שתף קטע נבחר

 

0% שומן זה דל קלוריות? 11 מיתוסים על תזונה

ויתרתם על ביצים בגלל הכולסטרול אבל התפנקתם במיץ פירות כי "זה טבעי"? דיאטנית קלינית עושה סדר בעובדות שמאחורי התפיסות השגויות שלנו, וממליצה מה לשים על הצלחת

כמה מכם בטוחים שאכילת תפוח אדום חוסכת קלוריות לעומת אכילת תפוח ירוק? כמה מכם נמנעים מאכילת ביצים כדי לא להעלות את רמת הכולסטרול? אם גם אתם נוהגים כך, סימן שגם אתם שבויים של תפיסות תזונה שגויות. 

 

מיתוסים קיימים בכל תחומי החיים, בין השאר גם בתחום התזונה, אך המחקר המדעי ניפץ ועדיין מנפץ רבים מהם. הנה כמה מהמיתוסים הנפוצים, והאמת שמאחוריהם:

 

קראו עוד על תזונה נכונה:

  

1. תרד הוא מקור טוב לברזל

העובדות

על אף האמונה הרווחת עוד מימי פופאי, כמות הברזל בתרד דומה לכמות הברזל שבסוגי ירקות וקטניות אחרים. לדוגמה, ב-100 גרם תרד יש כ-2.5 מ"ג ברזל, לעומת 5.1 מ"ג ברזל ב-100 גרם פטרוזיליה ו-2.4 מ"ג ברזל ב-100 גרם חומוס.

 

יתרה מזאת, בתרד קיימים מרכיבים המעכבים את ספיגת הברזל לדם, בהם חומצה אוקסאלית וניטראטים.

 

ההמלצה

הן מזונות מן החי והן מזונות מן הצומח מכילים ברזל, אך הגוף סופג טוב יותר ברזל שמקורו מן החי. לצורך הגדלת הברזל בתפריט היומי שלבו אכילת בשר בקר, כבד, הודו ומזונות מן הצומח כדוגמת קטניות, ירקות עליים ופירות מיובשים.

 

ומה באשר לתרד? הוא יספק לכם בעיקר קרטנואידים, ויטמין K, ויטמין A, חומצה פולית ומגנזיום.

 

2. מוצר שבו 0% שומן הוא דל קלוריות

העובדות

0% מתייחס לתכולת השומן במוצר ומעיד על כך שאין בו שומן, אך אין זה אומר שהמוצר אינו מכיל פחמימות וחלבונים בכמויות שונות, אשר גם להם תרומה לסך הקלוריות.

 

ההמלצה

אם ברצונכם ליהנות ממוצר דל קלוריות, היו צרכנים נבונים וקראו את הסימון התזונתי שבגב האריזה. בהתאם לתקנות משרד הבריאות, כדי שמוצר ייחשב דל קלוריות או דיאטטי עליו להכיל לא יותר מ-40 קלוריות ל-100 גרם מזון מוצק, ולא יותר מ-20 קלוריות ל-100 מ"ל משקה מוכן.

 

3. אכילת בננה גורמת לעצירות

העובדות

בננה מהווה מקור טוב לוויטמינים ולמינרלים, בהם אשלגן. בזמן שלשול, גוף האדם מאבד כמויות גדולות של נוזלים וחומרי מזון חיוניים, כולל האשלגן. אכילת הבננה בזמן שלשול נועדה לפצות על אובדן האשלגן, ולא כדי לעצור את השלשול.

 

ההמלצה

אם אתם סובלים משלשול, יש לברר את הגורם לו. כאשר מדובר בשלשול חריף ומתמשך, אחד העקרונות החשובים ביותר בטיפול הוא מתן נוזלים חיצוני, כדי לפצות על החוסרים התזונתיים.

 

אם השלשול נמשך יותר מיממה, ניתן להיעזר בכלכלה עוצרת: אורז, דייסות אורז, פירה תפוחי אדמה, לחם, מרק עוף, קישוא, גזר, תפוח עץ ועוד. 

 

בננה נועדה רק לפצות על אובדן האשלגן (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
בננה נועדה רק לפצות על אובדן האשלגן(צילום: דודו אזולאי)

 

4. בתפוח אדום יש יותר קלוריות מתפוח ירוק

העובדות

תפוח ירוק אמנם חמצמץ יותר מתפוח אדום, אך כמות הסוכר בשניהם זהה וכך גם מספר הקלוריות. בתפוח עץ קטן, אדום או ירוק, יש כ-60 קלוריות.

