בוחשים בקלחת: אינספור מתכוני מרקים בצ'יק צ'ק
קר וגשום בחוץ ובינינו, לאף אחד כוח לעשות כלום חוץ מלשבת בבית ולרדת על קערה מהבילה של מרק חם. אינספור מתכונים למרקים שונים וקלים להכנה כמרק עגבניות ואורז, בורשט ביתי, ביסק קרמי ואזוגלין, מרק עדשים ונענע תורכי של רפי כהן
הבסיסיים:
יש 3-4 מרקים שכדאי שיהיה לפחות מישהו אחד בבית שידע איך מכינים אותם. מרק עגבניות הוא אחד כזה, שגם תמיד שמח להשתדרג עם קצת לחם לפאפא פומודורו.
מרק ירקות ומרק תפוחי אדמה הם חברים נוספים, אך מעל כולם מככב "הפניצילין היהודי", הלוא הוא מרק העוף. כמה מתכונים בסיסיים למרקים שתמיד כיף שיש בבית:
כמה קל, ככה טעים: מרק העדשים של חני פרבר
ו-"מרק עוף-בלי-עוף", מרק הירקות הטבעוני של אורי שביט שלנו
עוד ארוחות ערב בערוץ האוכל:
הכל חוץ מסלט וחביתה: ארוחת ערב זריזה
הקלים-קלים
יש מרקים שדורשים צירים וכל מיני תוספות ביזאריות. לעומת זאת, יש גם הרבה מרקים שלצורך הכנתם צריך רק לזרוק כמה דברים לסיר ולחכות בסבלנות.
על מרק העדשים הכתומות כבר המלצנו כאן לא מזמן, בהצעות לארוחת הערב ולא בכדי, כי באמת שאין משתלם ממנו כששמים במשאווה אחת זמן ההשקעה מול תוצאה וטעם.
עוד מרקים שמכינים באפס מאמץ:
קל להכנה ומשגע: יעל גרטי עם מרק עגבניות וחלב קוקוס
מרק גזר וג'ינג'ר - שילוב מנצח במינימום מאמץ
מרק צח עם ירקות של אבי שטייניץ
הביתיים
כמעט לכל בית יש את המרק החורפי והקבוע שלו. יש מי שגדל על מרק גולאש בטעמי פפריקה ופלפלים טריים, אחרים לגמו הרבה מרק עוף או מרק אפונה מאפונים מיובשות וברי המזל נהנו מבורשט מהביל.
אנחנו תמיד נשמח לעוד מנה של אזוגלין, מרק תורכי של עדשים כתומות ונענע מיובשת אותו הייתה מכינה אמי, אלדה, באופן קבוע בביתנו. רפי כהן, שחוזר בשבועות הקרובים עם מדורו המיתולוגי: "לבשל עם רפאל" , התנדב בינתייים להכינו עבורנו:
אזוגלין (Ezogelin çorbası) - מרק עדשים כתומות בסגנון תורכי
מתכון של רפי כהן: "זהו מרק שאימצתי בחום באחד הטיולים שלי בתורכיה. התאהבתי במרק העדשים המקומי שלהם. נצמדתי למישהו מקומי, התבוננתי איך הוא מכין את המרק ואימצתי בחום. חשוב מאד לא לוותר על הנענע המיובשת, שעושה כאן את כל ההבדל".
המרכיבים ל-6 סועדים:
3 כוסות עדשים כתומות
1/2 כוס בורגול
1/2 כוס שמן זית
1 בצל בינוני, קצוץ דק
4 שיני שום קצוצות
2 ליטר ציר עוף (או מרק עוף צח)
1/2 כפית כמון
1/2 כפית הל טחון
1/2 כפית כורכום
2 כפיות פפריקה מתוקה
1/2 כפית פלפל שחור טחון
1 כפית נענע יבשה, טחונה ומסוננת
מלח - לפי הטעם
1 עגבניה, קצוצה או 2 כפות רסק עגבניות - לא חובה
להגשה:
יוגורט כבשים
שמן זית
אופן ההגשה:
- מחממים שמן בסיר מרק עמוק. מאדים בצל עד להזהבה, מוסיפים את שיני השום ואת התבלינים. מאדים דקה נוספת.
- מוסיפים ציר, בורגול, עגבניות ועדשים ומביאים לרתיחה עדינה. מבשלים כשעה ורבע עד שהעדשים מתפרקות ממש.
- הגשה: מוסיפים כף יוגורט ובוזקים שמן זית
עוד כמה אופציות למרקים ביתיים שלא נס ליחם:
מרוסיה באהבה: בורשט אדום ומפואר
אביקס - מרק שעועית יהודי-ספרדי של מתילדה כהן-סראנו
וואלס בסיר: מרקי גולאש כרובית, פטריות ושעועית וינאיים
האיטלקיים
אוף עם האיטלקים האלה, הכל מצליח להם ובכל כך מעט מאמץ. העם שהביא לנו את הטירמיסו, אלי-אוליו והאוסובוקו, מתמחה גם, סורפרייז סורפרייז, בגזרת המרקים. בואנה סרה בסטייל? בהחלט:
צ'או רומא: רפי אהרונוביץ' עם מרק פסטה ושעועית איטלקי
מרק ירקות איטלקי עם רביולי או טורטליני של בני סיידא
פאפא פומודורו: מרק עגבניות ולחם איטלקי
וכמובן: מינסטרונה, מרק הירקות והפסטה האהוב
ומה עם שוקו, צ'אי או.. מרק נמס?
עוד אפשרויות מחממות וכיפיות בספל (מלבד ביסק קרמי וזהוב) הן תה חם, משקאות מתוקים כשוקו חם או צ'אי מסאלה וגם - זו לא בושה! - מרקים נמסים. מבחינת המוכנים - השוק עמוס בטעמים וסוגים. מהמבדק שלנו יצא שמרקי העגבניות הם לרוב האיכותיים ביותר.
שוקו:
שוקו מושקע מפריז: יפה עירון במסע אחרי השוקולה שו הפריזאי
קוסנם, שוקו: מתכון לשוקו הונגרי אסלי
תה ואינסטנט:
נמס בגשם: מבדק המרקים הנמסים הגדול. יש הפתעות!
סלאם, הודו: רינה פושקרנה מכינה צ'אי מסאלה מסורתי