שתף קטע נבחר

 

התלמידה חשפה בציור: כך מופלות נשים באוטובוס

חודשים לפני שהדרת הנשים בבית שמש עלתה לכותרת, הציגה ליאורה קורצר בת ה-18 את ההשפלה בפרויקט אמנות באולפנה. היא חזרה לארה"ב עם משפחתה והתבשרה כי זכתה בפרס: "חשבתי שדברים כאלו לא קורים במדינות דמוקרטיות"

אם האמנות משמשת מראה למציאות, מה תציג יצירה של תלמידה במקרה של בית שמש? הרבה לפני שסוגיית הדרת הנשים עלתה לכותרות, חשף פרויקט הגמר באמנות של תלמידת אולפנה בעיר את המציאות הקשה עמה מתמודדות תושבות בית שמש .

 

ליאורה קורצר בת ה-18 העניקה ליצירתה מלפני חצי שנה את הכותרת "ברוכה הבאה לישראל רוזה פארקס", וטענה: אילו גיבורת זכויות האדם האמריקנית משנות ה-50 הייתה חיה כיום בישראל היא הייתה מושפלת פעמיים - לא רק בגלל צבע עורה השחור, אלא בגלל היותה אשה.

 

הפרויקט של קורצר. רוזה פארקס הייתה מושפלת פעמיים (איור: ליאורה קורצר) (איור: ליאורה קורצר)
הפרויקט של קורצר. רוזה פארקס הייתה מושפלת פעמיים(איור: ליאורה קורצר)

 

השבוע זכה ציורה של ליאורה במקום הראשון בתחום האמנות הפלסטית בטקס פרסי האמנות שערך האגף לחינוך הממלכתי-דתי במשרד החינוך. אלפי תלמידים השתתפו בטקס החגיגי בסינמטק בירושלים, אך קורצר לא הייתה אחת מהם.

 

הדרת נשים בבית שמש - הכותרות האחרונות:

חרדים תקפו אשה שתלתה מודעות בבית שמש

אלפים הפגינו: "בית שמש לא תהיה טהרן"

לא תדירו אותן: נשות בית שמש מחוללות שינוי

המותקפת מבית שמש לשר: למה התוקפים בחוץ?  

 

משפחתה, שעלתה לישראל לפני כשש שנים, החליטה במהלך חופשת הקיץ לשוב לארצות הברית. ההורים, שניהם ציונים אדוקים, הגיעו להחלטה הקשה מסיבות משפחתיות אישיות, אך ברקע הדהדו גם החוויות הקשות של אלימות והבוז כלפי נשים בעיר.

 

"כופים אידיאולוגיה של פגיעה בנשים"

מביתה שבמדינת טקסס, מספרת קורצר כי אחת החוויות שהשפיעו עליה יותר מכל הייתה כאשר נסעה עם אחותה באוטובוס מהדרין מבית שמש לירושלים, והן לא יכלו לשלם לנהג כי נאסר עליהן להתקרב לחלק הקדמי. "כשגרתי בארה"ב בתור ילדה קטנה, למדנו על רוזה פארקס וחשבתי שדברים כאלו לא קורים יותר במדינות דמוקרטיות", אמרה.

 

אוטובוס מהדרין. "לא יכולתי לשלם לנהג כי לא יכולתי להתקרב" (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
אוטובוס מהדרין. "לא יכולתי לשלם לנהג כי לא יכולתי להתקרב"(צילום: רועי עידן)

 

"כשהגענו לבית שמש הזדעזעתי, כבחורה דתייה, לגלות שיש יהודים שבשם התורה כופים אידיאולוגיה של פגיעה בנשים", סיפרה ל-ynet. "העובדה שהתופעה נפוצה בעיקר בבית שמש ובירושלים לא משנה לדעתי את העובדה שמדובר בבעיה של הארץ כולה, שמלמדת על פגיעה קשה בדמוקרטיה ובשוויון זכויות".

 

ראש מינהל החינוך הדתי במשרד החינוך, ד"ר אברהם ליפשיץ, ציין

בעקבות זכיית יצירתה של קורצר: "המנהל לחינוך דתי מעודד וימשיך לעודד חופש יצירה ואמנות במיטבה. אין דבר גדול ונפלא מזה שתלמידה מבטאת באמנות שלה את הביקורת הצודקת על הדברים הדורשים תיקון בחברה הישראלית".

 

גם בבית ספרה של קורצר בירכו על זכייתה. מנהלת אולפנת גילה בה למדה, יעל ואן דייק, אמרה כי "בית הספר דוגל בחינוך הבנות להגשמה עצמית ולהעצמה נשית בכל התחומים, ואנו גאים בליאורה שידעה לנצל את הכישרון שלה באמנות כדי לבטא את דעתה על החברה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליאורה קורצר. "כפייה בשם התורה"
הציור הזוכה. "בעיה של הארץ כולה"
איור: ליאורה קורצר
מומלצים