שתף קטע נבחר

 

פתרון סביבתי להצפות בנהריה? אולי בעוד 4 שנים

מי נחל הגעתון שעולה מדי חורף על גדותיו ומציף את רחובות העיר, ייאגרו באגמים ויופנו להשקייה חקלאית, במקום להישפך לים. אבל עד שהתושבים יוכלו לנשום לרווחה יקח עוד זמן: התחזית האופטימית להשלמת הפרויקט היא בעוד כ-4 שנים

במקום להציף את נהריה - הגעתון יופנה להשקייה: מי הנחל שבגליל המערבי יוסטו כך שחלקם יופנו להשקיית חקלאות באיזור, במקום להישפך לים. כך עולה מתוכנית של רשות ניקוז ונחלים גליל מערבי, שאושרה לאחרונה בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה.

 

התוכנית נועדה למנוע את התמונות המוכרות בהן עולה הגעתון על גדותיו מדי חורף ומשתק את הרחוב הראשי בנהריה. בנוסף תהיה לה תרומה סביבתית: המים ייאגרו ויופנו להשקייה בשדות הקיבוצים הסמוכים.

 

עלות הפרויקט מוערכת בכ-100-80 מיליון שקל, והתקציב עתיד להגיע מרשות המים, קק"ל, מינהלת שיקום נחלים במשרד להגנת הסביבה ואגף שימור קרקע וניקוז של משרד החקלאות.

 

מי הגעתון עולים על גדותיהם (צילום: אביעד פינקלשטיין) (צילום: אביעד פינקלשטיין)
מי הגעתון עולים על גדותיהם(צילום: אביעד פינקלשטיין)

 

גם הזדמנות תיירותית

נחל הגעתון מתחיל במושב מעונה, 18 קילומטר מזרחית לנהריה, וממשיך סמוך לקיבוץ יחיעם וכברי לפני לפני שהוא הופך לשדרות הגעתון בנהריה. אחת הפעולות בתכנית שקיבלה את אישור הוועדה היא הרחבת גדת הנחל, על מנת למנוע ממנו לעלות על גדותיו.

 

אולם הפעולות השאפתניות יותר בפרוייקט הן תכניות איגום שמתכננת רשות הניקוז המקומית, במסגרתן ייצרו אגמים שילכדו חלק ממי הנחל לפני שהם נשפכים לים. אחת האפשרויות הנידונות היא הפיכת מחצבת יחיעם לאגם מלאכותי בשטח של 65 דונם. מאגר נוסף מתוכנן בשטח קיבוץ כברי, עם קיבולת של כמיליון מטרים מעוקבים של מי גשמים.

 

המים שיאגרו יופנו, על פי רשות הניקוז, להשקיית שלחין של השדות באיזור. ולמי מכם שכבר חושב על חלופה לסחנה - אנשי הרשות גם רואים באגמים הללו, "הזדמנות ליצור תשתית שניתנת לפיתוח בהמשך לצרכי תיירות וקייט".

 

"הצורך באיגום מי שיטפונות בנחל געתון לפני הגעתם לעיר נהריה עלה כבר לפני מספר שנים, אולם לא הוקצו המשאבים הכספיים לכך", מסר אורי ארנון, יו"ר רשות ניקוז ונחלים גליל מערבי.

 

ארנון הוסיף כי העבודות יחלו בקיץ הקרוב, אך אליה וקוץ בה: האגם החדש לא צפוי להיקוות בקרוב – לפחות לא בארבע השנים הקרובות, אומרים ברשות הניקוז. שכן למחצבה הפועלת ביחיעם יש הסכם כרייה המאפשר לה להמשיך לחצוב בכמות חומר הגלם שנותרה במקום.

 

לדברי שפרה בן דוד, מנכ"לית רשות הניקוז, הם פועלים בימים אלה בתאום עם מינהל מקרקעי, להכריז על חלק ראשון משטח המחצבה כנטוש, על מנת להקצותו לרשות ניקוז ונחלים גליל מערבי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הגעון מציף את נהריה
צילום: חגי אהרון
מומלצים