"רוסאטום הרוסית במו"מ לרכישת חלקים מ-ECI"
לפי התקשורת הרוסית, חברת הגרעין הממשלתית המעורבת גם בתוכנית האיראנית תרכוש את הפעילות האזרחית של ECI, עבור מיזם בהיקף של 5 מיליארד דולר. הרוסים מעוניינים בחברה הישראלית לצורך הקמת תשתיות תקשורת מאובטחות
- דווח לראשונה ב-ynet: חברת ECI טלקום נמכרת לחברה רוסית
רוסאטום מעוניינת לרכוש את הפעילות האזרחית של ECI, המהווה את מרבית הפעילות של החברה הישראלית, בכדי להקים פעילות מו"פ וייצור מקומית של תשתיות תקשורת בפס רחב, תשתית שהממשל הרוסי שם לו למטרה לפתח. לפי ההערכה, העניין הרוסי ברכישת ECI גבר לאחר יוזמה של ממשלת רוסיה להעלאת מכסים על ייבוא ציוד תקשורת מבחוץ שעשויה לייקר משמעותית את ייבוא המערכות של ECI.
השיחות בין ECI לרוסאטום החלו כבר לפני שנה וחצי ודנו תחילה בהקמת פעילות ייצור מקומית, אך מאוחר יותר גילו הרוסים עניין ברכישת פעילותה האזרחית של ECI, שכוללת מתגי גישה בפס-רחב ומערכות לניהול תקשורת IP על בסיס סיבים אופטיים וסיבי נחושת. מערכות אלה משווקות למפעילות טלפוניה וסלולר. לפי הידוע, אין ל ECI כוונה למכור את מוצריה הביטחוניים, הכוללים מערכות תקשורת נתונים מאובטחות. בנוסף, הסיכויים להשלמת המכירה אינם גבוהים, אך אם יושלמו, תיוותר פעילות המו"פ של ECI בישראל.
ללא קשר לעסקה, ECI נוטלת כבר כיום חלק בהקמת 'עיר טכנולוגית' חדשה במדינה, כבסיס להקמת תשתית מו"פ בתחום התקשורת. כלל הפרויקט, שבו עשויה ECI לקחת חלק יחד עם חברות נוספות עומד על 5 מיליארד דולר. כבר כיום מנהלת ECI פעילות מכירות ענפה ברוסיה, שמניבות לה הכנסות בגובה 100 מיליון דולר בשנה, כשישית מכלל הכנסותיה בשנה האחרונה.
ECI אינה מתכוונת לייצא מוצרים ביטחוניים ולכן אין היא נזקקת לאישור משרד הביטחון, שמסר בתגובה כי טרם התקבלה פנייה רשמית מחברת ECI באשר להעברת בעלות או מכירה. "חברת ECI היא חברה פרטית העוסקת לרוב בפיתוח מוצרים אזרחיים, שאינם ביטחוניים", נמסר מהמשרד. "אנו סמוכים ובטוחים כי במידה והחברה תשקול לפתח ולמכור מוצרים בערוץ הביטחוני, היא תפנה למשרד הביטחון לקבלת ההיתרים הנדרשים כחוק".
ב-ECI העדיפו שלא להגיב כלל לידיעה.
בנובמבר האחרון הציע בעלי ECI, שאול שני, לממשלה הרוסית לרכוש את ECI תמורת סכום של 2.5 מיליארד דולר,כך נכתב ידיעה שנחשפה באתר החדשות הרוסי CNEWS. סגן יו"ר ארגון הסיוע הכלכלי התוך-מחוזי של רוסיה, שתיווך בעסקה, ציין אז כי ECI היתה היחידה מבין חברות הטלקום שהסכימה למסור לרוסיה את מלוא הטכנולוגיה שלה ואת הקודים המלאים לתוכנות שברשותה.
ECI, חברת הטלקום הישראלית הוותיקה הממוקמת בפתח-תקווה, מצויה כיום בבעלות שאול שני, מייסד קרן סווארת'. שני רכש את ECI בשנת 2007 יחד עם מספר שותפים הולנדיים לפי שווי של 1.27 מיליארד דולר. החברה מפתחת מוצרי תקשורת לספקיות טלקום.
ECI מעסיקה 2,400 עובדים, ומשרתת כבר היום מספר לקוחות ברוסיה, כמו סביאזאינבסט, קומסטר, סנטרה ו- MTS. אחד הלקוחות המשמעותיים של ECI הוא בריטיש טלקום איתו חתמה ECI על פריסת מוצרי רשתות גישה לרשת ה NGA. ההסכם הוערך אז ב- 800 מיליון דולר, במשותף עם יצרנית ציוד התקשורת הסינית הואוויי, המהווה מתחרה גדולה של ECI הם בפרויקט זה והן בשוק.
על פי דן אנד ברדסטריט, הכנסותיה של ECI בכל שנת 2011 עמדה על 580 מיליון דולר. הכנסות אלה מהוות ירידה משמעותית ביחס למכירות החברה בשנת 2010, שעמדו על כ-750 מיליון דולר. בשנת 2009 עמד היקף ההכנסות של ECI על 650 מיליון דולר. עם זאת, ECI איננה מפרסמת נתונים על רווחיותה. כך או כך, אם תימכר ECI ב-2.5 מיליארד דולר, כפי שנטען בתקשורת הרוסית, מדובר במחיר נדיב במיוחד עבור החברה.
בחודשים האחרונים ביצעה החברה מספר מהלכי קיצוצים שכללו פיטורי 100 עובדים ואת סגירת מרכז הפיתוח בפיטסבורג בארה"ב, שבהקמתו ובתחזוקתו הושקעו עשרות מיליוני דולרים. במקביל, פתחה ECI מרכז מו"פ בעומר שבנגב שבמסגרת ההסכמים עם משרד התמ"ת אמור להעסיק מאות עובדים. רפי מאור, יו"ר ECI, התבטא בחודשים האחרונים על כוונתו להחזיר את ECI למסחר בבורסה, לאחר שזו הוצאה ממנה בשנת 2007, עם רכישת שאול שני את מרבית מניותיה.