שתף קטע נבחר
 

הביטוח לטיפול בסרטן - נחוץ או גימיק מיותר?

הנתונים מפחידים: אחד מכל שלושה ישראלים יחלה בסרטן. בחברות הביטוח השיקו פוליסות ביטוח מיוחדות לטיפול במחלה, אבל המבקרים טוענים ב-"24 שעות" ב"ידיעות אחרונות" שמדובר במצג שווא שמנצל את הפחד כדי לרוקן לנו את הכיס

הסטטיסטיקה עגומה: אחד מכל שלושה ישראלים יחלה במהלך חייו בסרטן. על פי נתוני משרד הבריאות, אחד משניים וחצי גברים יהודים בישראל ואחת מכל שלוש נשים יחלו במהלך חייהם במחלה, הנחשבת לסיבת המוות המובילה בארצות הברית, במרבית מדינות אירופה וגם בישראל.

 

שיעורי ההישרדות חמש שנים לאחר אבחון המחלה עומדים בארץ על 67% לנשים ו-63% לגברים. והמספרים האלה רק הולכים וגדלים.

 

מלחיץ? לגמרי. ואם זה לא היה מלחיץ מספיק גם כך, הגיע מטח הפרסומות של השבוע האחרון, וסיפר לנו את זה שוב ושוב. לטובת הקוראים שניצלו איכשהו מתשדירי האימים, נספר שבחברות הביטוח זיהו את הפוטנציאל הכלכלי העצום שטמון בפחד מפני המחלה, ושתיים מהחברות הגדולות בישראל מציעות כעת פוליסת ביטוח נגד סרטן.

 

את המחלה עצמה אי אפשר אמנם למנוע, אבל אם כבר חליתם, טוענים שם, יש מה לעשות כדי לשפר את איכות הטיפול הרפואי שתקבלו.

 

כתבות נוספות על סרטן :

 

בין השאר מציעות הפוליסות החדשות הליכי אבחון משופרים, תרופות ניסיוניות ופיצוי כספי במקרה מחלה, אבל גולת הכותרת היא מינוי רופא מלווה צמוד שינהל את התיק הרפואי של החולה, ויסייע לו לעשות סדר נחוץ מאוד בבלגן ולבחור את הטיפול המיטבי הנחוץ.

 

הקמפיין החדש עורר תזזית בשוק הביטוח. על פי השמועות, בימים הקרובים מתכוננות חברות נוספות להשיק פוליסות דומות. אבל נדמה שלצד התזזית יש גם לא מעט ביקורת כלפי המהלך, בין השאר בטענה שמדובר בקמפיין הפחדה, שנוטע בציבור תקוות שווא במטרה לסחוט ממנו כסף.

 

כשל-80% מהישראלים יש ביטוחים משלימים של קופות החולים, ו-40% נוספים מחזיקים גם בביטוח רפואי פרטי - מה בדיוק מציעות פוליסות הביטוח החדשות, והאם אנחנו צריכים אותן?

 

ההתמודדות עם סרטן יקרה

כ‭200-‬ אלף חולי סרטן חיים היום בישראל, ו‭28-‬ אלף חולים חדשים מאובחנים מדי שנה. מעבר לקשיים שגוזרת עליהם המחלה, הם נאלצים להתמודד גם עם קשיי הביורוקרטיה, ובראש ובראשונה עם מחסור במידע שיסייע להם להכיר את מגוון אפשרויות הטיפול שבפניהם.

 

מיד לאחר האבחון עולה השאלה הבסיסית ביותר: מי המומחה הטוב ביותר בטיפול במחלה שנתגלתה, ואיך להגיע אליו? מאות חולים מגיעים מדי יום אל הרב אלימלך פירר בניסיון למצוא לכך תשובה. קושי נוסף קשור לעובדה שחלק גדול מהחולים צריכים לתאם בעצמם בין הפונקציות הרפואיות השונות - אונקולוג ומנתח למשל - או לדאוג לתיאום הטיפולים הבסיסיים ביותר, כמו טיפולי קרינה.

