התאומים נפגעו בבייבי יוגה? "אין מצב בעולם"
ב"לאשה" נחשף החשד שהתאומים שלפי החשד טולטלו עברו יוגה לתינוקות. מדריכות "בייבי יוגה" מפקפקות בכך שזו הסיבה לאסון: "אם עושים זאת אצל מדריך, אין בעיה. לבד - זה מסוכן". הן בטוחות שהיוגה הזו כדאית: "זה תורם לחיבור בין האם לילד"
מאז הפרסום בעיתון "לאשה" כי נבדק חשד שפרשת התאומים החלה אחרי ששני התינוקות נפגעו כתוצאה מהתעמלות בשיטה של הנפה וטלטול, רוחשת קהילת ה"בייבי יוגה בישראל". אתמול הובא למנוחות התאום בן הארבעה חודשים, שגם אחותו התאומה סבלה מחבלות. האב עדיין במעצר, האם שוחררה למעצר בית ושניהם עדיין חשודים בטלטול התינוק ובהריגתו.
ב"לאשה" דווח כי קרוב משפחתם של הורי התאומים סיפר שהשניים נהגו לקחת את ילדיהם למרכז שבו מתקיימת פעילות בסגנון יוגה לתינוקות. שיטה זו מתקיימת במרכזים רבים ברחבי הארץ, ולדעת המטפלים בה היא מחזקת את התינוק ושריריו.
מתנגדי השיטה, בהם גם מומחים לרפואת ילדים ותינוקות, טוענים כי מדובר בשיטה מסוכנת שעלולה לגרום פגיעות קשות, טלטול של המוח בתוך הראש, קריעה של כלי דם ואפילו מוות. מדובר בשיטה הפועלת ברוסיה כבר שנים ארוכות, אך בעבר הוציא משרד הבריאות אזהרה לגבי השיטה וקרא להורים שלא לפנות למרכזים הללו.
קהילת הבייבי יוגה בישראל נחלקת בגדול בין אלו שמאמינים בתרגילים האוויריים כתרגילים המחזקים את התינוק בעת התפתחותו ובין כאלה שרואים בהם משהו שיש להיזהר ממנו מאוד.
איילת סלע הררי, מורה ליוגה בסטודיו "הבית הלבן" בכפר ויתקין, אמרה ל-ynet: "ההתרחשויות האחרונות רק מחזקות את האמונה שלי ביוגה שנעשית עם התינוק והאם על הקרקע באופן שהוא בטוח לחלוטין לתינוק. במקרה של התאומים אני בספק רב אם הנזק נגרם בגלל הבייבי יוגה. זה דבר שנשמע לי מופרך. כאן בסטודיו אנחנו עובדים בשיטה רכה מאוד, שקודם כול נעשית בהתאם לצרכים של התינוק והאם. אנחנו עובדים המון על יצירת רוגע ושלווה".
לדבריה, "העבודה היא עבודה רכה על הקרקע, והיא משלבת תרגילים לאם ולתינוק שמחזקים את הקשר ביניהם. אני לא מכירה טוב מספיק את שיטת הבייבי יוגה בהנפות, ולכן אני לא יכולה לחוות עליה דעה מקצועית, אבל אני כן יכולה לומר להורים שעליהם לוודא באופן מוחלט שהמדריכה שאליה הם לוקחים את ילדם היא מורה מוסמכת ליוגה".
"לראות אצל השכנה ולעשות - זה מסוכן"
ענת רז, מנהלת מרכז "דארמה" בפארק המדע ברחובות שבו מתקיימים שיעורים של בייבי יוגה ומורה לבייבי יוגה בעצמה, אמרה: "אצלנו לא עובדים בשיטה הרוסית, אבל לא הכול נעשה על הקרקע. יש תרגילים שבהם עומדים ומחזיקים את התינוקות, אבל אף פעם לא בצורה כל-כך אינטנסיבית כמו בשיטה הרוסית. יש הבדלים קיצוניים מאוד בין השיטות. אצלנו הגישה הבסיסית שונה מאוד והכול נעשה מאוד בעדינות. בשיטה הרוסית אפשר למשל לעבוד עם התינוק גם כשהוא בוכה. אצלנו עוד לפני שהוא בוכה - מספיק שהוא מראה התנגדות כלשהי - לא נמשיך, ונלך לאן שמתאים לו".
סיגל גולן, שמפעילה את מרכז "שביל להורות" בקיבוץ כברי, סיפרה כי הפסיקה את סדנאות ה"בייבי יוגה" לא משום שהיא אינה מאמינה בהן, אלא בשל הסיקור שלהן בתקשורת. "אין מצב בעולם שהתינוק נפגע מבייבי יוגה", היא אומרת. א', מדריכה אחרת, הסכימה לדבר רק בעילום שם: "יש לי קרובת משפחה שעוסקת ברפואה קונבנציונלית, והיא ראתה את התרגילים שעשיתי לשני הבנים שלי, ואמרה שזה לא בגדר טלטולים. היא מנחה בעבודתה אנשי רפואה מה זה טלטול".
לדברי א', הידע שעליו מבוססת הבייבי יוגה מגיע מתורה רוסית, אולם השיטות הנלמדות כיום רחוקות מאותה שיטה. "זה כמו להגיד שכל מי שעוסק בפסיכולוגיה, עושה פרויד", אמרה. כשמזכירים לה את הסרטונים שבהם ראו מדריכות עושות "ג'אגלינג" עם תינוקות - "פעילות דינאמית באוויר" - כפי שקוראים לזה בעגת הבייבי יוגה, היא מתרעמת: "הצילומים האלה נעשו באופן מניפולטיבי ובדרך שהוציאה דברים מהקשרם. הראו פעולה אחת וחזרו עליה שוב ושוב, כך שנראה שהתינוק מטולטל. יש מעט מדריכות בארץ שעושות הנפות".
"הטכניקות הללו מנסות להעשיר את האוצר התנועתי", אומרת א'. "אצל ילדים שלמדו בייבי יוגה רואים שפה אחרת של
תנועה. זה תורם לקשר ולתחושת הביטחון ו'הביחד' של האמא והילד. הילד לא ילמד ללכת יותר מהר, זה לא הרעיון. זה בא ללמד שאפשר לגעת בילדים, הם לא נשברים".
על הג'אגלינג אומרת א': "התרגיל מתחיל כשהתינוק צמוד לגוף האמא, ולאט לאט מגדילים את טווח הפעילות ומרחיקים אותו מגוף האם. זה נועד לאפשר לילד להסתכל על החלל והמרחב. לא עושים את ההנפות בבת אחת. הפציעות קורות מתנועה לא מדויקת, שעושה אותה מישהו שלא למד. יש הורים שרואים את השכנה שלהם עושה בייבי יוגה, וזה נראה להם נחמד, אבל הם לא למדו, והתינוק לא מחומם ולא מוכן. שם זה מסוכן".