פסגות: "לא נראה התפוצצות של בועת נדל"ן"
איילת ניר, הכלכלנית הראשית של בית ההשקעות, אמרה בכנס הרצליה כי הזוגות הצעירים לא ישבו על הגדר לנצח. לדבריה, "ירידת המחירים תהיה מוגבלת בזמן". הנגיד פישר אמר בתגובה כי הוא שמח על ההערכה שהירידה במחירים תיעצר
שוק הדיור נמצא כבר מספר חודשים בקיפאון. מספר יחידות הדיור המוצעות למכירה עולה בהתמדה וקונים אין. האזרחים עומדים בצד אחד של המתרס ומחכים לירידת מחירים משמעותית, שתפצה על 3 שנים של התייקרויות קיצוניות.
- סיכום 2011: הביקוש לדירות חדשות ירד ב-6%
מנגד, עומדים היזמים והקבלנים ומנסים להימנע מליזום פרויקטים חדשים, שרק יגדילו את המלאי וילחצו עוד יותר את המחירים כלפי מטה. בתווך, עומדים מוסדות המדינה ומזרימים עוד ועוד קרקעות לשוק, בניסיון להוריד את המחירים ולהרגיע את המחאה החברתית בנוגע לדיור, שהפכה לאיום מוחשי על הממשלה.
מבולבלים?
כך תדעו איך לקרוא נכון ידיעות נדל"ן
אביטל להב
סוגיית הדיור הפכה לנושא כאוב במדינה. הסיקור של התחום גדל, אולם עבור מרבית האנשים מדובר בשטח "לא נודע" רווי אינטרסים סמויים. הקבלנים, הבנקים, האוצר, בנק ישראל, ראש הממשלה ומשרד השיכון - לכל אחד הסיבות והפתרונות משלו לבעיות הקיימות. מה באמת עומד מאחורי הדברים שלהם?
"לא ייווצר עודף היצע"
לדבריה, היקף רכישות הדירות עדיין נמוך והמלאי עולה וכתוצאה מזה התחיל תהליך של ירידות מחירים, אך להערכתה, "לא ייווצר עודף היצע גדול שידחק את המחירים כלפי מטה. ירידת המחירים תהיה מוגבלת בזמן ובעוצמה".
תחזיתה של ניר מבוססת על שני גורמים: היעדר נכונות ויכולת בקרב הקבלנים לבנות עוד יחידות דיור, והעובדה שיש גבול לכמות הזמן שיכולים זוגות צעירים לחכות, כל עוד הם משלמים שכירות גבוהה.
לטענת ניר, מגבלת האשראי שמוטלת על הבנקים לא מאפשרת להם להלוות עוד כסף לחברות בנייה וגם יכולתו של שוק ההון לממן את חברות הבנייה מוגבלת. ניר ציינה כי בקרב הקבלנים קיימת חוסר נכונות לשתף פעולה עם מאמצי הממשלה להרחבת היקף הבנייה בארץ, מפני שהם זוכרים עדיין את גל הבנייה האחרון, שהתרחש בשנות ה-90 בעקבות העלייה מברה"מ לשעבר, שהסתיים בכך שקבלנים רבים נשארו עם עודפי דירות וללא קונים.
"תוסיפו ל-7 שנים קשות של שוק הנדל"ן שבו עודף היצע מהעבר פגע קשות בקבלנים, את עלות הבנייה שהולכת ומתייקרת, ואפשר להבין למה הקבלנים לא משתפים פעולה עם מאמצי האוצר להגדיל את הבניה ולהוריד את המחירים", אמרה ניר.
מנגד, טוענת ניר, הזוגות הצעירים שישובים על הגדר, לא ישבו עליה לנצח. "היום הביקוש מחכה, הוא כבוש ובאיזושהי נקודת זמן הוא ישוב למשק. נשאלת השאלה מהו אורח הנשימה של משק בית שמחכה ושוכר דירה במחיר שהוא לא נמוך, בלשון המעטה".
מדבריה עולה כי ניסיונות הממשלה להשפיע על שוק הדיור דרך היצע וביקוש לא יביאו את ההוזלה המיוחלת. ניר אמרה את דבריה בדיו שבו נכח גם נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר. פישר התייחס לדבריה ואמר כי הוא שמח על כך שבפסגות מעריכים שהירידה במחירים תיעצר. בבנק המרכזי היו מודאגים מירידת מחירים חדה - כלומר, התפוצצות בועה - שהייתה עלולה לסכן את יציבות הבנקים.
"זה מה שאנחנו ניסינו לעשות", אמר פישר. "יש שאלה שאני שומע כל הזמן, והיא האם אנחנו לא חוששים שהורדות הריבית האחרונות ינפחו שוב את בועת הנדל"ן. התשובה היא לא, כי הגבלנו את המשכנתאות בריבית משתנה. אפשר לקבל רק שליש בצמוד לריבית בנק ישראל".
הצעירים יירדו מהגדר?
צילום: עומר הכהן
מומלצים