 

דנה, ‭,34‬ שליוותה חבר קרוב שלקה בסרטן המעי הגס, זוכרת היטב את תחושת הכאוס. "מרגע האבחון התרוצצנו מרופא לרופא כדי לנסות למצוא את הכתובת הטובה ביותר לטיפול‭,"‬ היא מספרת. "כל אחד נתן לנו שם אחר. עברנו מרופא לרופא באופן פרטי, וכל אחד הציע טיפול אחר. אחד אמר שמוכרחים לנתח, שני הציע טיפול ביולוגי חדש. בסופו של דבר בחרנו לפי תחושת בטן ולא לפי מידע אובייקטיבי‭."‬

 

בחברות הביטוח מודעים לבלבול שבו שרויים המאובחנים הטריים. בחזית המאבק על הכיס שלנו עומדות חברות הפניקס והראל, שהשיקו כמעט במקביל פוליסה מוגבלת לתחום הסרטן. בפניקס מציעים את תוכנית "צוות מנצח‭,"‬ הכוללת ליווי צמוד של החולה וניהול התיק הרפואי על ידי מומחי אסותא, זכאות לביצוע בדיקות וייעוצים שונים עד לגיבוש תוכנית טיפול מומלצת, שתישלח במקרה הצורך לחוות דעת שנייה בחו"ל. בין השאר יכלול הביטוח החדש מימון תרופות ניסיוניות, ובמקרים נדירים גם אפשרות להמשך הביטוח למקרה שהמחלה תחזור.

 

"לאחר האבחון, החולה נמצא לרוב בשוק מוחלט‭,"‬ אומר פרופ' ברוך קליין, מנהל המחלקה האונקולוגית באסותא. "במקום להתרוצץ ולחפש תשובות בעצמו, הוא יקבל מנהל תיק שינהל את כל המקרה, ואז יבוא אלינו לקבלת הדרכה מה לעשות".‬

 

התמודדות עם סרטן יקרה וארוכה מאוד ומחייבת אינטגרציה של המון שירותים רפואיים, אינטגרציה שלא ניתנת כיום במערכת הציבורית ובביטוחים המשלימים‭,"‬ אומרת דפנה שפירא, ראש אגף הבריאות של הפניקס. "אין גורם אחראי אחד שמשלב את הטיפול בחולים. למדינה אין יכולת כלכלית ואופרטיבית להתמודד עם מסה כזו של חולים‭."‬

 

המבוטח, אומרת שפירא, יכול לבחור לקבל את הטיפול איפה שהוא רוצה, בהתאם לביטוח שלרשותו‭",‬אבל אנחנו נותנים שירות של ניהול התיק הרפואי, ואת כל הבדיקות והייעוצים, כולל ייעוצים בחו"ל, עד להשגת תוכנית טיפול".

 

"אין גורם אחראי אחד שמשלב את הטיפול בחולים" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"אין גורם אחראי אחד שמשלב את הטיפול בחולים"(צילום: shutterstock)

 

פיצוי על גילוי המחלה

הפוליסה הבסיסית, שעלותה 24 שקל למבוגר בריא וחמישה שקלים לילד, מקנה גם זכאות לשירותים נוספים, כמו ליווי תזונתי וטיפול פסיכולוגי, ואף פיצוי בסכום של 50 אלף שקל עם גילוי המחלה. "גם חולים שמקבלים סכום חד פעמי מהביטוח לא תמיד יודעים איך להשתמש בו‭,"‬ מסבירה שפירא. "ניהול התיק מאפשר שימוש יותר מושכל גם בביטוחים הקיימים‭."‬

 

בחברת הראל לא נשארים חייבים. תחת הכותרת "מאבק בסרטן פרימיום‭,"‬ ובעלות של 40 שקל לחודש, מציעים שם סל שירותים הכולל אבחון מהיר של המחלה, שירות "רופא מלווה אישי" של מומחים מהארץ ומחו"ל, פיצוי כספי חד פעמי במקרה של גילוי סרטן וכיסוי מורחב לתרופות, כולל תרופות ניסיוניות במקרה של מחלה מתקדמת ומסכנת חיים.

 

בית החולים אסותא מתחייב לספק למבוטחי החברה שירותי אבחון תוך 72 שעות, כולל בדיקות מעבדה, בדיקות הדמיה מתקדמות וביופסיה. רוב השירותים, אגב, מוצעים במסגרת הראל כבר למעלה משנה, ורק נארזו כעת בעטיפה מיוחדת תחת הכותרת "ביטוח נגד סרטן‭,"‬ לצורך המאבק המחודש על לב המבוטחים.

 

"במערכת הציבורית יש המון בעיות בתחום האבחון והטיפול בסרטן‭,"‬ אומר פרדי רוזנפלד, משנה למנכ"ל הראל וראש חטיבת הבריאות בחברה. "בראש ובראשונה, מגבלות כלכליות: לא בטוח שתקבל את כל הבדיקות שאתה צריך. בנוסף יש עומסים גדולים, שמאטים מאוד את התהליך.

 

"מי שאמור לנהל את הטיפול בחולה הוא רופא המשפחה, אבל ברוב המקרים אין לו מספיק ידע והכשרה לנהל טיפול מורכב כל כך. אנחנו נותנים מענה למבוטחים כבר בשלב המקדמי - כל מי שחושש שהוא חולה במחלה רצינית יכול להיכנס לתהליך האבחון בלי הפניה‭."‬

 

"לא בטוח שתקבל את כל הבדיקות שאתה צריך" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"לא בטוח שתקבל את כל הבדיקות שאתה צריך"(צילום: shutterstock)

 

"גימיק מיותר"

"הניסיונות לפצל את הביטוח הם גימיק מיותר‭,"‬ קובע ד"ר אודי פרישמן, מומחה לביטוחי בריאות ומרצה בנושא ניהול סיכונים בביטוח באוניברסיטת תל אביב. "כשקונים ביטוח בריאות, צריך לקנות ביטוח רחב, מקיף ושלם, תוכנית שתבטיח לך פתרון של ממש במקרה של כל צרה עתידית. הרי חוץ מסרטן יש עוד מאות מחלות, ממחלות לב עד גלאוקומה וקטרקט. מה יקרה אם תקני ביטוח למחלה אחת, ומחר תצטרכי כיסוי למחלה שלא מופיעה בפוליסה? צריך לקנות ביטוח מלא, עם כיסוי להכל‭."‬

 

גם במשרד הבריאות, שהשיק לאחרונה פרויקט "ניהול מקרה" משלו בחולים מורכבים ומאושפזים, שוללים מכל וכל את הצורך בשירותי הביטוח החדשים.

 

"הפוליסות החדשות מגמתיות, פועלות על הפחדים הפנימיים של כולנו ומציגות מצג שווא כאילו ניתן בעזרת הצוות לנצח את הסרטן‭,"‬ אומרת דוברת המשרד, עינב שימרון-גרינבוים. "החולה האונקולוגי מקבל טיפול מלא במערכת הציבורית, הרי הרופאים שעובדים במערכת הבריאות הפרטית הם גם אלה שעובדים במערכת הבריאות הציבורית. וככל שנדרשת השלמה של חוות דעת שנייה ניתן לקבלה גם במערכת הציבורית.

 

"מעבר לזה, אין תכשיר אונקולוגי חיוני שלא כלול כיום בסל הבריאות, ויש טיפולים אונקולוגיים רבים שדווקא המערכת הפרטית לא יכולה לספק, כמו הטיפולים התרופתיים היקרים. לגבי תרופות ניסיוניות, יעילותן לטיפול במחלה טרם הוכחה‭."‬

 

מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, אף פנה השבוע לממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, בדרישה להוריד את קמפיין חברת הפניקס.

 

"הצופים בסרטון יכולים לחשוב כי ללא הביטוח הם ייאלצו לעבור את ההתמודדות עם הסרטן לבד - דבר הסותר את המצב הקיים כיום במערכת הבריאות‭,"‬ כתב גמזו. "כל קופות החולים מציעות שירות צמוד ואיכותי לחולי סרטן במסגרת הסל הבסיסי. נוטעים כאן תקוות שווא בדבר מוצר 'חובה‭,'‬ שבעזרתו ניתן לנצח את המחלה‭."‬ 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בחברות הביטוח מודעים לבלבול שבו שרויים המאובחנים הטריים
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים