אנשים עם מוגבלות מהווים ערך מוסף לעבודה
שנים של הדרה ממסלולים בהם משתלב כל אדם ללא מוגבלות הביאו לכך שהחברה לא מאמינה שהפרט עם המוגבלות מסוגל להגיע להגשמה עצמית. שילוב של אנשים עם מוגבלות במקומות עבודה יכול להביא לשינוי
האם אדם עם מוגבלות יכול לבחור היכן לעבוד? האם ניתן לסייע לאדם עם מוגבלות לבחור מסלול קריירה שיהיה משמעותי עבורו? האם אנשים עם מוגבלות מסוגלים להגשים את עצמם?
- החלום: אלפי משרות ירוקות לבעלי מוגבלויות
התשובה היא כן, אם ניתן להם את ההזדמנות, אם נתווה להם את הדרך ונאפשר להם את ההתאמות הנדרשות.
כאנשי מקצוע מוטלת עלינו החובה לאפשר להם להכיר את עצמם מבחינת עוצמות וחולשות. חשוב שנאפשר להם להציב לעצמם מטרות ויעדים להגשמה עצמית ולהשפיע על יכולתו של האדם עם המוגבלות להשתתף בכל תחום בחיים שאני כאדם ללא מוגבלות מצליחה.
הבחנתי שאנשים עם מוגבלות מודרים משוק העבודה הרגיל ביתר שאת ותהיתי האם זה קשור לעובדה שאני כאשת מקצוע לא מכינה אותם נכון? אולי הם לא מעוניינים כי יש להם קצבה שמבטיחה קיום גם אם הוא מאוד בסיסי? אולי המעסיקים לא רוצים? לא יודעים איך ובמה להעסיק? אולי מעסיקים צודקים ואנשים אלו לא יכולים לתרום כלכלית לארגון?
חוסר אמונה
אחד החסמים שמונעים מאנשים עם מוגבלות להשתלב בשוק העבודה הוא חוסר אמונה בעצמם עד סטיגמה עצמית. שנים של הדרה ממסלולים בהם משתלב כל אדם ללא מוגבלות הביאו לכך שהחברה לא מאמינה שהפרט עם המוגבלות אכן מסוגל להגיע להגשמה עצמית ועל כן גם לא מציבה בפניו דרישות.
האדם עם המוגבלות לא מודע עד כמה הוא יכול כי לא ניתנה לו הזדמנות מפאת חוסר הנגשתם של המסלולים הללו עבורו, ועל כן הוא בעצמו לא דורש מעצמו השגיות ונחווה כ"מוותר לעצמו".
מבחינת החברה, אנחנו פוגשים את קהילת המעסיקים שחוששים להעסיק אדם עם מוגבלות מאחר ואינם יודעים האם וכיצד ניתן לדרוש ולהפיק ממנו תשואות כלכליות.
מבחינת הפרט, אנחנו פוגשים באדם שרוצה לעבוד אך חושש ואינו יודע כיצד להעמיד ולהשיג אתגרים של השקעת מאמץ בהרחבת התפקיד, ברכישת מיומנויות והשכלה באופן תדיר, בתחזוקה ושימור של קשרים חברתיים, בשיווק עצמי שאלו הרי אבני הבסיס לפיתוח וניהול קריירה מקצועית.
בתחילת דרכי גיליתי שתהליך השמה של אנשים עם מוגבלות נעשה באופן אינטואיטיבי. לא הייתה אסטרטגיה ברורה של איתור מעסיקים, ניתוח עיסוק ועמדות עבודה כדי לאתר את האנשים עם המוגבלות שישתלבו בהם באופן מיטבי, לא הציבו יעדים של שרידות תעסוקתית, קידום בשכר, תפקיד ועניין.
לאן הוא שואף להגיע?
לשם תכנון קריירה, על האדם להבין לאן הוא שואף להגיע, מה עליו לעשות ולבחון את האפשרויות העומדות בפניו – זו מהות תהליך הליווי שהאדם עם המוגבלות מקבל במרכז.
