לטיול יצאנו: הנגב פורח, בצפון - מלקטים פטריות
פריחת הכלניות האדומות בנגב משכה "פנאטים של פריחה". לדברי אחד המטיילים, "זה נותן חופש והרבה אושר". בצפון רבים ניצלו את השמש האביבית, והחרמון נסגר בשל תפוסה מלאה. ולמה באמת יוצאות הפטריות? רמז: זה לא רק הגשם
למה לטייל בשבת כשאפשר כבר לנפוש בטבע ביום שישי? מטיילים רבים יצאו היום (ו') ליהנות ממזג האוויר האביבי השורר ברחבי הארץ. למערב הנגב צפויים להגיע בסוף השבוע עשרות אלפי מטיילים לצפות בפריחה המרהיבה של הכלניות ושל פרחים נוספים.
טיולים אחרי הגשם: להתאהב מחדש בטבע
"זו התפרצות לא נורמלית של הטבע", סיפר אלישע מזרחי, מנהל אזור הנגב צפוני-מערבי בקק"ל. "כל מה שהיה יבש ורדום וחיכה הרבה שנים, 8 שנות בצורת, מגיב בהתפרצות לא נורמלית. זו התפרצות של כלניות, חרציות ומנתור, פריחה סגלגלה-לבנה. זה יוצר תמונת נוף של טבע בריא וחי וזה הרבה שנים לא היה לנו בנגב. אי אפשר להעביר את זה במלל".
אלישע סיפר כי יש הרבה מאוד מטיילים שמגיעים לאזור שנה אחר שנה לחזות בפריחה הנהדרת. "זה שובה את הלב, ואני מניח שיש גם פנאטים, כאלה שאין שנה שלא יילכו לשם וזה ייהרג ובל יעבור. יש לי חברים רבים שלא מפספסים טיולים כאשר פורחות חלמוניות. אולי אפשר לקרוא להם פנאטים של פריחה".
בינתיים באירופה: מספר הנספים עלה על 200 איש
מימון ביתן, מורה דרך מהצפון ועד הדרום, סיפר כי "בצפון אפשר למצוא כלניות בשלל צבעים, אבל בנגב הן פורחות רק באדום". הוא הסביר כי "לכלנית יש מנגנון מיוחד האומר לה מתי לפרוח לפי אורך היום והטמפרטורה ועל פי כמויות המזון שהיא מצליחה לאגור בפקעת.
מטיילים שהגיעו לאזור התקשו לתאר במילים את התחושות נוכח המרבדים הצבעוניים של הפרחים. "זה דבר מדהים. אחת לשנה אפשר לראות ולחוות את זה בעוצמה אדירה. זה נותן חופש ונותן לנפש הרבה הרבה אושר", אמר מטייל נוסף.
ריבה כרמל מקיבוץ שדה ים אמרה שקשה להאמין שיש דבר כזה, "זה פשוט מדהים. השפע, הצפיפות של הכלניות והצבע, לא מפספסים יום כזה. צריך לבוא כמה שיותר מהר, הכלניות בשיא הפריחה".
מוטי פסטרנק מחולון סיפר כי "לקראת היום הולדת 58 שאני חוגג מחר, החלטנו להתחמם קצת ולראות פרחים. אמרו לנו ביד מרדכי שיש מקום מקסים בשם שוקדה. ובאמת יש מרבד מדהים של כלניות. זו מתנה טבעית ויפה ליום הולדת".
"משנה לשנה הכלניות עושות עמנו חסד ופורחות וצומחות יפה יותר ויותר ובמרבדים גדולים יותר ויותר", סיפר אופיר ליבשטיין, ממייסדי פסטיבל דרום-אדום שהזמין את עם ישראל ליהנות מהפריחה במהלך חודש פברואר.
עמית לבקוב, מנכ"ל עמותת תיירות שקמה-בשור, סיפר כי הם צופים כי בסוף השבוע יגיעו בין 50 ל- 80 אלף איש, "הפריחה ומזג האוויר האביבי לאחר חודש של גשם היא זו שמושכת אותם, יחד עם אטרקציות נוספות בפסטיבל דרום-אדום. השנה יש פריחה מרהיבה".
לקט צפוני: "אם יש רק גשם הפטריות נרקבות"
לא רק את הדרום גדשו מטיילים רבים ואוהבי טבע. גם בצפון השמיים התבהרו ורבים ניצלו את השמש הזורחת לטיולים ופעילויות בטבע.
בהר הגלבוע סיירו קבוצות שיצאו ללקט פטריות אחרי הגשם. ד"ר דליה לוינסון, חוקרת פטריות, הובילה את המלקטים. "אנחנו עושים סיורים שבהם עוברים סדנאות לימוד לזיהוי פטריות רעל ומאכל", אומרת לוינסון.
לדבריה, על אף הקלישאה הידועה "כמו פטריות אחרי הגשם", הוא לאו דווקא הגורם החשוב בצמיחתם של הנבגים הקירחים. "חשוב שתהיה לחות וערפילי בוקר. אם יש רק גשם, זה יכול לגרום לריקבון", הסבירה ד"ר לוינסון והתפנתה למלא את הסל בפטריות.
בנחל סער שבצפון רמת הגולן הגיעו רבים לצפות בזרימה במפל שיצרו עומס רב במקום. גם בחרמון נרשם עומס, ובצהריים הודיעה הנהלת האתר כי האתר נסגר עקב תפוסה מלאה.
היו גם מי שניצלו את ההפוגה בגשמים כדי לצאת ולשחק עם הצעצוע האהוב עליהם. קבוצת מטיסי טיסנים התאספה ליד מנחת גיבור שבאזור קריית שמונה לטובת מפגן אווירי. "כמעט חודש שלא הטסנו בגלל החורף. כשיש מזג אוויר סוער וראות קשה אי אפשר להטיס. ואם מתרסק לי טיסן, זה כאב לב", סיפר אושר בן שחר, מטיס טיסנים. לדבריו, בחורף "אני יוצא לחודש חופש מהחיים".