 

גם בלימון ישנה כמות סוכר הדומה לפירות אחרים, אף שהוא מכיל כמות גדולה של חומצת לימון המטשטשת את מתיקות הסוכר שבו.

 

ההמלצה

אכלו פירות בהתאם להעדפות האישיות שלכם, וזכרו כי גם פירות שטעמם הדומיננטי הוא חמוץ מכילים סוכר.

 

5. לחם שחור בהכרח עשוי מקמח מלא

העובדות

קמח מחיטה מלאה מכיל, בנוסף לעמילן הגרעין, גם סובין ונבט החיטה, והסיבים התזונתיים שבקליפת גרעין החיטה מקנים לקמח את צבעו החום. אותו רעיון תקף גם לגבי אורז לבן לעומת אורז מלא. 

 

רבים חושבים שכשצבעו של הלחם כהה זהו סימן לכך שהוא עשוי בהכרח מדגן מלא, כיוון שאכן ישנם מוצרי מזון בעלי גוון חום הנחשבים בריאים יותר. בפועל, קיימים בתעשיית המזון צבעי מאכל כהים שביכולתם להעניק ללחם מראה מטעה של לחם מדגן מלא.

  

ההמלצה

כל שעליכם לעשות הוא לקרוא את תוויות המזון שעל אריזת הלחם ולבדוק שאכן מדובר בלחם מקמח מלא. במקרה כזה, המרכיב הראשון ברשימה יהיה חיטה מלאה או קמח חיטה מלא.

 

6. כל אחד חייב לצרוך תוספי תזונה

העובדות

עבור אוכלוסיות מיוחדות, כמו נשים בהריון או אנשים הסובלים מחוסרים תזונתיים כלשהם, קיימות המלצות ספציפיות להשלמת ויטמינים ומינרלים באמצעות תוספים.

 

אם התזונה שלכם כוללת כמות קלוריות מספקת ומורכבת ממגוון עשיר של פירות, ירקות, דגנים מלאים, מוצרי חלב דלי שומן וחלבונים, אין לכם צורך בתוספי ויטמינים ומינרלים.

 

ההמלצה

הקפידו על תזונה מאוזנת ומגוונת, ותקבלו כך מהמזון את כל המרכיבים התזונתיים הנדרשים לכם: מים, פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים ומינרלים.

 

הרבו באכילת דגנים, פירות וירקות, בחרו מזונות דלים בשומן רווי וכולסטרול, בחרו מזונות המכילים מעט מלח ונתרן והמעיטו בצריכת ממתקים ומשקאות ממותקים.  

 

בתפוח עץ קטן, אדום או ירוק, יש כ-60 קלוריות (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
בתפוח עץ קטן, אדום או ירוק, יש כ-60 קלוריות(צילום: Shutterstock)

 

7. אכילת ביצים גורמת לעלייה בכולסטרול

העובדות

תפיסה שגויה זו נובעת מכך שחלמון הביצה הוא בין המזונות העשירים ביותר בכולסטרול. משום כך, אנשים נוטים להוציא את הביצים מהתפריט היומי, אך משלבים אותן בצורה מתונה (ביצה ביום), אין בכך סיכון בריאותי: מחקרים מראים כי אכילה של ביצה ביום לא גורמת לעלייה ברמת הכולסטרול.

 

כמו כן, חשוב לדעת כי הביצה מהווה מקור מעולה למרכיבי מזון נדרשים כגון חלבון איכותי המכיל את כל חומצות-האמינו החיוניות, ויטמין B12, ויטמין D ועוד.

 

עוד חשוב לציין כי החלק הארי של הכולסטרול בגוף מיוצר בכבד, ורק מעט ממנו מסופק לגוף במזון (ביחס של 1:3).

 

ההמלצה

שלבו ביצה כחלק מהתפריט היומי שלכם. גם לבעלי רמות כולסטרול גבוהות בדם מותר לאכול שתיים-שלוש ביצים בשבוע, ועדיף לבשלן במים (ביצה קשה) ולא לטגן (חביתה, ביצת עין).