בעבודה שיטתית ומובנית עם הפרט ומשפחתו, המעסיק וגורמים קובעי מדיניות במדינה מביאה לשינוי איטי אך עקבי בשילובם של אנשים עם מוגבלות בעבודה.
מעסיקים היום רוצים ומחפשים דרך מיטבית לגיוס וקליטה של אנשים עם מוגבלות כעובדים אצלם בארגון. התאמת תהליך גיוס, מיפוי וקליטה של עובד חדש עם מוגבלות כרוך בעלויות כספיות אשר רובן מכוסות כיום על ידי המדינה בשנת עבודתו הראשונה של עובד עם מוגבלות. גוף ליווי מקצועי מהווה גורם מתווך בין המעסיק למדינה במילוי כל טפסי הבקשות הכרוך בקבלת המימון לו זכאי המעסיק ומסייע בהתאמת מסלולי הגיוס, המיפוי והקליטה, הכוונה בהדרכת המנהלים ושאר העובדים בקליטה חיובית של עובד חדש עם מוגבלות, עזרה בהבנה וכימות התשומות והעלויות הכרוכות בתהליך שכזה, הבנה תוך כמה זמן יושגו התשואות והצבת יעדי תפוקה ודרישות להתייעלות באופן מדורג.
המעסיק מצידו, שבחר במועמד מחברת ההשמה יוכל לקבל לעבודה אדם עם מידע על עוצמותיו וחולשותיו, ידע כיצד יתבצע תהליך הקליטה, תוך כמה זמן הוא יתחיל לקבל תשואות ומענה לכל דבר ועניין.
ההדרכה שמקבל משפיעה ישירות על התרבות הארגונית הכללית שנהוגה בארגון. תמורות אלו מתורגמות באופן ישיר לתרבות השירות וכך הפריון של העסק עולה.
אדם עם המוגבלות שעובר תהליך של השמה עם ליווי מקצועי לומד לבחור את עמדת העבודה שמשמעותית עבורו ומתאפשר לו לעבוד במקום עבודה ולנסות למצות את הפוטנציאל הטמון בו באמצעות תוכנית קידום אישית שנכתבת יחד עמו בהתאם לנטיותיו המקצועיות, יכולותיו וחולשותיו עמן הוא צריך להתמודד ולשנות.
חלק מהליך טבעי
במידה שתהליך השילוב לא מצליח למרות ההתאמות שבוצעו עבורו ברמה האישית או בעמדת העבודה הוא מקבל את זה כחלק מהליך טבעי של פתוח קריירה אישית. הוא לומד להכיר בעובדה שזוהי דרך ארוכה שדורשת אימונים, רצופה הצלחות וכישלונות כמו לכל אדם אחר ללא מגבלה. הליווי המקצועי עוזר לו לראות הליך זה כחלק מרצף בריא ובפרספקטיבה נכונה כדי למנוע תסכול וחרדה ואולי אף חשש להמשיך ולנסות מקום עבודה אחר.
הליך הליווי המקצועי עוזר למשפחתו של האדם עם המוגבלות לקבל את נכותו ולראות את יכולותיו וחולשותיו בראייה של תפקוד בעמדת עבודה. ההליך המשותף עוזר למשפחה להבין מהי עמדת עבודה מיטבית עבור בן המשפחה. המשפחה לומדת כיצד לתמוך בבן המשפחה שמתמודד עם קשיים בעבודה וכיצד לא לוותר לו. חשוב לא פחות, המשפחה לומדת לקבל את בחירתו של בן המשפחה במסלול קריירה שיתכן והוא שונה לחלוטין ממה שיועד לו על ידם.
הכותבת היא מרפאה בעיסוק ומורשית נגישות שירות, מנכ"ל חברת אשנב – השמה לבעלי מוגבלות מקבוצת אריאל נתיבים