9 דברים שחשוב לדעת על מזונות
עד מתי חייב האב לשלם מזונות לילדיו, האם אשה יכולה לקבל מזונות מהבעל למשך כל ימי חייה, ומה עושים כשהבעל מסרב לשלם את המזונות שפסק בית המשפט? עו"ד אודליה אלטמן עם המדריך השלם
אנחנו שומעים המון את המילה המאיימת "מזונות", ולא תמיד יודעים במה מדובר. המזונות הינם תשלומים חודשיים שנועדו לפרנס את המקבל. הם כוללים הוצאות מזון, ביגוד והנעלה, שכ"ד או משכנתא, חשבונות בית, הוצאות חינוך ובריאות ועוד. הבעל הוא שמחויב לשלם מזונות לאשתו ולילדיו.
עוד בנושא בערוץ יחסים:
כולה סטוץ, מה פתאום מזונות לילד? אז זהו, שכן
הגרוש מעכב תשלום מזונות. מה ניתן לעשות?
אבא ברח להודו, סבא וסבתא משלמים מזונות
גרושות רבות מתרוששות בגלל הסדרי מזונות לוקים
1. אשה יכולה לקבל מזונות כל ימי חייה
לילדים מגיעים מזונות עד גיל 18 בשיעור מלא, ובעת שירות החובה בצה"ל הם זכאים לשליש מהסכום ששולם עד גיל 18. בעיקרון, הבעל חייב לשלם לאשתו מזונות עד הגירושין, ולכן לעתים לא כדאי לאישה להתגרש, ולאבד את זכותה למזונות. אם בית הדין הרבני לא יאלץ את האישה להתגרש מטעמים הלכתיים, היא תוכל לקבל מזונות מהבעל כל ימי חייה, ואף אחרי מותו של הבעל היא תוכל לתבוע לעצמה מזונות מתוך עיזבונו.
2. גבר יכול לתבוע מזונות מאשתו
אמנם אפשר לספור על יד אחת מקרים שבהם נפסקו לגבר מזונות, אולם מקרה כזה ארע בפברואר האחרון, כאשר בעל הגיש תביעת מזונות נגד אשתו, אישה אמידה בעלת חברת הפקה. לזוג נולדו ארבעה ילדים, והבעל טען כי הוא היה זה שטיפל בהם, בעוד שהאישה עבדה מחוץ לבית ופרנסה את המשפחה.
לטענת האישה, הבעל לא עבד ולא טיפל בילדים, ואילו היא נאלצה לטפל בהם באופן בלעדי וגם לפרנס את המשפחה. ביהמ"ש החליט שקיימת עילת תביעה, וסירב למחוק את התביעה על הסף.
3. אחרי גיל 15 - גם האם חייבת להשתתף במזונות הילדים
האם חייבת להשתתף במזונות הילדים רק אם נותר לה עודף מהכנסותיה לאחר סיפוק כל צרכיה שלה, או לאחר שהילדים הגיעו לגיל 15 שנה. לפני הגיל הזה היא מחויבת להשתתף רק בהוצאות שנחשבות לדברי מותרות, כגון: מחשבים, חוגים או חופשות, בעוד שבכל ההוצאות ההכרחיות אמור לשאת האב.
4. במשמורת משותפת יפחיתו רבע מדמי המזונות שמשלם האב
לפי פסק דין ממאי השנה, במצב של משמורת משותפת בפועל, בו הילדים מתגוררים ולנים אצל האב והאם לסירוגין, יש להפחית 25% מדמי המזונות שמשלם האב לילדים לידי האם.
5. המינימום במזונות הוא 1350 ש"ח לילד
לגבי מזונות ילדים הפסיקה מדברת על מינימום של 1,350 ₪ לחודש לילד (יש גם תקדימים הנוקבים ב- 1,200 ₪), וזאת לפני הוספת דמי המדור והוצאות חינוך. אפילו אב שהוא אסיר בכלא או נכה ב-100%, יחויב ע"י בית המשפט לשלם לפחות את הסכום הזה. אגב, לגבי מזונות האישה לא נקבע סכום מינימאלי בפסיקה או בחקיקה.