 

8. מוצרי חלב גורמים לליחה ואסתמה

העובדות

מקובל לחשוב, בעיקר לפי הרפואה הסינית, שאכילת מוצרי חלב מעבה את הליחה עם הזמן. כיוון שחולי אסתמה סובלים מייצור מוגבר של ליחה, ממליצים להם להימנע ממאכלים המעודדים ייצור ליחה.

 

מחקרים שבדקו את הקשר בין צריכת חלב ומוצריו ובין ייצור ליחה במערכת הנשימה העליונה והתחתונה ואסתמה לא מצאו הוכחות לביסוס קשר זה.

 

לאסתמה בסיס גנטי והיא מושפעת גם מגורמי אלרגיה סביבתיים, בעיקר חלבונים המרחפים באוויר וחודרים לדרכי הנשימה כמו מרכיבי האבק (קרדית האבק), אבקנים, נוצות, עובש, פרוות ועשן סיגריות.

 

ההמלצה

אין צורך להגביל צריכת חלב ומוצריו, שכן עלול להיווצר חסר במרכיבים תזונתיים חיוניים, במיוחד סידן, ולהוביל למחלות עצם הקשורות למטבוליזם הסידן.

 

9. בשר עוף רזה יותר מבשר בקר

העובדות

לא כל חלקי בשר הבקר שמנים, וחלקם רזים בדיוק כמו חזה עוף. לרוב, חלקי העוף אכן רזים יותר ממוצרי בשר אדום, אך הם אינם מכילים כמויות גדולות של ברזל וויטמין B12.

 

ההמלצה

שלבו בתפריט בשר בקר רזה בתדירות של פעם בשבוע.

 

 (צילום: index open) (צילום: index open)
(צילום: index open)

  

10. חלב סותר חומציות ולכן טוב לאולקוס

העובדות

לחלב דרגת חומציות (pH) גבוהה יחסית, לכן הוא נחשב כמזון בסיסי. דרגת החומציות בקיבה נמוכה מאוד בשל חומצה רירית המפרישה חומצה מלחית ואנזימים שונים - ואלו הם "מיצי הקיבה".

 

כיב קיבה הוא פצע פתוח, וכאשר הוא בא במגע עם חומציות מיצי הקיבה הדבר גורם לכאבים. שתיית חלב במקרה כזה תסתור את החומציות לטווח הקצר ולכן תעניק תחושה של הקלה בצרבת, אך לטווח הארוך תגרום לתגובה הפוכה ולהחמרת המצב עקב הפרשת חומצה מרובה.

 

ההמלצה

חולי אולקוס סובלים בדרך כלל מתופעות של צרבת. לשם הקלת התחושה מומלץ לאכול בשר רזה, עוף ודגים, טונה במים, ביצים, וטופו (ללא טיגון), ומזונות יבשים כגון קרקרים דלי שומן עשירים סיבים תזונתיים, צנימים ובייגלה דל שומן.

 

מומלץ להימנע ממזונות שעלולים להגביר את הפרשת החומצה בקיבה ולגרום לצרבת: מזונות עתירי שומן, משקאות מוגזים, תבלינים, רטבים חריפים ומזונות המכילים קפאין.

 

11. מיצי פירות טבעיים דלים בקלוריות וניתן לשתות ללא הגבלה

העובדות

כוס מיץ טבעי יכולה להכיל גם שלוש מנות פרי, וישנם מיצי פירות שערכם הקלורי זהה לשתיית כוס קולה. יתר על כן, כאשר שותים את המיץ ולא אוכלים אותו כפרי שלם, מאבדים את הסיבים התזונתיים שבפרי, ורמת השובע תהיה נמוכה יותר.

 

היתרון היחיד בשתיית מיץ טבעי על פני מיץ מתועש הוא שכאשר סוחטים את הפרי בסמוך לשתיית המיץ, המיץ עדיין יכיל כמויות גדולות יחסית של ויטמינים.

 

ההמלצה

תמיד העדיפו שתיית מים על פני שתיית מיצי פירות ומשקאות ממותקים. מים ניתן לשתות ללא הגבלה וללא נקיפות מצפון מבחינת הערך הקלורי.


הכותבת היא דיאטנית קלינית מוסמכת ולומדת לתואר שני בבריאות הציבור.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כדי שמוצר ייחשב דל קלוריות עליו להכיל לא יותר מ-40 קלוריות ל-100 גרם מזון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים