מצלמות המהירות יפיקו תחילה רק דו"חות אזהרה
ביום ראשון הקרוב יחלו לפעול מצלמות המהירות החדשות, אך כעת מסתמן כי במהלך פברואר הן יפיקו דו"חות אזהרה במקום קנסות, כחלק מתכנית ההסתגלות לנהג
מצלמות המהירות שיחלו לפעול בשבוע הבא יפיקו בתחילה רק דו"חות אזהרה - כך נודע ל-ynet. לפי תכנית המשרד לביטחון פנים, נהגים שייתפסו באמצעות המצלמות החדשות בחודש הראשון להפעלתן (עד סוף פברואר), יקבלו לביתם תוך שלושה ימים רק "דו"חות אזהרה". תוכנית זו אמורה לאפשר לנהגים להסתגל למערך האכיפה החדש, אם כי עדיין לא קיבלה אישור סופי. בשלב זה לא ברור אם דו"חות האזהרה יישלחו לכל הנהגים, או רק למי שמהירות נסיעתם תחרוג במעט בלבד מהרף החוקי.
אז איך בעצם אפשר להתגונן?
- מיקומי העמודים, דרכי התמודדות וקבצי מיקום להורדה
כפי שפורסם היום (ב') ב-ynet, ביום ראשון הקרוב (5.2) יחלו לפעול 12 מצלמות חדשות: ארבע מהן לתיעוד עבירות מהירות, ושמונה אחרות לתיעוד חציית צומת ברמזור אדום. על-פי החלטת מנכ"ל המשרד לביטחון פנים, יעקב גנות, מיקומן המדויק של כל המצלמות החדשות - שמספרן צפוי להגיע ל-60 עד סוף השנה - יפורסם לציבור הרחב. גם דובר אגף התנועה טען היום כי מיקומן של המצלמות יתפרסם לקראת תחילת הפעילות.
במקביל להכנות האחרונות במשרד לביטחון פנים ואגף התנועה, גם מכון התקנים הודיע היום כי סיים את הכנת חוות הדעת המקצועית, הנחוצה להפעלת המצלמות החדשות - ובמיוחד לצורך השימוש בצילומים שיופקו כראיות קבילות בבתי המשפט לתעבורה. במכון סירבו לבקשת ynet להעביר את חוות הדעת המקצועית.
עוד בנושא מצלמות המהירות החדשות:
- מצלמות המהירות החדשות מתחילות לפעול ביום א'
עברייני תנועה מועדים יתגוננו
מצלמות האכיפה החדשות הן חלק ממערך אכיפה אלקטרונית, שקידומו החל כבר לפני כעשור. לאחר הפעלת 12 המצלמות הראשונות ביום ראשון, יופעלו בשבועות הקרובים תשע מצלמות מהירות נוספות. עד סוף השנה מתוכננת הפעלה מלאה של 60 מצלמות בסך הכל: 40 לאכיפת עבירות מהירות, ו-20 מצלמות רמזור.
לפי הערכות שפרסם בעבר המשרד לביטחון פנים, המצלמות צפויות להעשיר את קופת המדינה בסכום של מאות מיליונים בשנה. 60 המצלמות המתוכננות לפעול כבר השנה מתוכננות להפיק עד כ-370 אלף דו"חות תנועה בשנה. סך הקנסות שתיגבה כך המדינה מנהגים נאמד בכ-185 מיליון שקל. הפעלת המערך המלא עם 300 מצלמות, עשוי להגדיל את הכנסות המדינה פי חמישה - לסכום של יותר מ-900 מיליון שקל בשנה.
יש להזכיר כי מצלמות המהירות החדשות אינן מאפשרות גילוי מוקדם על-ידי גלאי רדאר. יחד עם זאת, ניתן להתגונן מפניהן בקלות יחסית: תוכנות ואפליקציות למכשירי ניווט וטלפונים סלולאריים, מאפשרים קבלת התרעה על מיקום כל מצלמה. למעשה, סביר להניח כי דווקא עברייני תנועה מועדים יהיו הראשונים שיצטיידו באמצעי ההגנה הפשוטים. כך, מערך האכיפה החדש עלול לפגוע דווקא בנהגים נורמטיביים, שחורגים רק במעט מהמהירות המותרת.
החוק יותאם למצלמות החדשות
מצלמות המהירות החדשות הן דיגיטליות, ומחליפות את המצלמות המיושנות של אגף התנועה, הפועלות באמצעות סרט צילום. מדידת המהירות מתבצעת באמצעות מדידה של ההשראה המגנטית שיוצרים כלי רכב שחולפים על-פני לולאות מתכת, שהוטמנו באספלט בסמוך למצלמות.
בחודשים הקרובים צפויים משרדי המשפטים והתחבורה להביא לאישור הכנסת תיקונים לפקודת התעבורה, שנועדו להתאימה למערך האכיפה החדש. כך למשל, פקודת התעבורה קובעת כיום כי "צילום" יכול לשמש כראיה קבילה בבית משפט, רק אם "הוכח כי הוא העתק אמין של הסרט שהוכנס למצלמה והוצא ממנה". התיקון המוצע יגדיר "צילום" בצורה הרחבה ביותר האפשרית, ויכלול גם אמצעים אלקטרוניים.
תיקון נוסף ובעייתי במיוחד עבור הנהגים, יסמיך קציני משטרה לפסול מנהלית את רישיון הנהיגה על-סמך צילומים בלבד. זאת, בניגוד למצב הנהוג כיום, לפיו הטלת פסילה מנהלית אפשרית רק אם העבירה בוצעה לעיני שוטר, או אם הנהג נחשד בביצוע עבירה שגרמה לתאונת דרכים.
תגובות המשרד לבטיחות פנים והמשטרה:
במשרד לביטחון פנים סירבו הערב להתייחס לפניית ynet בעניין דו"חות האזהרה.
באגף התנועה של המשטרה, האחראי בפועל על האכיפה ואישור הדו"חות שיופקו לפני שליחתם, אמרו היום ל-ynet כי לא קיבלו מידע על הפעלת מצלמות ביום ראשון.