שתף קטע נבחר
 

הפלסטינים: תוכנית להעלאת מסים מעוררת סערה

ראש הממשלה הפלסטיני, סלאם פיאד, שמשמש גם כשר האוצר, לוחץ לערוך רפורמה שבמסגרתה יועלו שיעורי המסים של הציבור הפלסטיני. באיגודים המקצועיים יוצאים נגד החוק וטוענים כי הוא יוביל לעליית מחירים שיפגעו בבני המעמד הנמוך

מי שחשב שהפלסטינים מתעסקים בימים האחרונים רק בקיפאון המדיני ובכישלון השיחות בעמאן, צפוי להפתעה. אמנם הנושא המדיני נמצא עדיין על סדר היום התקשורתי, אך לא פחות מכך, עומדת הסוגיה הכלכלית-חברתית בראש סדר היום התקשורתי.

 


ראש הממשלה הפלסטיני, סלאם פיאד, שמשמש גם כשר האוצר ברשות, לוחץ לערוך רפורמה שבמסגרתה יועלו שיעורי המסים של הציבור הפלסטיני, וזאת במטרה להקטין את התלות של הרשות הפלסטינית בכספי סיוע החוץ, שמהווים כיום עבורה אוויר לנשימה.

 

בעקבות המשבר הכלכלי העולמי קיצצו המדינות התורמות את הסיוע הפיננסי הניתן לרשות ונוצר לה גירעון שצפוי השנה לעמוד על למעלה ממיליארד דולר. פיאד מעוניין להקטין את הגירעון ב-350 מיליון דולר על ידי הגדלת ההכנסות ממסים והפחתת ההוצאות.

 

העלאת שיעורי המס צפויה לפגוע בעיקר באוכלוסייה האמידה שצפויה לשלם מס הכנסה בשיעור של 30% במקום 15% כיום. לכאורה, נשמע הוגן למדי, אך בעלי ההון מתעקשים כי הצעד יגרום להקטנת ההשקעות הפרטיות שמהוות כיום את מנוע הצמיחה המרכזי של הכלכלה הפלסטינית.

 

"לקחת מהעשירים זה אומר פחות מקומות עבודה"

סמיר חלאיילה, מנכ"ל פדיקו, חברת האחזקות הפלסטינית הגדולה ביותר ברשות, אומר כי מדיניותו של פיאד הינה קצרת רואי שתוביל למיתון אחרי שנים של צמיחה. "לקחת מהעשירים זה אומר פחות השקעות ופחות יצירת מקומות עבודה", אומר חלאיילה. "פחות מקומות עבודה משמעו פחות הכנסות ממסים".

 

גם באיגודים המקצועיים הפלסטינים שמייצגים את מעמד הפועלים, יצאו נגד החוק וטענו כי הוא יוביל לעליית מחירי הטובין ושירותים אשר יפגעו בסופו של דבר בבני המעמד הנמוך.

 

כדי להפעיל לחץ ציבורי יצאו בשבוע שעבר מאות פלסטינים להפגין בכיכר מנארה ברמאללה נגד יוקר המחייה והעלאת שיעורי המס. המפגינים נשאו שלטים בגנות הרפורמות הכלכליות שעליהן נכתב "כן לכלכלה לאומית השומרת על כבוד האזרח" ו-"העם רוצה להפיל את חוק המסים החדש".

 

בכרוז שפרסמו מארגני ההפגנה נכתב כי לא ייתכן שהרחוב הפלסטיני שותק אל מול המדיניות הכלכלית העקרה. בנוסף, דרשו מארגני הקמפיין מהממשלה לחזור בה באופן מיידי מהכוונה להחיל את החוק. גם במרחב הווירטואלי תפסה הסוגיה מקום כאשר מארגני הקמפיין הקימו עמוד בפייסבוק שקורא להתנגד להטלת המסים.

 

בתנועת הפתח יצאו בפומבי נגד החלטתו של פיאד. בכיר התנועה, מחמד אשתייה, שהוא גם כלכלן בהתמחותו, ביקר בחריפות את הרפורמה המוצעת וקרא לפיאד לחזור בו מההחלטה אשר מסכנת לדבריו, את אווירת ההשקעה בשטחי הרשות הפלסטינית.

 

פיאד, שהבין את גודל הביקורת נגדו קרא לכינוס ועידה שתקיים דיאלוג לאומי על המצב הכלכלי ברשות הפלסטינית, כדי שימצאו הפתרונות המתאימים ליציאה מהמשבר הכלכלי ומהתלות המוחלטת של הפלסטינים בסיוע החוץ. גם הקריאה הזאת לא הרגיעה את הרוחות הסוערות.

 

אמש (א') נפגש פיאד עם נציגי המגזר הפרטי. בסיום הפגישה הוא הודיע כי יציע בישיבת הממשלה הפלסטינית הבאה שתתקיים מחר (ג'), להשעות את התוכנית עד ל-15 בפברואר - אז עתיד להסתיים הדיאלוג שישתתפו בו גם נציגים מהמגזרים הכלכליים והחברתיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סלאם פיאד, ראש הממשלה הפלסטיני
צילום: EPA
מומלצים