שתף קטע נבחר

 

פסיקה: למשטרה אסור לשמור את תכולת הדיסק

בית המשפט השלום בחיפה קבע שעל המדינה להשמיד כל חומר שהועתק מממחשבו של אזרח לאחר שיצא זכאי מחקירה. עד כה, נהגה המשטרה לשמור עותק מלא של המידע המצוי במחשבי נחקרים - גם אם הוא לא רלוונטי לחקירה

האם המשטרה רשאית לשמור עותקים של כל המידע הדיגיטלי הפרטי שלכם, במקרה שהייתם בחקירה שהגיע לסיומה? אתם לא חייבים להיות עבריינים בשביל שהמשטרה תחרים לכם מחשבים, כוננים קשיחים וציוד דיגיטלי אחר. זה יכול לקרות אם נחשדתם ויצאתם זכאים ולא אשמים, או אפילו אם המשטרה הגיעה אליכם בטעות. הציוד הפיזי יחזור אליכם, אך במקרים מסוימים המשטרה שומרת עותק של כל המחשב שלכם ואמצעי אחסון נוספים.

 

הלמו מבקש: השמידו את החומרים

פעיל הרשת משה הלוי (הלמו), שיש לו הסטוריה של התקלויות לא נעימות עם המשטרה והרשויות, נחקר לפני ב-2006 בחשד שהפיץ תמונה של משה קראדי, אז מפכ"ל המשטרה, במדי נאצי. הוא הכחיש שיצר את התמונה, זוכה בפרשה לבסוף ובדרך ניהל מאבק משפטי מול המשטרה בנוגע להחרמת הכונן הקשיח שלו לצרוכי החקירה. כעת הוא מפרסם באתר שלו כי בית המשפט השלום בחיפה קבע בבוע שעבר שעל המשטרה להשמיד כל עותק של החומרים שנלקחו ממנו לא אפשרות שחזור, מאחר שהחקירה הסתיימה. הלוי ייצג את עצמו בהליך הזה.

 

לקחו, העתיקו, החזירו. אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לקחו, העתיקו, החזירו. אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

"אני אוסר כל שימוש עתידי בחומר שהופק מהכונן הקשיח", כותב השופט ערן קוטון בהחלטתו, "אלא אם כן תינתן הוראה שיפוטית מפורשת אחרת". הלוי פירסם את פסק הדין המלא באתר שלו, שם הוא כותב בבוטות כי החומר המצוי בידי המשטרה הוא מאגר מידע ממש כמו המאגר הביומטרי, ושהוא יכול לשמש את המשטרה במקרים עתידיים, בלי שתצטרך צווים נוספים, כנדרש בחוק.

 

מעבר לכך, מדובר בעניין של פרטיות. המחשב של הלוי, ומחשבים אישיים בכלל מכילים חומרים אישיים ורגישים כמ מסמכים, תמונות, תכתובות מייל ועוד. 

 

המדינה: בזבוז זמן להוציא צו על איסורים קיימים

המדינה מצידה מצוטטת בפסק הדין כאומרת שאין רדיפה אחרי מר הלוי, טענה שועמדת בבסיס הבקשה שלו להשמיד את החומרים. עוד אמר נציג המדינה כי "יהיה זה בזבוז זמן של ממש להוציא צו משפטי על איסורים קיימים".

 

עוד טען נציג המדינה כי "אנחנו לא יכולים סתם לשלוף ניירת ולהגיש אותה בהליכים משפטיים", בניגוד לטענות של הלוי שיעשה שימוש מודיעיני בחומרים. "כל מה שנתפס",  אומרת המדינה לשופט, "נתפס כדין ובזה זה נגמר". עוד לפני קבלת פסק הדין המדינה התחייבה להשמיד חומרים באחד התיקים שבהם הלוי ביקש שיושמדו.

 

עו"ד: אין סיבה לשמור חומרים

"למיטב ידיעתי אין נהלים כתובים שנוגעים ספציפית לחומר חקירה לאחר זיכויו של הנאשם", אומר עו"ד  אביב אילון,  שייצג את הלוי בעבר, והיה עד מטעמו בתפיסת החומרים. "אין ספק שמדובר בהתנלות מוחצנת, בוטה, וייסודית שמוציאה את פקידי המדינה ונציגי הרשות האוכפת מכליהם ולא בכדי. הוא חשף פעם אחר פעם, מחדלים, רשלנויות, התרשלויות, חוסר תום לב והתנהלות כללית שאינה עולה בקנה אחד עם משפט שצדק, קל וחומר התנהלות ראויה של משפט".

 

אילון אופטימי: הוא רואה שינוי מהותי בגישה של המדינה בנוגע להגנת הפרטיות של האזרח, בעקבות פעילות של הרשות לטכנולוגיה ומידע. הרשות מייעצת ואוכפת חוקי פרטיות אל מול גורמים ממשלתיים וגורמים פרטיים ששומרים עלינו מידע ומחזיקים במאגרים. לאחרונה הרשות פיצחה את פרשת דליפת מרשם האוכלוסין ופרטים אישיים של אזרחי מדינת ישראל לאינטרנט. אילון מאמין שיש להביא לידיעת הרשות סוגיות רבות אחרות מסוג זה על מנת להביא להסדרה שלהן.

 

"הכלל הוא שאם יש פסק דין ואין מניעה חוקית בהחזקה, יש להחזיר את החומרים", אומר עורך דין יהונתן קלינגר, שעוסק במשפט דיגיטלי. "למשטרה אין רשות להחזיק עותק של ההארד דיסק כשהחקירה נגמרה. אם מדובר על מידע עודף לא רלוונטי לחקירה ולא לעבירות רוחב, כלומר הוא לא מאפשר למשטרה ללמוד מה קורה מסביב, אני לא רואה שום רציונל להחזיק את החומר". קלינגר אף מצביע על כך שאין סיבה כלכלית לשמור חומרים כאלה, משום ששמירה ואחזקה שלהם עולה למשטרה כסף.

 

 

ממשטרת ישראל לא נמסרה תגובה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מה עושים לי עם ההארד דיסק?
מומלצים