אייכלר בדיון על חוק הדיור: אנטישמיות נגד חרדים
הכנסת דנה בהצעות אי-אמון בנושא הקריטריונים לדיור. שר השיכון, אריאל אטיאס, תקף את קודמיו. אלי ישי הציע לערבים לבנות לגובה. ח"כ אילן גילאון ממרצ: "זו יריקה בפניו של הציבור". במשך רוב הדיון הייתה הכנסת כמעט ריקה מאדם
סערת הדיור הגיעה להכנסת: המליאה דנה אחר הצהריים (יום ב') בהצעות אי אמון בממשלה, שהגישו סיעות קדימה, העבודה, מרצ, חד"ש, רע"מ-תע"ל ובל"ד, נוכח "פגיעתה של ממשלת נתניהו בזכות הבסיסית של מעמד הביניים לדיור בכלל ולדיור בר השגה בפרט". שר השיכון, אריאל אטיאס, ענה לביקורות שטענו שהקריטריונים שנקבעו לזכאות לדיור מיטיבים עם הציבור החרדי, וטען כי "ש"ס מייצגת את כל מדינת ישראל והיא היחידה שדואגת לחלשים". ynet העביר את הדיון בשידור חי.
את דבריו של אטיאס חיזק ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה), שעלה במהלך הדיון לנאום וטען שהתקשורת מלבה אש נגד הציבור החרדי באמצעות פרסום "טוקבקים אנטישמיים והסתה כמו ברפובליקת ויימאר".
הדיון בהצעת האי אמון נסוב על "מחדל הדיור של נתניהו, הפקרת הזוגות הצעירים, הרס הדיור הציבורי וההתאכזרות למחוסרי הדיור", ומתנהל מול מספר מצומצם של ח"כים שנמצאים במליאה. מוקדם יותר היום נרשם ניצחון לש"ס והפסד ל"ישראל ביתנו" ולדו"ח טרכטנברג, כשמועצת מינהל מקרקעי ישראל אישרה פה אחד את הקריטריונים לדיור בר השגה שהציג שר השיכון אריאל אטיאס. הקריטריונים כוללים לראשונה התייחסות לשירות צבאי, אך הם אינם כוללים התייחסות למיצוי כושר השתכרות, בניגוד להמלצת ועדת טכטנברג ובניגוד לעמדתם המקורית של ראש הממשלה ושר האוצר.
אטיאס: הקריטריונים בעד חרדים? אתם לא יודעים חשבון
על רקע הביקורת שנמתחה עליו, עלה השר אטיאס לדבר במליאה ובחר לתקוף שרי שיכון קודמים שלא נלחמו לשנות את הקריטריונים לזכאות לדיור: "אנחנו נאבקנו להוריד את מחיר הקרקע ב-50 אחוז. אנחנו נאבקנו לטובת הזוגות הצעירים. מה שעמד לנגד עינינו זה להביא לכך שהרובד הכי רחב בישראל ייהנה מהקריטריונים. אני מייצג את תנועת ש"ס ותנועת ש"ס מייצגת את כל פלחי החברה ולא סקטור מסוים. ש"ס היחידה דואגת לשכבות החלשות והיא מוכנה לשלם על זה מחיר".
לביקורת על כך שהקריטריונים מיטיבים לכאורה עם הציבור החרדי ענה אטיאס: "רק מי שלא מבין חשבון אומר דבר כזה. מי צובר שנות נישואים ללא ילדים? החרדים? הקבוצה הבאה היא 1-2 ילדים. מי צובר שנות נישואים ועוצר בשני ילדים? החרדים?".
לאורך דבריו שב אטיאס והדגיש כי הבעיה במחירי הדיור בישראל נובעת מהיצע קרקעות קטן מול הביקוש: "היצע נמוך שפוגש ריבית נמוכה גורם לעליית מחירים. הדבר המשפיע ביותר על מחירי הדירות, יותר מכל התוכניות והקריטריונים, זה הגדלת היצע הקרקעות. בשלוש השנים האחרונות שיווקנו למעלה מ-100 אלף דירות, ולאו דווקא למגזר שכולכם מנסים להגיד שהכול מכוון אליו".
מאוחר יותר עלתה לנאום ח"כ מרינה סולודקין, שאמרה לאטיאס: "בשלוש השנים האחרונות לא בנית כלום. אתה רק מדבר. שר השיכון נתפס כשהוא מנסה בדלת האחורית את קריטריון הנישואים במקום משפחות ברוכות ילדים. אבל מעמד הביניים אמר 'עד כאן'. זה בלתי אפשרי גם לשרת, גם לעבוד, גם לשלם מסים וגם לשכור או לקנות דירה".
לביקורת על ההעדפות לחרדים ביקש ח"כ נסים זאב להשיב, כשאמר לח"כים הבודדים במליאה: "גם לחרדים עם עשרה ילדים מגיע דיור".
שר הפנים ישי התייחס בנאומו למשבר הדיור בציבור הערבי, וטען כי הפתרון לכך טמון בהתנגדות לכאורה של הציבור הערבי לבנייה לגובה: "כל שיטה שלא כוללת בנייה לגובה לא תעבוד. אני לא מקבל את העניין שזה לא מתאים לתרבות. זה לא נכון. בכל המגזר הערבי יש בניינים לגובה. כשאין מקום ושטח ואוכלוסייה גדלה צריך לבנות לגובה".
ח"כ מולא: הקריטריונים הם עלבון לאינטליגנציה
את הדיון פתח ח"כ שלמה מולא (קדימה), שפנה לשר אטיאס וביקש לרענן את זיכרונו לגבי הסיבות שהביאו לפריצת המחאה בקיץ האחרון. "הטריגר היה מחירי הדיור והקושי להשיג דירה", אמר מולא. "הקריטריונים שאתם מציעים הם עלבון לאינטליגנציה של כל מי שהשתתף במחאה. איך אפשר להציע פתרון דיור ללא כושר השתכרות? ברגע שהוצאת את שאלת כושר ההשתכרות, קיטלגת את הפתרון לזרם אחד וקבוצה אחת.
"מה יעשו אנשים נשואים שלא הביאו ילדים? הם אזרחים סוג ב'? מה תעשו לאזרחים שהולכים לעבודה בבוקר וחוזרים הביתה עם 7,000 שקל ורוצים לקנות דירה? ואלה שהולכים למילואים ומשלמים מסים? יש קשר ישיר בין המוחים במאהל הפראיירים לבין הקריטריונים ששר השיכון מציע".
הסערה סביב הקריטריונים לדיור בר השגה:
- רה"מ נכנע: קריטריון ההשתכרות בדיור נותר בחוץ
- דיור בר השגה: הקריטריונים של אטיאס להצבעה
- חוק נגד אטיאס: שירות צבאי יקדם זכות לדיור
- אטיאס: "לא נדיר חלשים מדיור בר השגה"
ח"כ אילן גילאון ביקש להחזיר את מדיניות הדיור לזאת של ישראל ב-1965, כשהוא עלה לארץ עם משפחתו. "זה היה עידן תום מוחלט,
כל אדם שידו אינה משגת מקבל דיור ציבורי. עמידר לא היה מונח של אנשים עניים. הקריטריונים שנקבעו הם יריקה בפניו של הציבור ובפניהם של אלה שמחו בקיץ. לא באתי לנגח את הממשלה הזו באופן מיוחד כי הכשל שייך גם לממשלות קודמות. אני רוצה להבהיר שדיור ציבורי איננו דיור חסד או דיור לעניים אלא סטנדרט של כל מדינה".
שורש המחלוקת שבגינה התנהל הדיון נעוץ בסיכום של אטיאס עם בנימין נתניהו ויובל שטייניץ על הגדלת ניקוד הזכאות עבור שירות צבאי, בתמורה להשארת סעיף מיצוי כושר ההשתכרות מחוץ לקריטריונים. מההסכם עולה, כי שר האוצר הסיר למעשה את התנגדותו למהלך ונכנע ללחץ הפוליטי מכיוון סיעת ש"ס. נתניהו התייחס לסוגיית הדיור בישיבת סיעת הליכוד: "ביקשתי שינוי בקריטריונים בתוכנית הדיור. הכי חשוב היכן בונים את הדירות. ביקשתי להקים ועדה שיושב בה מנכ"ל משרד ראש הממשלה ומנכ"לים אחרים שידאגו שהדירות ייבנו בכל חלקי הארץ במידה שווה".
התערבותו של ראש הממשלה לא הרגיעה את התאחדות הסטודנטים. בעקבות דברי נתניהו מסר יו"ר הסטודנטים איציק שמולי: "ההתערבות של ראש הממשלה לא רצינית. למעשה הוא עוזר להכשיר את השרץ".
Read this article in English