שתף קטע נבחר

ההסתדרות: אם ביהמ"ש יאשר - שביתה בשלישי

בימים הקרובים יחליט בית הדין לעבודה אם לאפשר לארגון העובדים הגדול במשק לשבות במחאה על העסקת עובדי הקבלן. הבוקר הודיעה ההסתדרות על התאריך המיועד

אם תיפתח שביתה כללית במגזר הציבורי - זה יקרה ביום שלישי הבא, ה-7 לפברואר- כך הודיעה הבוקר (ד') ההסתדרות לבית הדין הארצי לעבודה. יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, אמר: "אני מקווה שבית הדין יתיר לנו הפעם את זכות השביתה כדי שנוכל להביא לשינוי בסוגיית עובדי הקבלן".

 

 

בית הדין לעבודה הודיע אתמול להסתדרות כי יקבל בימים הקרובים החלטה סופית אם לאשר לה לפתוח בשביתה כללית, אחרי שההסתדרות תודיע על תאריך שבו היא מבקשת לשבות. ההערכה היא שהשביתה תאושר, כיוון שההסתדרות ומשרד האוצר אינם מצליחים כבר חודשיים להגיע לפריצת דרך בשיחות על דרישת ההסתדרות לקלוט עשרות אלפי עובדי קבלן בשירות המדינה, ביניהם רוב עובדי חברות הניקיון הקבלניות.

 

עם זאת, כלל לא בטוח שביום שלישי תפרוץ שביתה. "מה שעיני רוצה הוא לא שביתה אלא איום ברור ומיידי בשביתה", אומר גורם בהסתדרות. "כרגע, האוצר מצפצף עליו ולא מבצע הידברות אמיתית בגלל שהאיום בשביתה לא קיים. ברגע שיהיה תאריך לשביתה, כל צמרת המדינה, כולל ראש הממשלה בנימין נתניהו, יתגייסו למנוע אותה וייפתחו בשיחות רציניות אתנו כדי למצוא פיתרון". 

 

בחודש נובמבר פרצה שביתה כללית של כשעתיים, ובית הדין לעבודה הורה להסתדרות להפסיקה והורה להסתדרות, הארגונים הכלכליים, האוצר והשלטון המקומי לפתוח בשיחות על סוגיית עובדי הקבלן. אלא שהשיחות לא צלחו.

 

בישראל יש כ-400 אלף עובדי קבלן, רובם - כ-300 אלף - בחברות הפועלות במגזר הציבורי - משרדי ממשלה, חברות ממשלתיות ורשויות. רובם הגדול מועסקים בתנאים גרועים, לרוב בשכר מינימום ובתנאים סוציאליים דלים, וסובלים מהלנות שכר ומפגיעה בתנאי העסקתם.

 

ארגוני המחאה דורשים להפסיק את העבודה הקבלנית ולהעביר את כולם להעסקה ישירה, ואילו עיני מוכן להסתפק בכך שרק חלקם יעברו להעסקה ישירה - עובדי קבלן שמועסקים לצד עובדים מן המניין באותו תפקיד, עובדי ניקיון ועובדים מנוצלים במיוחד.

 

הממשלה "נזכרה" בחודשים האחרונים להציע שיועסקו בתנאים טובים יותר ולהדק את הפיקוח על אכיפת חוקי העבודה, אבל מסרבת לקלוט אותם בהעסקה ישירה, בטענה שההעסקה הקבלנית משיגה עבודה טובה יותר ושההסתדרות אינה אמורה להתערב במבנה ההעסקה במשק, אלא רק בתנאי העסקתם של העובדים.

 

מהאוצר נמסר: "ההסתדרות לא זזה מעמדתה הראשונית כהוא זה במהלך המו"מ, על אף ההצעות המשמעותיות שהוצגו בפניה על ידי המדינה והמעסיקים".

 

"אין לנו אלא להסיק כי השביתה אינה משמשת כאמצעי וכי כל מטרתה של ההסתדרות זה לפתוח בשביתה שתפגע במשק ובאזרחי המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עופר עיני בבית הדין לעבודה
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים