שתף קטע נבחר
 

רופא או מורה: מי יזכה הכי מהר להעלאת שכר?

ממצאי הלמ"ס חושפים את העתיד הצפון לסטודנטים בפקולטות השונות: בעוד ששכר רופאים מכפיל את עצמו בתוך 3 שנים מתחילת עבודתם, שכר המורים מטפס ב-20% בלבד. מה צפוי לבוגרי משפטים ומחשבים, ומתי עדיף ללמוד במכללה?

מה השפעת תחום הלימודים שבחרנו בתור סטודנטים על שכרנו בשוק העבודה, וכמה שנים צריכות לעבור מקבלת תואר אקדמאי או מקצועי, עד שאנו מתחילים לקצור את פירות עמלנו? על שאלות אלו, בין היתר, ניסו לענות חוקרי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) כאשר בחנו מה קרה לשכרם של בוגרי האוניברסיטאות בישראל שהחלו את לימודיהם בין השנים 1999 ל-2002.

 

 

על פי ממצאיהם, השנים הראשונות שלאחר סיום התואר ברפואה הן אולי קשות, אבל בסך הכל משתלם מאוד להיות רופא בישראל. בשנתיים הראשונות לאחר תום לימודיהם, שכרם של בוגרי הפקולטות לרפואה ורפואת שיניים אמנם אינו עולה משמעותית, אך בשנה השלישית הוא יותר ממכפיל את עצמו וגדל בסך הכל בכ-111% בחישוב תלת-שנתי. מדובר בנתונים שאינם מתייחסים להסכם החדש בין הסתדרות הרופאים למדינה.

 

במקצועות האחרים נרשם שוני רב בהתפתחות השכר. בחינוך והוראה, למשל, השכר עולה בכ-20% בממוצע ב-3 השנים שלאחר סיום התואר. גם במדעי הרוח נרשם גידול דומה. בוגרי הפקולטות למדעי החברה נהנים מגידול של 30.2% בשכרם ובמקצועות העזר הרפואיים נרשם הגידול התלת-שנתי הנמוך ביותר בשכר - 18%.

 

מנגד, יש מקצועות שבהם הגידול התלת-שנתי בשכר הוא גבוה בהרבה, כמו עסקים וניהול (89.7%), משפטים (84.2%), מתמטיקה וסטטיסטיקה (65.2%) והנדסה (64.3%). בתווך נמצאים מקצועות כמו אדריכלות ועיצוב (עלייה תלת-שנתית של 38.5%), מדעי הטבע (34.5%), פיזיקה (60.1%) ומדעי המחשב (50.4%).

 

בוגרי המכללות מרוויחים פחות

עוד נמצא כי ברוב תחומי הלימוד, שכרם החודשי הממוצע של בוגרי האוניברסיטאות גבוה כל העת לעומת שכרם של בוגרי המכללות האקדמיות. ממצא זה אינו תקף ביחס לתחומים מקצועות עזר רפואיים, מדעי הטבע (למעט פיזיקה), עסקים וניהול ומשפטים. בתחומי לימוד אלה התמונה הפוכה ושכרם של בוגרי המכללות גבוה יותר, אך לא לאורך כל התקופה.

 

בוגרי החוגים למקצועות עזר רפואיים במכללות מרוויחים בממוצע יותר מבוגרי האוניברסיטאות גם במהלך הלימודים וגם לאחריהם. המצב דומה גם בקרב בוגרי החוגים לעסקים וניהול.

 

לעומתם, בוגרי מדעי הטבע במכללות מרוויחים פחות מעמיתיהם באוניברסיטאות במהלך הלימודים אך כעבור שלוש שנים עוקפים אותם. בפקולטות למשפטים התמונה היא הפוכה: הסטודנטים במכללות מרוויחים יותר במהלך לימודיהם אך כעבור שלוש שנים שכרם הממוצע של בוגרי האוניברסיטאות גבוה יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים