"תן את הכסף". מקרי השוד הגדולים בהיסטוריה
בגדי נשים, פיצוץ קירות ואיומים באקדחים. במהלך השנים גילו פושעים בעולם תושייה רבה והצליחו לשלשל לכיסיהם תכשיטים, יהלומים ומזומנים בשווי מאות מיליוני דולרים. איך הם עשו זאת ואיך קשורים אש"ף וסדאם למעשי השוד הגדולים בכל הזמנים?
באו, איימו - ויצאו עם הכסף הגדול: חיים פנחס "שוגון", שהיה שותף ללכידת האופנובנק רוני לייבוביץ' בתחילת שנות ה-90, גילה אתמול (יום ה') ל-ynet חלק משיטות העבודה של חוקרי משטרה וניסה לשחזר מה עובר בראש של חוקרי המשטרה ובעיקר של השודד. פשפשנו בכספות של מדינות אחרות בעולם כדי להציג בפניכם כמה מפירות מוחם של השודדים הגדולים בהיסטוריה. כמה ממעשי שוד אלו בוצעו בתחכום רב ובאופן נועז ביותר, אחרים הצליחו בגלל שלומיאליות גדולה של המקומות שנשדדו.
היסטוריה במכירה פומבית: הרובים של בוני וקלייד
1) בוטיק התכשיטים "הארי וינסטון" בפריז
דצמבר 2008. שודדים לבושים בבגדי נשים שדדו תכשיטים בשווי 108 מיליון דולר מבוטיק של ענקית התכשיטים "הארי וינסטון" בפריז. גורמים רשמיים אמרו כי מדובר באחד ממעשי השוד הגדולים בהיסטוריה.
שלושה או ארבעה שודדים הגיעו לבוטיק היוקרתי זמן קצר לפני הסגירה, איימו באקדחים על 15 העובדים במקום והיכו אחד מהם בראשו. לפחות שניים מהם היו גברים שחבשו פאות ולבשו בגדי נשים. הם דיברו חלק מהזמן בשפה זרה וככל הנראה ידעו את שמותיהם של חלק מהעובדים. מניית "הארי וינסטון" נפלה בתשעה אחוזים יום לאחר השוד.
שנה קודם לכן נשדד הבוטיק על ידי שלושה חמושים, אך אז היה הנזק קטן יותר ונגנבו תכשיטים בשווי 12.66 מיליון דולר.
2) מרכז היהלומים של אנטוורפן
פברואר 2003. גנבים הצליחו לפרוץ למרכז היהלומים של אנטוורפן בבלגיה, פתחו 123 תיבות שמורות מתוך 189 וגנבו מהן תכשיטים, זהב ויהלומים בשווי 100 מיליון דולר. בראש כנופיית הגנבים עמד ליאונרדו נוטרברטולו. השלל הרב יקר הערך מעולם לא נמצא.
חמש שנים לאחר מכן נגנבו גם כן באנטוורפן יהלומים ששוויים נאמד ב-28 מיליון דולרים וערכם הכולל הוא 120 אלף קרט מסניף בנק ברובע המסחר לאבני חן בעיר שבצפון בלגיה.
סניפי הבנקים לאבני חן בעיר משמשים בעיקר משכונאים ועסקני יהלומים העובדים ברובע. היקף המסחר ברובע נאמד בכ-23 מיליארדי דולרים בשנה.
3) בנק יונייטד קליפורניה, לגונה ניגל
מרס 1972. קבוצה של פושעים מאוהיו בראשותו של אמיל דינסיו פרצה לבנק יונייטד קליפורניה בעיר לגונה ניגל, רוקנה את כספת הבנק ויצאה מהמקום כשבידיה שלל בסכום של 30 מיליון דולר - שיא עולמי באותה עת. שוויו היום של הכסף שנגנב נאמד בכ-100 מיליון דולר.
הבולשת הפדרלית האמריקנית (FBI) הצליחה לשים את ידה על מבצעי השוד ולהכניס אותם לכלא. כיצד זה קרה? השודדים שכחו לשטוף את הכלים שלהם לפני ששבו בחזרה לאוהיו ואפשרו לחוקרי ה-FBI לעלות על עקבותיהם. רוב הכסף שנשדד נמצא על ידי הרשויות לאכיפת החוק האמריקניות.
4) שדה התעופה סחיפהול, אמסטרדם
פברואר 2005. שני שודדים שהיו לבושים בבגדי עובדי חברת התעופה ההולנדית KLM, נכנסו במכונית גנובה למסוף המטענים בשדה התעופה סחיפהול באמסטרדם. ברוב חוצפתם הם השתלטו על רכב משוריין ובו תכשיטים ויהלומים בשווי של יותר מ-118 מיליון דולר, שהיו אמורים לעלות על טיסה לעיר הבלגית אנטוורפן.
כשהם חמושים באקדחים, אילצו שני השודדים את נהגי הרכב המשוריין לשכב על הרצפה ונמלטו מהמקום עם השלל יקר הערך.
בחקירה שנערכה במקום העריכו השוטרים כי השוד התבצע הודות לסיוע מבפנים שקיבלו השודדים הנועזים. "הם ידעו באיזה יום להגיע (יום שישי) ואיזה רכב לחטוף", אמרו במשטרת אמסטרדם. יותר מזה, השודדים הצליחו להיכנס לשטח האווירי, שהכניסה אליו מוגבלת לבעלי היתר מיוחד, באמצעות כרטיס כניסה מיוחד.
כעבור יומיים נמצא הרכב שנשא את התכשיטים והיהלומים, אך המשטרה לא הצליחה לשים את ידה על השודדים או על השלל.
5) הבנק הבריטי של המזרח התיכון, ביירות
ינואר 1976. בימים ההם נזקק ארגון אש"ף לכסף, ומנהיגיו החליטו לשדוד כמה בנקים כדי להעשיר את קופתם. השוד המשמעותי ביותר היה זה של "הבנק הבריטי של המזרח התיכון" בביירות, ממנו הצליחו לגנוב זהב, מניות וכסף בשווי של יותר מ-25 מיליון ליש"ט, ששווים כיום נאמד בכ-100 מיליון דולר.
כדי להשיג גישה לתוך הבנק, פוצצו השודדים הפלסטינים קיר של כנסייה קתולית שהייתה צמודה לבנק. ואז, במשך יומיים, הם הטעינו את משאיותיהם בשלל שרוקנו מהכספות. השודדים לא נתפסו מעולם.
6) בנק נייטסברידג', לונדון
יולי 1987. ולריו ויצ'יי היה גנב ידוע לשמצה שעבר מאיטליה לאנגליה משום שהיה מבוקש בגין עשרות מעשי שוד. אך גם כאשר נחת באנגליה הוא המשיך לעסוק במשלח ידו המכניס. ביחד עם חברי הכנופיה שלו הוא שדד כספת של בנק ויצא מהמקום כשבידיו 174 מיליון דולר.
מאוחר יותר הוא נעצר באנגליה, אליה חזר מדרום אמריקה כדי לאסוף את מכונית הפרארי שלו. הוא נידון לעשרים שנות מאסר ונהרג בשנת 2000 במהלך חופשה מהכלא.
אחת האנקדוטות הידועות מהשוד בלונדון הייתה שויצ'יי תלה שלט שהסביר ללקוחות הבנק כי הבנק סגור זמנית - כדי שלא יפריעו לו במעשיו.
7) בנק בבגדד
יולי 2007. שלושה מאבטחים שעבדו בבנק בבגדד רוקנו את הכספות במקום ויצאו עם סכום כסף של כ-282 מיליון דולר.
הכסף הגנוב מעולם לא נמצא והמשטרה העיראקית גם לא הצליחה לשים את ידה על השודדים, שככל הנראה קיבלו סיוע מגורמים ביטחוניים כדי לברוח מהמדינה. באופן מפתיע, השוד לא זכה לסיקור תקשורתי נרחב.
8) מוזיאון בוסטון לאמנות
מרס 1990. שני גברים לבושים במדי שוטרים אמרו לאנשי הביטחון במוזיאון לאמנות בבוסטון כי הם מבצעים בדיקה שגרתית במקום. כעבור 81 דקות נמלטו ה"שוטרים" עם 12 יצירות אמנות, בהן ציורים של רמברנדט ודגה ששוויים 300 מיליון דולר.
השודדים המתוחכמים לא נמצאו עד היום, וכך גם הציורים הגנובים.
9) שוד אגרות החוב, לונדון
מאי 1990. ג'ון גודארד בן ה-58, שליח שנשא אגרות חוב למוכ"ז מבנקים, נשדד בלונדון באיומי סכין לפני יותר מעשרים שנה. השודד בר המזל נמלט כשבאמתחתו סכום ששוויו לא פחות מ-292 מיליון ליש"ט.
קית צ'יזמן נידון לשמונה וחצי שנות מאסר בגין חלקו בשוד, אך החשוד העיקרי, פטריק תומס שמו, לא נתפס. שנה לאחר השוד, בדצמבר 1991, נמצא תומס מת לאחר שנורה בראשו לפני שהספיקו הרשויות להגיש נגדו כתב אישום.
הודות למידע שקיבלה ממלשין, הצליחה המשטרה לשים את ידה על כל אגרות החוב הגנובות - 301 במספר - למעט שניים שלא נמצאו עד היום.
10) הבנק המרכזי של עיראק
מרס 2003. הרודן העיראקי סדאם חוסיין הרגיש כי הבנק המרכזי של ארצו שייך לו, ולכן הוא לא התבייש לשלוח את בנו קוסאי למשוך ממנו סכום של מיליארד דולר. העיתוי: יום לפני פלישת בעלות הברית למדינה על רקע ההאשמות להימצאות נשק להשמדה המונית בעיראק.
בעוד סדאם נתפס על ידי כוחות צבא אמריקניים, הובא למשפט והוצא להורג, בנו קוסאי נהרג מירי של הצבא האמריקני. רוב הכסף שנלקח על ידי בנו של הרודן נמצא באחד מארמונותיו, אך 350 מיליון דולר לא נמצאו מעולם.
ההוליוודיים
אמנם סקרנו את מקרי השוד הגדולים, לפחות מבחינת סכומי הכסף שהיו מעורבים,
אך אי אפשר בלי להזכיר כמה מאגדות הפשע הנודעות. בוני פארקר וקלייד בארו, שעמדו בראש "כנופיית בארו" שפעלה בארה"ב בשנות ה-30. הסכום הגדול ביותר שנפל לידיהם בשוד אחד היה 1500 דולרים בלבד, ומעשי השוד לוו באלימות רבה, אך דמויותיהם הפכו לאגדה, והמעשים שביצעו קיבלו צביון רומנטי כאשר הונצחו בסרטי קולנוע.
גם הצמד שנודע כ"בוץ' קסידי והסאנדנס קיד" זכה להנצחה זוהרת בסרט ההוליוודי "קיד וקסידי" בכיכובו של פול ניומן. השניים עמדו בראש כנופייה של שודדי רכבות ובנקים שפעלה במערב ארה"ב בסוף המאה ה-19.