"נשמור גז ל-25 שנה ואת השאר נייצא"
כשברקע הסכנה לשיבושים באספקת החשמל, עקב הפסקת זרימת הגז מצרים לישראל, התכנסו ראשי משק האנרגיה לדון בגורל תגליות הגז הישראליות. שר האנרגיה והמים, עוזי לנדאו, סיפר כיצד מתכוונת המדינה לחלק את הגז
"ראש הממשלה ואנוכי הקמנו ועדה שתבחן את יכולת הייצוא של הגז. זהו התנאי לעודד יזמים, ולטעמי הכותרת צריכה להיות שמירה על רזרבות של 25 שנה ואת השאר לנתב לייצוא". כך אמר היום (ה') בכנס הרצליה שר האנרגיה והמים, עוזי לנדאו, במסגרת פאנל ששמו "מה לעשות עם תגליות הגז".
מכת מצרים - ישראל במשבר אנרגיה
- רוצים חשמל זול? תכבסו בלילה
"יהיו שני מתקני גז בישראל - מתקן קליטה ממשלתי או ציבורי בעל כניסה פתוחה לכל השחקנים ומתקן ייצוא גז נוזלי", הוסיף לנדאו. לדבריו, הגז יגיע גם לתעשייה ולתחבורה כדי שישראל תוכל להפיק תועלת רבה יותר מהתגליות. השאלה הגדולה היא האם לשמור את הגז לטובת המשק או לייצא גז, והשיקול העיקרי הוא ביטחון האנרגטי של המשק.
"יכולות להיות תקלות שונות - טרור או רעידת אדמה - ואז לא נחכה לאוניית גז חודשים ארוכים. לא נוכל להרשות לעצמנו מצב שכזה. הממשלה צריכה לסייע במיסוי מתמרץ וסובסידיות ליזמים כאשר את היתרה מהתגליות יגלגלו למערכות חינוך לטובת הציבור", אמר.
בימים האחרונים מזהירה חברת החשמל כי אם הציבור לא יירתם למאמץ בחיסכון בחשמל, יתכנו שיבושים עקב הפסקת זרימת הגז ממצרים. יו"ר דירקטוריון חברת החשמל, יפתח רון טל, אמר בפאנל כי "התייקרות תעריף החשמל לא קשורה ליעילות חברת החשמל. פשוט הגז המצרי לא הגיע. גם היום הוא הפסיק לזרום שוב.
"צריך להבין שאנחנו באמצע מהפכה, וארבע משש יחידות הכוח של תחנת הפחם בחדרה יומרו לעבודה בגז. מדינת ישראל תכננה שב-2012 קרוב ל40% מהייצור יבוסס על גז טבעי וב-2015 יגיע היקף הייצור לכ-80%, זאת אם נקח בחשבון את היצרנים הפרטיים שנכנסו למשק".
לדבריו, "אם לא יקרה משהו דרמטי אנחנו נישען עם כלל הייצור על צינור הולכה בודד כאשר השני יגיע רק ב-2017. כולם צריכים להתגייס ולהבטיח יתירות למערכת עם אחסון גז בתחנות, כמו פחם או סולר. אבל מה קרה לנו? במקום שהגז יגיע בעוד כמה חודשים לאזור חדרה הוא יגיע רק ב-2013".