חלק מהדרך של ג'ובס ווזניאק, שותפו באפל, עברה דרך חיפוש משקיע.
- צומת בקריירה? בידקו "האם העולם ידידותי"
- כיצד תיערכו לקראת שינוי בקריירה?
- אל תשלו את עצמכם: חלומות אינם מטרות
משקיעים "רציניים" אשר הגיעו לפגוש את ג'ובס בבית הוריו, שם החלה אפל לפעול, הזדעזעו מהמראה החיצוני שלו ורובם הסתפקו ברושם הראשוני הקיצוני שיצר כדי לוותר על השקעה.
ג'ובס, היה אדם שהסתובב עם פער מאוד גדול בין יכולותיו האינטלקטואליות לבין הופעתו. כאדם שהאמין בזן ובבודהיזם, הוא בחר להסתובב לעיתים עם גלימות מהמזרח, רזה באופן קיצוני - חי על דיאטות פירות לאורך זמן, ונהג להתקלח אחת לשבוע. כשרגליו היו מלוכלכות, נהג לעיתים לטבלן באסלה...
כלומר, המראה הפיזי של ג'ובס, הציפיות שהיו למשקיעים לפגוש אנשים מבריקים עליהם ניתן לסמוך, לעומת ההתנהגות המוזרה והמראה של ג'ובס, גרמו לפער כה משמעותי בציפיות המשקיעים שרבים מהם אמרו את הלא מהר מאד. לכאורה, הבחירה היתה ברורה- צעיר עם מראה תמהוני , מתקשר באופן מעורר בעיות, רוצה שנשקיע בו- קל לאמר את הלא.
עד שבא מי שראה מעבר למראה ולהתנהלות החיצונית של ג'ובס, וההמשך ידוע...
גם לנו, לכולנו, יש ציפיות רבות, לחלק גדול מהם פשוט איננו מודעים והשפעתם על הבחירות שלנו ועל חיינו משמעותית הרבה יותר משאנו משערים. מכירים את המשפט הידוע - ציפיות יש רק לכריות? רבות מהציפיות שלנו , בייחוד בעידן בו השפע כה רב והאפשרויות שנפרסות לפנינו כה מגוונות, יוצרות בנו שאיפה לבחור בגם וגם...לא לוותר על שום אפשרות כי הכל מתאים וטוב...
בחירות בלתי פוסקות
אך אין ברירה, והחיים שלנו מורכבים מבחירות בלתי פוסקות, חלקן בחירה בין תה לקפה וחלקן בחירות הרבה יותר משמעותיות...כמו אם להשקיע בחברה שמנהלה נראה הזוי, או בפק"מ בבנק (למי שיש...).
הבחירות הבלתי פוסקות שאנו חייבים לבצע כל הזמן, נוטות להכניס רבים מאיתנו לתחושת תסכול מתמשכת , ללבטים בלתי פוסקים, עד שלעיתים אנו מחליטים פשוט מחוסר ברירה ולא מתוך בחירה חכמה ונכונה עבורנו.
רונית, אמא חד-הורית לשלושה, מתארת מצב בו מדי אחר-צהריים היא מתרוצצת בין חוגים שונים לילדתה בת ה-5. רונית מרגישה שכל חוג חשוב בפני עצמו וכל חג יתרום רבות לבתה ולכן אינה יכולה לוותר.. הקושי לוותר על חוג, פעוט ככל שהעניין נשמע, הוא רק מראה להתנהלותה בחיים. היא מתקשה לוותר על כל דבר שמוצע לה ובסופו של יום היא מותשת, לחוצה, וחיה בתזזית לקראת היום הבא..
להבדיל, תחשבו על רווקים שמחפשים אחר בני זוג ומוצאים עצמם מדייט לדייט, מציגים עצמם ושופטים את האחר, תוך חיפוש אחר ה"הוא/היא".
תמיד יש משהו יותר טוב בחוץ
התחושה שרבים מסתובבים בה, שתמיד יש משהו יותר טוב בחוץ, ששם, רק שם, יש את העבודה הנהדרת / בן הזוג המושלם/ המסעדה המצוינת / החוג הנהדר....(תמשיכו להוסיף מדימיונכם)...מוכרת גם בשדה הפסיכולוגיה ומחקרים רבים בוצעו בנושא של דפוסי קבלת ההחלטות שלנו והסיבות להתנהלות לא רציונלית זו.
פרופ' דן אריאלי, בספרו – "לא רציונלי ולא במקרה" מביא את סיפור "החמור של ביורידאן"- "יום אחד מגיע חמור רעב לאסם בחיפושיו אחר חציר. כשהוא מגיע הוא רואה שתי ערמות חציר, זהות בגודלן, כל אחת מהן בקצה האחר של האסם. החמור נעמד באמצע בין שתי ערמות החצייר, ולא יודע מה לבחור. שעות חולפות, אך הוא אינו מצליח להחליט. כיוון שאינו מחליט, גוסס החמור ומת ברעב".
כולנו מכירים דוגמאות לאין ספור בהם משום שקשה להחליט, מחליטים לא להחליט. אם נסתכל על ההחלטות של ממשלת ישראל, גם שם נראה כל מיני דחיות של נחלטה, דחיות של הכרעות חשובות, משום שקשה להחליט.
לכאורה, יותר קל לדחות את ההחלטה, רק מה? עצוב לאמר שהדחייה הזו, כממשלה, עולה פעמים רבות בחיי אדם או ביצירת עוול כלפי אחד הצדדים הסובל מהדחייה הבלתי פוסקת.
כאשר אתם באים לבצע החלטות, חשוב להבין שאין מתכון אידיאלי לביצוע ההחלטה הנכונה. חשוב להבין שאין החלטה מושלמת- יש החלטה נכונה לזמן , לנסיבות, לאופי האדם המבצע וכיוב'. לכל החלטה יש מחיר וחשוב להפנים זאת.
חשוב ליצור תיעדוף בין משימות שרק גוזלות את האנרגיה ואת השלווה- כגון ריצה מחוג לחוג או מדייט לדייט, לבין משימות שבהן חשוב לבצע בדיקה מעמיקה ואיכותית יותר- כגון מקום העבודה המתאים לנו. והכי חשוב, להבין שבזמן שאנו מחליטים לא להחליט, הדברים קורים מעצמם. ולכן, כדאי להיות מודעים היכן להקדיש יותר לתהליך ההחלטה והיכן פשוט לבצע תהליך קצר ולהחליט.
הכותבת היא מנכ"ל התמרה - תהליכים בעיצוב חיים. ניתן לפנות אליה בדוא"ל