גובה המזונות נקבע לפי הכנסות הבעל ונכסיו, ומאידך – לפי רמת החיים. מזונות הילדים נקבעים מחד לפי הכנסות הבעל ונכסיו, ומאידך – לפי צורכיהם. את רמת החיים או את הצרכים יש להוכיח בביהמ"ש, ע"י המצאת מסמכים וקבלות.
בעל שנתבע לשלם מזונות מתחזה לעתים לעני ואביון. לכן, בתי המשפט אינם בוחנים את ההכנסה בפועל של הבעל, אלא את "פוטנציאל ההשתכרות" שלו. ביהמ"ש פוסק את המזונות שלפי דעתו אותו גבר מסוגל לשלם. יתכן אפוא שסכום המזונות שיקבע בביהמ"ש - יהיה גבוה ממשכורתו של הבעל.
6. דמי המזונות חלים גם על אלו שאינם רצויים
ילד אינו בוחר אם להיוולד, והוא יקבל מזונות גם אם לא היה רצוי, או נולד מגניבת זרע. עם זאת יש לציין שהאב אינו כספומט, והוא אינו חייב לשלם מזונות לילד שאינו מכבד אותו וניתק עמו את הקשר. ילדים גדולים שמסרבים להיפגש עם האב ולבקר אותו נקראים בהלכה בנים "סרבנים" או "מרדנים", והאב רשאי לתבוע בביהמ"ש להפחית או אף לבטל לחלוטין את מזונותיהם.
7. האשה נאפה? הבעל פטור ממזונות
הבעל פטור מלשלם לאישה מזונות בכמה מקרים: לפי ההלכה על הבעל להוכיח שאשתו אכן קיימה יחסי מין עם גבר זר או לפחות עשתה "מעשי כיעור", כגון בילוי לילה בחדר במלון עם גבר זר. כמו כן, אם האישה עובדת מחוץ לבית ומשתכרת די למחייתה, רשאי בעלה עפ"י ההלכה לומר לה: "צאי מעשי ידייך במזונותייך", והיא לא תקבל מזונות מהבעל.
אם האישה עזבה את בית הבעל ללא סיבה מוצדקת, מה שקרוי בהלכה "אמתלה מבוררת", יחדלו מזונותיה. אישה שעזבה את הבית בשל אלימות מצד הבעל לא תפסיד כמובן את מזונותיה.
אשה יכולה להפסיק לעבוד ועדיין לדרוש מזונות. עם זאת, ישנם חריגים, כלומר היו תקדימים בהם נמנעו מזונות מנשים אשר חדלו לעבוד, למשל במקרה של נשים צעירות בעלות כושר השתכרות, שאינן מטופלות בילדים קטנים וכאשר אותן נשים עבדו והשתכרו בעבר.
8. הבעל לא משלם? אפשר לפנות להוצאה לפועל
אם הבעל אינו משלם את המזונות, ניתן לגבותם בעזרת לשכת ההוצאה לפועל. אימהות שאין להן הכנסות גבוהות או מכונית על שמן יכולות גם לגבות את המזונות דרך המוסד לביטוח לאומי, עד תקרות מסוימות.
מה קורה אם לאב אין כלל כספים או רכוש על שמו, שניתן לגבות מהם את המזונות שפסק בית המשפט, או שהאב ברח מהארץ, או אסור בכלא? במקרה שכל ההליכים לגביית מזונות הילדים מן האב נכשלים, ניתן להגיש תביעת מזונות עבור הנכדים נגד הסבא והסבתא, הוריו של האב, על פי החוק לתיקון דיני משפחה (מזונות).
9. סכום המזונות פתוח לשינויים
תמיד ניתן לתבוע הגדלה או הפחתה של דמי המזונות, וזאת בתנאי שחל שינוי נסיבות עובדתי מהותי שמצדיק זאת, למשל: אם השתנו צרכי הילדים או יכולת התשלום של האב או שנולד לאב ילד נוסף.
לכל הכתבות, העדכונים והסקרים - כנסו לפייסבוק של ערוץ יחסים
- הכותבת
היא עורכת דין העוסקת בדיני משפחה, גירושין, צוואות וירושה